Η τεχνολογία βρίσκεται γύρω μας, μας βοηθά σε πολλές πλευρές της καθημερινότητάς μας, έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και όσο περνά ο καιρός, μπαίνει σε περισσότερα πράγματα στη ζωή μας. Ο απώτερος στόχος είναι να έχουμε την τεχνολογία παντού, να μας βοηθά με εντελώς οργανικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται καν να ανοίξουμε το smartphone μας ή να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας. Οι ερευνητές της Google δημιούργησαν το project Jacquard, έτσι ώστε να μεταφέρουν την τεχνολογία στα ρούχα και τα παπούτσια που φοράμε, μετατρέποντάς τα σε «επιφάνειες ελέγχου»!
Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να διασυνδέσουν ένα τέτοιο ρούχο με το smartphone και να χρησιμοποιούν απλές χειρονομίες (gestures) για να ελέγξουν διάφορες λειτουργίες, μέσω του κατάλληλου app. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί κανείς να ακουμπήσει το μανίκι του για να αλλάξει το τραγούδι που παίζει το κινητό, ή να σταματήσει την αναπαραγωγή. Το Jacquard λειτουργεί σε συσκευές με Android 6.0.6 ή νεότερο ή iOS 11 ή νεότερο.
Για να κατανοήσουν καλύτερα το πως η τεχνολογία τους μπορεί να βοηθήσει την πρόσβαση σε περιπτώσεις όπου ο παραδοσιακός τρόπος χειρισμού είναι δύσκολος ή άβολος, οι ερευνητές ξεκίνησαν μια σειρά από projects τα οποία είχαν σκοπό το να βοηθήσουν ανθρώπους με αναπηρίες· γι’ αυτό το λόγο συνεργάστηκαν με το Champions Place, ένα κέντρο για άτομα με αναπηρίες στην Atlanta.
Πολλοί τρόφιμοι του κέντρου βασίζονται σε λύσεις «κλήσης εκτάκτου ανάγκης», συνήθως κάποια συσκευή η οποία κρέμεται από το λαιμό και η οποία τους επιτρέπει να κάνουν εύκολα κλήση για βοήθεια. Από αυτούς προήλθαν ιδέες για το πως θα μπορούσε ένα διασυνδεδεμένο ρούχο να κάνει την ίδια δουλειά, με πιο απλό και διακριτικό τρόπο.
Δες το βίντεο της Google: https://www.youtube.com/watch?v=OHIXGTp4SNg
Προφανώς, ο απώτερος στόχος είναι η ενοποίηση της τεχνολογίας με την καθημερινότητά μας, και οι ιδέες και τα σχόλια των ανθρώπων του κέντρου είναι διαφωτιστικές. Για παράδειγμα, ενώ η πρώτη υλοποίηση του συστήματος ήταν σε ένα τζιν μπουφάν, ένας τρόφιμος σχολίασε πως δεν είναι ο τύπος του το τζιν μπουφάν και θα προτιμούσε κάτι σαν ένα επικάρπιο, το οποίο θα μπορεί να φοράει κάτω από το όποιο ρούχο επιλέξει, είτε σακάκι, είτε πουκάμισο, ώστε να μην είναι δεμένο σε ένα συγκεκριμένο ρούχο!
Όπως είναι φανερό, για τους ερευνητές της Google, η διαδικασία μόλις ξεκίνησε! Ακόμη βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα θα υπάρξουν πολλές βελτιώσεις, νέες ιδέες αλλά και πολλές αποτυχημένες ιδέες, μέχρι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου η τεχνολογία απλώς θα υπάρχει, οργανικά, παντού γύρω μας και θα την χρησιμοποιούμε χωρίς καν να το σκεφτόμαστε. Όμως, η συνένωση των απλών καθημερινών αντικειμένων με την ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να μας δώσει προϊόντα τα οποία είναι εύχρηστα, βολικά και με στυλ για τον καθένα, και βέβαια για άτομα με ειδικές ανάγκες.