14
Πολίτης του Σήμερα

24, 50 ή 100Mbps; Πόση ταχύτητα χρειάζεσαι πραγματικά;

24, 50 ή 100Mbps; Πόση ταχύτητα χρειάζεσαι πραγματικά;
Πλέον μπορείς να έχεις 100 ή ακόμα και 200 Mbps στο σπίτι σου. Πόση ταχύτητα χρειάζεσαι ανάλογα με τη χρήση που κάνεις όμως;

Το Internet αλλάζει. Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, σιγά σιγά έρχονται και στη χώρα μας οι γρήγορες ταχύτητες που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Ενώ είχαμε μείνει στην ADSL και τις παραλλαγές της από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, με ανώτατο θεωρητικό όριο τα 24Mbps σε ταχύτητα download και το 1 μόλις Mbps σε upload, αρχικά οι συνδέσεις VDSL και εσχάτως οι οπτικές ίνες υπόσχονται ταχύτητες που δεν είχαμε ονειρευτεί.

Η απόλυτη λύση είναι η τεχνολογία FTTH (Fiber to the Home) στην οποία η οπτική ίνα φτάνει μέχρι το διαμέρισμα. Ήδη Η COSMOTE προσφέρει ήδη Fiber to the Home 100 και 200 Mbps σε συγκεκριμένες περιοχές (περισσότερα εδώ).

Ένα ενδιάμεσο στάδιο είναι η τεχνολογία VDSL Vectoring η οποία μπορεί να επιτύχει ταχύτητες πάνω από το δίκτυο χαλκού της τάξης των 100 Μbps στην περίπτωση που το δίκτυο είναι FTTC (Fiber to the Cabinet), δηλαδή όταν η οπτική ίνα φτάνει στην καμπίνα και πάνω από 200 Μbps για αρχιτεκτονικές FTTB (Fiber to the Building).

Ακόμα κι έτσι όμως, οι περισσότεροι βρίσκονται αρκετά κάτω από το όριο ακόμη και του ADSL. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση της ΕΕΤΤ για την πορεία της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2019 η πλειονότητα των γραμμών (άνω του 96%) αντιστοιχεί σε ονομαστικές ταχύτητες (download) άνω των 10Mbps. Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων (30 Mbps και άνω), οι οποίες συνιστούν πλέον το 23,3% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας, με τις γραμμές των 100Mbps και άνω, να συνιστούν ποσοστό 1,1%.

Τα χρειάζεσαι όλα αυτά τα Mbps;

Βλέποντας τις γνώμες πολλών ειδικών στον χώρο των επικοινωνιών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, παρατηρούμε μια διχογνωμία. Με απλά λόγια, υπάρχουν δύο «σχολές»· η μία θεωρεί καλύτερη την ταχύτητα που επαρκεί για τις εκάστοτε ανάγκες, ενώ η άλλη είναι υπέρμαχος του «όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα, τόσο το καλύτερο».

Ας ξεκινήσουμε με βάση την πρώτη σχολή (μιας και η δεύτερη δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση). Η ταχύτητα που επαρκεί για τις εκάστοτε ανάγκες ποια είναι και πόση ταχύτητα απαιτούν οι δικές σου ανάγκες; Χονδρικά, μπορούμε να πούμε τα εξής:

  • Μια μέση οικογένεια καλύπτεται με μια σύνδεση με 20Mbps down και 5Mbps up
  • Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια υπηρεσία video-on-demand τότε για ποιότητα HD θα χρειαστείς 5Mbps και για 4Κ 25Mbps
  • Αν θες να βλέπεις streaming video 4Κ αλλά έχεις πολλές συσκευές που συνδέονται ταυτόχρονα, θέλεις πιο γρήγορη σύνδεση, ακόμη και 200Mbps
  • Για όσους κάνουν streaming, απαιτείται τουλάχιστον 4Mbps upload για ανάλυση 720p ή 6Mbps για 1080p

Στην αντίπερα όχθη, η δεύτερη σχολή σκέψης, η οποία μιλάει για το «όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο» θεωρεί πως η ταχύτητα θα πρέπει να υπάρχει, ακόμη κι αν δεν τη χρειάζεσαι συνεχώς. Όταν, όμως, τη χρειαστείς, θα είναι εκεί για να σε ξελασπώσει. Στο κάτω κάτω, δεν είναι μόνο το streaming ταινιών και σειρών που έχει σημασία, ούτε το on-line gaming, ούτε καν το upload σε Twitch και λοιπά. Το τι θα κάνεις την επιπλέον ταχύτητα θα γίνει προφανές την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να ανεβάσεις μερικά μεγάλα αρχεία για τη δουλειά σου, ενώ στο δίπλα δωμάτιο κάποιος βλέπει ταινία. Ή απλά τα Windows αποφασίσουν να κατεβάσουν το νέο μεγάλο update και, ως συνήθως καταναλώνουν όλο το διαθέσιμο bandwidth της σύνδεσής σου, με αποτέλεσμα κανένας να μη μπορεί ούτε καν να μπει στο Internet.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε και το υπέρτατο επιχείρημα για πιο γρήγορη σύνδεση: την υπηρεσία ή την εφαρμογή που δεν υπάρχει ακόμη και που θα εμφανιστεί σε λίγους μήνες και θα κάνει θραύση! Όχι, δε μιλάμε για κάτι συγκεκριμένο, ούτε έχουμε γνώση του μέλλοντος. Όπως, όμως, πριν χρόνια το YouTube και αργότερα το video streaming εκτόξευσαν την ανάγκη για bandwidth, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα εμφανιστεί και μια νέα τεχνολογία, υπηρεσία ή μόδα που θα κάνει τις σημερινές συνδέσεις τραγικά ανεπαρκείς. Αυτός είναι και ο λόγος που προγραμματίζουμε με βάση τις τωρινές μας ανάγκες, μεν, αλλά βάζουμε και ένα επιπλέον ικανό ποσοστό για μελλοντικές ανάγκες.

Και αυτή τη στιγμή, η μόνη τεχνολογία που μπορεί να εγγυηθεί αυτές τις ταχύτητες είναι η τεχνολογία οπτικών ινών.