11
Ταξίδια και αναψυχή

Ανταλλάζεις το σπίτι σου; Η νέα μόδα για διακοπές παντού

Ανταλλάζεις το σπίτι σου; Η νέα μόδα για διακοπές παντού
Γνώρισε το Home Exchange, έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών όπου ανταλλάσσεις το σπίτι σου με κάποιο άλλο σε όποιο σημείο του πλανήτη θέλεις.

Στην αρχή είχαμε το Time sharing. Πολύ αργότερα εμφανίστηκε το Couch Surfing. Μετά ήρθε το Airbnb για να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ενοικιάσεων ακινήτων αλλά και στα ξενοδοχεία. Τώρα ήρθε η ώρα του Home Exchange, κλείνοντας τον κύκλο αλλά στην πολύ πιο σύγχρονη και συμφέρουσα εκδοχή του!

Για όσους θυμούνται τα… κατορθώματα της δεκαετίας του ’80, το time sharing ήταν κάποια εταιρεία η οποία προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες να “αγοράσουν” σε “τιμή ευκαιρίας” ένα εξοχικό, το οποίο όμως δεν θα ήταν αποκλειστικά δικό τους, αλλά θα το μοιράζονταν με αρκετούς άλλους συνιδιοκτήτες. Ο καθένας από αυτούς θα είχε δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών κάθε χρόνο, αρκεί να το “έκλεινε” από νωρίς. Η ιδέα αυτή δεν προχώρησε.

Τώρα όμως έρχεται το Home Exchange, το οποίο δεν σου ζητά να αγοράσεις ποσοστό από κάποιο σπίτι ή εξοχικό, αλλά να βάλεις στην πλατφόρμα το δικό σου σπίτι και να βρεις το σπίτι κάποιου άλλου για να κάνεις εκεί τις διακοπές σου!

Το HomeExchange γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1992, αλλά τότε η επικοινωνία γινόταν ακόμη με γράμματα στο ταχυδρομείο! Η μετάβαση στο internet έγινε μερικά χρόνια αργότερα, ενώ το 2018 έγινε η συνένωση με το GuesttoGuest, μια γαλλική πλατφόρμα ανταλλαγής σπιτιών. Η βασική ιδέα είναι πολύ απλή: όταν ταξιδεύεις, το σπίτι σου μένει άδειο. Γιατί να μην το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος; Αντίστοιχα, κι εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σπίτι κάποιου άλλου, αντί να πας σε ξενοδοχείο ή να νοικιάσεις δωμάτιο.

Το HomeExchange έχει δύο τρόπους λειτουργίας: την “Κλασσική Ανταλλαγή” και τα GuestPoints. Η πρώτη είναι η τυπική ανταλλαγή σπιτιών με κάποια άλλη οικογένεια, είτε ταυτοχρόνως είτε σε διαφορετικές ημερομηνίες. Το δεύτερο υπάρχει (και) για την περίπτωση που δεν βρίσκεις διαθέσιμο σπίτι για να κάνεις κλασσική ανταλλαγή. Χρησιμοποιείς τα GuestPoints για να πληρώσεις τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που θα πας, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόντους για να οργανώσει τις δικές του διακοπές.

Όπως είναι φανερό, η λειτουργία του HomeExchange μοιάζει τόσο με το Couch Surfing όσο και με το Airbnb, σε κάποιο βαθμό. Η ιδέα του Couch Surfing ήταν η διάθεση του… καναπέ σου σε κάποιον επισκέπτη, η οποία τώρα έχει επεκταθεί στη διάθεση ολόκληρου του σπιτιού σου, όπως στο Airbnb. Η κύρια διαφορά με το Airbnb είναι, όμως, το ότι οι χρήστες δίνουν το δικό τους σπίτι – τουλάχιστον έτσι αναφέρεται στο site – με αντάλλαγμα την διαμονή σε άλλο σπίτι, με τις συναλλαγές να γίνονται με GuestPoints και όχι με χρήματα, πέραν των $175 για την εγγραφή στην υπηρεσία για ένα έτος. Ίσως αυτό να είναι και το “αντίδοτο” στο Airbnb, το οποίο έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα παγκοσμίως, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών προτιμούν να τα βάζουν στην πλατφόρμα του Airbnb για βραχυχρόνιες μισθώσεις αντί για μακροχρόνιες, και ειδικά σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη σε σπίτια. Η ειρωνεία είναι πως και το Airbnb ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο – “airbed and breakfast” ήταν η πλήρης ονομασία, παραπέμποντας στο στρώμα αέρα και στο πρωινό που έδινε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στον φιλοξενούμενο!

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το να δίνεις το δικό σου σπίτι σε αγνώστους έχει αποδειχθεί πολύ ασφαλές. Οι υπεύθυνοι του HomeExchange αναφέρουν πως στα 17 χρόνια και τις χιλιάδες ανταλλαγές, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κλοπής ή βανδαλισμού. Μάλιστα, οι “swappers” πολλές φορές γνωρίζονται και δημιουργούν μακροχρόνιες φιλίες, ανταλλάσσοντας σπίτια!