Στις αρχές του 2000 το OCR ήταν αυτό που λέγαμε «όλα τα λεφτά». Εκείνη την εποχή, με κάθε αγορά scanner έπαιρνες συνοδευτικά και μια εφαρμογή OCR. Τότε θεωρούσαν πως, για να παίρνεις scanner, δε γίνεται, όλο και κάποιο έγγραφο θα θες να ψηφιοποιήσεις. Ίσως το όνομα Abbyy FineReader σου θυμίζει κάτι, μιας και αυτό ήταν το πιο συνηθισμένο πρόγραμμα OCR.
Από τότε, όμως, έχουν περάσει πολλά χρόνια και ακόμη περισσότερες μικρές τεχνολογικές επαναστάσεις. Πλέον δεν χρειάζεσαι scanner, ούτε καν υπολογιστή· αρκεί ένα οποιοδήποτε smartphone με κάμερα, για να ψηφιοποιήσεις ένα έγγραφο. Και μάλιστα, η ψηφιοποίηση γίνεται ακόμη και με χειρόγραφο κείμενο και, ακόμη καλύτερα, γίνεται χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις για κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα. Εργαλεία OCR υπάρχουν σε apps και είναι δωρεάν!
1. Google Drive / Docs
Τα περισσότερα Android smartphones έρχονται με αυτές τις δύο εφαρμογές προεγκατεστημένες. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο: απλά ανοίγεις το Google Drive, πατάς το + και επιλέγεις Scan. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει το app και μάλιστα η διαδικασία είναι ταχύτατη. Έπειτα, θα σου ζητήσει ένα όνομα για το αρχείο PDF που θα δημιουργήσει, το οποίο μάλιστα μπορείς να το ανοίξεις από το Google Docs και να το επεξεργαστείς, ώστε να διορθώσεις τυχόν λάθη του OCR.
Εκτός του ότι είναι εντελώς δωρεάν, το OCR της Google είναι από τα καλύτερα!
2. Microsoft OneNote
Εκτός του ότι είναι δωρεάν, το OneNote είναι από τα καλύτερα εργαλεία για OCR και μάλιστα για χειρόγραφο κείμενο. Δεν χρειάζεται ούτε καν να ανοίξεις το ίδιο, μιας και δουλεύει το ίδιο καλά και από απλές φωτογραφίες που μπορεί να έχεις πάρει άλλη στιγμή, από την κάμερα – ή να στις έχουν στείλει. Απλά κάνεις import τη φωτογραφία, κάνεις δεξί κλικ και επιλέγεις Copy Text from Picture. Μάλιστα, λειτουργεί εξ ίσου καλά τόσο σε smartphone, όσο και σε tablet ή υπολογιστή. Θα το βρεις για Android και iOS.
3. Online OCR
Εδώ έχουμε ένα web app, το οποίο είναι εντελώς δωρεάν και η οποία λειτουργεί από οποιαδήποτε συσκευή έχει πρόσβαση στο Internet, μιας και πρόκειται για site. Απλά επιλέγεις το αρχείο της εικόνας, τη γλώσσα και το είδος του αρχείου που θέλεις ως έξοδο (πχ DOC ἤ TXT) και πατάς Convert. Το γεγονός πως υποστηρίζει πολλές γλώσσες και είναι δωρεάν, το κάνει πολύτιμο.
4. SimpleOCR
Άλλο ένα δωρεάν εργαλείο, το οποίο αναφέρει πως έχει «έως 99% ακρίβεια», μπορεί να αναγνωρίσει σχεδόν 120.000 λέξεις ενώ σου επιτρέπει να προσθέσεις και δικές σου. Επιπροσθέτως, αναγνωρίζει μορφοποιήσεις και διαθέτει και λειτουργίες despeckle και noisy document αν αυτό που επιχειρείς να ψηφιοποιήσεις είναι κακογραμμένο.
Το SimpleOCR είναι freeware και είναι πρόγραμμα για Windows.
5. FreeOCR
Ακόμη ένα δωρεάν πρόγραμμα για Windows, το FreeOCR λειτουργεί τόσο με εικόνες όσο και με PDFs (που περιέχουν εικόνες). Είναι πολύ γρήγορο και λειτουργεί μια χαρά σε τυπωμένο κείμενο. Αν και δεν έχει σχεδιαστεί για αναγνώριση χειρόγραφου, όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει, ακολουθώντας τις οδηγίες με προσοχή, αναφέρουν πως η ακρίβεια και σε χειρόγραφο βελτιώνεται.
Εκτός από αυτά, υπάρχουν και εμπορικές λύσεις – μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα που αναφέραμε στην εισαγωγή. Τελικά, όμως, υπάρχει λόγος; Η δική μας άποψη είναι πως, αν δεν έχεις συγκεκριμένες απαιτήσεις και αν δεν χρησιμοποιείς το OCR συνεχώς και εντατικά για επαγγελματικούς λόγους, οι λύσεις που παρέχουν εντελώς δωρεάν η Google και η Microsoft είναι υπέρ-αρκετές.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.