Κυκλοφορούν με διάφορους όρους: ίσως τα έχεις συναντήσει σαν infinite animated GIFs, ή πάλι σαν live images. Ο πιο σωστός (και πιο επίσημος) όρος είναι cinemagraph. Πρόκειται για εικόνες οι οποίες αν και ακίνητες, μέσα τους περιλαμβάνουν και κάποια κινούμενα στοιχεία. Δημιουργοί του όρου cinemagraph, είναι οι Kevin Burg και Jamie Beck οι οποίοι είναι φωτογράφοι και ασχολούνται με το χώρο της μόδας και του video art και έχουν και το www.cinemagraphs.com. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι ένα cinemagraph είναι «μια ζωντανή στιγμή, μέσα σε μια ακίνητη εικόνα».
Πώς δημιουργούνται
Τα cinemagraphs είναι στην ουσία εικόνες animated GIF οι οποίες μοιάζουν να βρίσκονται σε μια ατέρμονη κίνηση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έξυπνες συνθέσεις, οι οποίες έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία. Όλα τα επαγγελματικά εργαλεία όπως Photoshop και After Effects μπορούν να δημιουργήσουν cinemagraphs, ενώ υπάρχουν και ειδικά εργαλεία όπως το Cinemagraph Pro.
Για να φτιάξει κανείς ένα cinemagraph, καταρχήν χρειάζεται μια λήψη βίντεο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε κάμερα dSLR ή ακόμα και κινητό τηλέφωνο. Η λήψη θα πρέπει να είναι σταθερή, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση τρίποδα είναι απαραίτητη. Προηγουμένως θα πρέπει να έχεις αποφασίσει το «σενάριο», δηλαδή ποια μέρη στη λήψη θα πρέπει να παραμείνουν ακίνητα και ποια να κινούνται. Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι οτιδήποτε και οπουδήποτε: ένας καπνός που βγαίνει από ένα τσιγάρο, ένα φύλλο που το φυσάει ο άνεμος, ένας περαστικός που περνάει από ένα παράθυρο, ή μια σκιά που φαίνεται να έχει τη δική της ζωή σε μια κατά τα άλλα παγωμένη στο χρόνο φωτογραφία. Η λήψη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 δευτερόλεπτα.
Κατόπιν θα πρέπει να εισαγάγεις το βίντεο στο Photoshop, να ανοίξεις την timeline. Εκεί φρόντισε να επιλέξεις «Forever», ώστε το GIF να κάνει συνεχώς loop και να αναπαράγεται συνεχώς χωρίς διακοπή. Κόψε όσα καρέ δεν χρειάζεσαι.
Ώρα για cinemagraph
Για να φτιάξεις το cinemagraph, επίλεξε το πρώτο καρέ, αντίγραψέ το (δεξί κλικ>duplicate layer) και τοποθέτησέ το πρώτο στη λίστα των layers. Δημιούργησε μια «μάσκα» πατώντας το αντίστοιχο κουμπί (τετράγωνο με μια τρύπα στη μέση) στο παράθυρο των layers. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το εργαλείο πινέλο (brush) ξεκίνα να ζωγραφίζεις (να κάνεις unmask στην πραγματικότητα) την περιοχή όπου θέλεις να εμφανίζεται η κίνηση.
Για να εξάγεις το cinemagraph σου, πήγαινε στο μενού File > Export for Web, επίλεξε GIF και φρόντισε στο κάτω μέρος του παραθύρου να επιλέξεις Looping Options: Forever.
Εάν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται δύσκολα και χρονοβόρα, μην απογοητεύεσαι. Στο Google Play και App Store υπάρχουν πολλά apps για να φτιάξεις τα δικά σου cinemagraphs απευθείας στο κινητό σου. Στην πλατφόρμα του Android ξεχωρίσαμε το Cinemagraph και στο iOS το Cinemagraph Pro.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.