Το Google Maps ξεκίνησε ταπεινά τη ζωή του πριν από αρκετά χρόνια. Στην αρχή απλά έδειχνε χάρτες, χωρίς ιδιαίτερες άλλες λειτουργίες. Σιγά σιγά, όμως, οι προγραμματιστές της Google πρόσθεσαν λειτουργίες, κάνοντάς το όλο και πιο χρήσιμο. Η κίνηση-ματ της Google ήταν η λειτουργία πλοήγησης, η οποία εν μία νυκτί άλλαξε το τοπίο στην αγορά και πρακτικά έβγαλε σε αχρηστία τους περισσότερους – αν όχι όλους – τους πλοηγούς GPS καθώς και τις εταιρείες οδικών χαρτών. Αλλά η Google δεν σταμάτησε εκεί!
Το Google Maps πλέον διαθέτει μια πλειάδα εργαλείων, κάποια από τα οποία είναι προφανή – όπως το Street View – και κάποια άλλα έχουν διαφύγει της προσοχής των περισσοτέρων. Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξουμε πέντε από τα εργαλεία αυτά!
1. Κίνηση στους δρόμους
Η σκέτη πλοήγηση δεν είναι, πολλές φορές, αρκετή. Τι να κάνεις τη συντομότερη διαδρομή, αν κολλήσεις για ώρες στην κίνηση; Αλλά ακόμη κι αν ξέρεις τι να περιμένεις από συγκεκριμένες διαδρομές και συγκεκριμένες ώρες και μέρες, μπορεί κάτι να αλλάξει την κατάσταση. Το Google Maps παρακολουθεί την κίνηση στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να σου δείξει ποιοι δρόμοι έχουν κίνηση, όχι συνήθως αλλά τώρα, αυτή τη στιγμή! Απλά πήγαινε στον χάρτη στην περιοχή που θέλεις να κινηθείς και πάτα την επιλογή Traffic από τις επιλογές όψης (πλήκτρο με ρόμβο, πάνω δεξιά στον χάρτη). Θα δεις τους δρόμους να γίνονται πράσινοι, πορτοκαλί ή κόκκινοι, αναλόγως της κίνησης στο συγκεκριμένο σημείο!
2. Μέτρηση αποστάσεων
Όταν επιλέγεις πλοήγηση, τότε το Google Maps σου δείχνει τις αποστάσεις σε όλες τις προτεινόμενες διαδρομές. Κάποιες φορές, όμως, θέλεις απλώς να μετρήσεις την απόσταση (σε ευθεία) μεταξύ δύο σημείων. Είτε μιλάμε για την απόσταση Αθήνας–Τόκιο ή για την απόσταση εξοχικό–παραλία, το Google Maps μπορεί να τα μετρήσει όλα!
Στο κινητό είναι λίγο περίεργη η ενεργοποίηση του χάρακα” θα πρέπει να πατήσεις στο αρχικό σημείο μέτρησης στο χάρτη, μέχρι να εμφανιστεί ο κόκκινος δείκτης τοποθεσίας. Έπειτα να ξαναπατήσεις στον δείκτη ώστε να εμφανιστεί η σελίδα της τοποθεσίας. Εκεί, μια από τις επιλογές είναι το measure distance. Μετά, η μέτρηση είναι απλή: σπρώξε το χάρτη μέχρι το σημείο που επιθυμείς να μετρήσεις, και θα δεις να εμφανίζονται τελίτσες που συνδέουν το αρχικό σημείο με το κέντρο του χάρτη. Στο κάτω μέρος, θα δεις την απόσταση! Σε browser, είναι απλούστατο: δεξί κλικ πάνω στο χάρτη!
3. Εσωτερικό κτηρίων
Εντάξει, δεν είναι ακριβώς κατόψεις, ούτε λειτουργεί σε οποιοδήποτε κτήριο, αλλά η Google έχει χαρτογραφήσει πολλά σημαντικά κτήρια – τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Ανοίγοντας το Street View, τόσο στο κινητό όσο και στον browser, μπορείς να δεις (κάνοντας αρκετό zoom) πως εμφανίζονται διαδρομές και μέσα στα κτήρια αυτά. Μπορείς να πατήσεις πάνω τους και να τα περπατήσεις!
4. Μηχανή του χρόνου
Το Street View είναι μια λειτουργία η οποία σου αλλάζει την οπτική για κάποιο μέρος. Είτε θες να πας σε κάποιο σπίτι ή μαγαζί, είτε απλά να δεις πως είναι μια περιοχή, το Street View σου δείχνει την εικόνα του από τον δρόμο. Δεδομένου πως τα αυτοκίνητα (και οι πεζοί) της Google περιφέρονται ανά την υδρόγειο συνεχώς, η Google έχει μαζέψει, πλέον, εκατομμύρια terabytes δεδομένων για αρκετά χρόνια. Το Street View σου παρέχει τη δυνατότητα να δεις μια περιοχή, όχι απλά βλέποντας την πιο πρόσφατη λήψη από το Street View, αλλά και όλες τις προηγούμενες! Απλά είναι διαθέσιμο μόνο σε browser και όχι στο smartphone. Στο Street View, πάνω αριστερά θα δεις ένα μαύρο πλαίσιο με τα στοιχεία του μέρους που βρίσκεσαι. Στο κάτω μέρος του πλαισίου, θα δεις ένα ρολόι! Αν το πατήσεις, θα δεις ένα timeline με όλες τις διαθέσιμες λήψεις από το συγκεκριμένο μέρος! Ταξίδεψε στο χρόνο, βλέποντας τις αλλαγές – τουλάχιστον στο χρονικό διάστημα που έχει καλύψει η Google!
5. Θέσεις για παρκάρισμα
Το χαρακτηριστικό αυτό λειτουργεί αποκλειστικά στο app και όχι σε browser. Επίσης δεν παρακολουθεί τα πάντα. Οι αλγόριθμοι της Google, όμως, κάνουν μια φιλότιμη προσπάθεια να προβλέψουν την πιθανή διαθεσιμότητα θέσεων για παρκάρισμα σε κάποια περιοχή!
Απλά βάλε το Google Maps σε πλοήγηση για κάποια περιοχή και, αν υπάρχουν δεδομένα, θα σου δείξει ένα μικρό εικονίδιο parking δίπλα στον εκτιμώμενο χρόνο και την απόσταση για τη διαδρομή. Οι εκτιμήσεις για το παρκάρισμα είναι τρεις: περιορισμένο, μέτριο και άνετο. Άνοιξε τη διαδρομή και θα δεις κι άλλες πληροφορίες. Προφανώς, αυτά είναι εκτιμήσεις και κανένας δεν σου εγγυάται πως θα βρεις να παρκάρεις ακριβώς στην πόρτα του σπιτιού σου ή του μαγαζιού που πηγαίνεις. Είναι, όμως, κάτι.