Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που το Facebook εισήγαγε τις 3D photos, δηλαδή τις φωτογραφίες που δημιουργούν την ψευδαίσθηση του βάθους, χρησιμοποιώντας την πληροφορία βάθους που καταγράφουν τα νέα iPhones της Apple. Παρ’ ότι υπάρχουν και άλλα smartphones, πλέον, με αυτή την ικανότητα, το Facebook τους άφησε στα κρύα του λουτρού, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για ανέβασμα φωτογραφιών που έχουν ληφθεί από smartphones με Android, ούτε καν μέσω υπολογιστή.
Αυτά μέχρι πρότινος. Το Facebook ξεκλείδωσε τη δυνατότητα να ανεβάσεις φωτογραφίες από τον browser κανονικού υπολογιστή, ενώ ανακοίνωσαν πως έρχεται σύντομα και η υποστήριξη για Android.
Η διαδικασία είναι κάπως περίπλοκη, βέβαια, πάντα σε σύγκριση με την άμεση ενσωμάτωση που ισχύει για τα iPhones. Το μυστικό βρίσκεται στην αξιοποίηση της πληροφορίας βάθους που ενσωματώνουν τα smartphones (προφανώς αυτά που έχουν τέτοιες δυνατότητες) στο αρχείο της κάθε φωτογραφίας. Ενώ το Facebook εκτελεί αυτή τη λειτουργία αυτομάτως, για φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από iPhone, στις φωτογραφίες άλλων κατασκευαστών αγνοεί αυτή την πληροφορία βάθους. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξάγεις αυτή την πληροφορία και να τη μετατρέψεις σε ένα δεύτερο αρχείο. Το αρχείο βάθους είναι, απλά, μια δεύτερη φωτογραφία, ασπρόμαυρη, όπου η απόσταση «μεταφράζεται» για κάθε pixel σε τόνους του γκρι. Τα pixels που αντιστοιχούν σε κοντινά αντικείμενα είναι άσπρα, ενώ όσο απομακρύνονται από την κάμερα, φαίνονται όλο και πιο σκούρα.
Το Facebook υποστηρίζει το ταυτόχρονο upload δύο αρχείων, ένα για την ίδια την εικόνα και ένα για το αρχείο βάθους. Θα πρέπει, όμως, το όνομα του αρχείου βάθους να είναι ίδιο με αυτό της εικόνας, συν την κατάληξη «_depth»· δηλαδή, αν το αρχείο της εικόνας έχει όνομα photo-01.jpg, τότε το αρχείο βάθους θα πρέπει να έχει όνομα photo-01_depth.jpg για να το δεχθεί το Facebook.
Πως παίρνουμε το αρχείο βάθους
Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Όπως ίσως είναι φανερό από την περιγραφή, μπορείς να «ζωγραφίσεις» με το χέρι ένα αρχείο βάθους, με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Αυτό βέβαια είναι χρονοβόρο και τα αποτελέσματα δεν θα είναι και τόσο καλά. Βέβαια, κάποια εργαλεία όπως το 3D Photo Creator ίσως σε βοηθήσουν σε αυτό, αν και η αυτόματη αναγνώριση βάθους είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο.
Αν το αρχείο έχει δεδομένα βάθους, όπως τα αρχεία που παράγουν κάποια smartphones, πχ το Pixel 3 της Google, το Nokia 9 Pureview ή κάποια HTC, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο on-line εργαλείο όπως το Depthy, το οποίο σου επιτρέπει και να «ζωγραφίσεις» με το χέρι το βάθος, ή το ExifTool, για να τα εξάγεις από τις πληροφορίες EXIF που «κουβαλάει» μια φωτογραφία.
Βέβαια, αν όλα αυτά σου φαίνονται υπερβολικά πολύπλοκα ή απλά δε θες να ασχοληθείς τόσο, η έσχατη λύση είναι απλά η… υπομονή! Το Facebook έχει ανακοινώσει πως θα αρχίσει να προσθέτει υποστήριξη σταδιακά και σε smartphones με Android, αρχίζοντας με κάποια μοντέλα της Samsung, προτού επεκταθεί και σε άλλους κατασκευαστές. Για την ώρα πάντως η λειτουργία αυτή είναι συμβατή με τα μοντέλα iPhone 7+, iPhone 8+, iPhone X, iPhone XS, και iPhone XS Max. Βρες τα όλα στην COSMOTE.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.