7
Τεχνολογία

Απίστευτες ταχύτητες σε υφιστάμενα δίκτυα οπτικών ινών, σύντομα!

Απίστευτες ταχύτητες σε υφιστάμενα δίκτυα οπτικών ινών, σύντομα!
Ερευνητές έφτασαν τα 402 Terabps σε μετάδοση δεδομένων χρησιμοποιώντας απλές οπτικές ίνες.

Τα τελευταία χρόνια, το internet κινείται στους ρυθμούς των οπτικών ινών. Με το δίκτυο της COSMOTE να εξαπλώνεται συνεχώς και να καλύπτει περισσότερες περιοχές, με απολύτως αξιόπιστη σύνδεση και υψηλότατες ταχύτητες, οι οπτικές ίνες φαίνεται πως θα είναι το μέλλον των συνδέσεων για τις επόμενες δεκαετίες. Οι οπτικές ίνες, όμως, δεν ξεκίνησαν τώρα! Η υδρόγειος σφαίρα είναι τυλιγμένη με εκατομμύρια χιλιόμετρα οπτικών ινών, διασυνδέοντας όλα (σχεδόν) τα μέρη του πλανήτη, και κυρίως την Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική. Οι οπτικές ίνες είναι η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου internet και ο κύριος όγκος της διακίνησης δεδομένων γίνεται από εκεί. Μάλιστα, με την πρόοδο της τεχνολογίας, οι εταιρείες ποντίζουν και θάβουν συνεχώς νέες ίνες, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό της διαθέσιμης χωρητικότητας (bandwidth). Καθώς και οι ανάγκες των χρηστών πολλαπλασιάζονται, οι ερευνητές βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου με σκοπό να υπερκαλύψουν την ζήτηση – η οποία με τη σειρά της εκμεταλλεύεται την χωρητικότητα και αυξάνει τις παροχές, σε έναν αέναο κύκλο.

Τα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο, λοιπόν, έχουν στόχο την εύρεση τρόπων για την αύξηση της ταχύτητας (bits per second ή bps) και της χωρητικότητας των οπτικών ινών, ενώ σημαντική έρευνα γίνεται και στην βελτίωση της χωρητικότητας υφιστάμενων οπτικών ινών, μιας και μπορεί στα υπερπόντια καλώδια οπτικών ινών να είναι συνήθης η πρακτική της πόντισης νέων, αλλά στα επίγεια δίκτυα, και δη σε αυτά όπως της Cosmote, με τις ίνες να έχουν περάσει μέχρι το σπίτι του χρήστη (Fiber to the Home), η αλλαγή των οπτικών ινών δεν είναι η προτιμητέα λύση. Σημείωση: ναι, υπάρχουν πολλοί τύποι οπτικών ινών.

Ερχόμαστε, λοιπόν, στο National Institute of Information and Communications Technology (NICT) της Ιαπωνίας, το οποίο συνεργάζεται με διάφορα άλλα ερευνητικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, με μοναδικό στόχο την αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης από μια κοινή οπτική ίνα. Στην τελευταία τους ανακοίνωση, οι ερευνητές κατάφεραν και πέτυχαν ταχύτητα 402.000 Gbps (giga-bits per second), διαλύοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 301.000 Gbps που είχε πετύχει το Aston University της Μεγάλης Βρετανίας, με το οποίο μάλιστα το NICT συνεργάζεται!

Το επίτευγμα έγινε με την αξιοποίηση περισσότερων συχνοτήτων του φάσματος – με άλλα λόγια χρωμάτων – ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός μετάδοσης. Συγκεκριμένα, η μετάδοση δεδομένων γίνεται με laser, το οποίο παράγει φως συγκεκριμένου μήκους κύματος (χρώματος). Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ειδικές διατάξεις (οπτικά multiplexers) ώστε να βάζουν στην ίδια ίνα ακτίνες από laser διαφορετικών μηκών κύματος, με το καθένα να στέλνει διαφορετικά δεδομένα. Στην άλλη άκρη της ίνας βρίσκονται άλλες διατάξεις (οπτικά demultiplexers) που διαχωρίζουν τις δέσμες και τις οδηγούν σε κατάλληλους δέκτες. Οι ερευνητές επιπλέον χρησιμοποιούν και άλλες μεθόδους (π.χ πόλωσης) για να αυξήσουν περαιτέρω τη χωρητικότητα της κάθε δέσμης. Στο πείραμα, οι ερευνητές του NICT πρόσθεσαν δύο περιοχές του φάσματος (χρώματα), μία στην περιοχή των 1625–1650 νανομέτρων και μία μεταξύ 1275–1325 νανομέτρων, όλες στην υπέρυθρη περιοχή. Τελικά έφτασαν τα 402Tbps χρησιμοποιώντας συνολικά 1505 “κανάλια” ή μήκη κύματος, ενώ ένα μικρό μέρος αυτής της χωρητικότητας χάθηκε στα επιπλέον bits διόρθωσης λαθών (που πάντα χρησιμοποιείται), δίνοντας τελική (ωφέλιμη) ταχύτητα 378Tbps.

Η εξέλιξη αυτή σαφώς δεν πρόκειται να έχει άμεση διαφορά στις ταχύτητες του σήμερα, όμως είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιηθεί στο κοντινό μέλλον για την αύξηση των ταχυτήτων στο internet παγκοσμίως! Και αυτά τα οφέλη θα τα απολαύσουμε όλοι μας.

Στο μεταξύ, εάν δεν έχεις ακόμα βάλει οπτικές ίνες στο σπίτι σου ρίξε μια ματιά στα πακέτα FTTH της COSMOTE εδώ και τσέκαρε εάν η γειτονιά σου έχει υποδομή οπτικής ίνας κάνοντας κλικ εδώ.