16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Apple Vision Pro: η απόλυτη μηχανή εκγύμνασης;

Apple Vision Pro: η απόλυτη μηχανή εκγύμνασης;
Έχουμε δει πολλές συσκευές για γυμναστική στο σπίτι, αλλά το νέο Apple Vision Pro έρχεται για να κλέψει το στέμμα της απόλυτης μηχανής fitness!

Η Apple έχει κάνει αίσθηση στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας με την κυκλοφορία του Vision Pro, μιας συσκευής η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες και θέλει να φέρει μια μικρή επανάσταση στον χώρο της διασκέδασης αλλά και της πληροφορικής γενικότερα. Το Vision Pro διαφέρει από όλα τα άλλα VR ή AR headsets απλά διότι η Apple έχει φροντίσει να το εντάξει στο οικοσύστημα των συσκευών της, αλλά και να το εφοδιάσει με μερικά killer apps, τα οποία είναι αυτά που δημιουργούν τη “ζήτηση” στο αγοραστικό κοινό. Εκτός από virtual desktops με εφαρμογές και προγράμματα που… αιωρούνται στο κενό, και εκτός των (προφανών) χρήσεων σε gaming και ταινίες ή σειρές, το Vision Pro αποδεικνύεται και ένα τέλειο εργαλείο για εκγύμναση!

Όλοι όσοι έχουν πάει σε γυμναστήριο, ξέρουν καλά τη… βαρεμάρα! Τρέχεις στον διάδρομο ή κάνεις ποδήλατο, και κοιτάς συνήθως κάποιον καθρέφτη, τοίχο, ή, στην καλύτερη περίπτωση, τον δρόμο έξω. Ακόμη και στο σπίτι σου, όμως, το καλύτερο που μπορεί να κοιτάς είναι η τηλεόραση, αν έχεις μία σε κατάλληλη θέση. Εδώ έρχεται η Apple και το Vision Pro για να φέρουν μια μικρή επανάσταση στον τρόπο που κάνεις γυμναστική.

Για την ακρίβεια, η Apple δεν προωθεί το Vision Pro συγκεκριμένα ως συσκευή ή βοήθημα εκγύμνασης, αλλά οι ανεξάρτητοι developers έχουν ήδη εντοπίσει τη δυναμική της συσκευής και είναι έτοιμοι για να την εκμεταλλευτούν με τρόπους που ούτε η ίδια η Apple (μάλλον) δεν είχε σκεφτεί. Αυτό, όμως, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε επιτυχημένης τεχνολογίας: όταν έχει τη δυναμική αλλά και τα θεμέλια για να επιτρέψει σε άλλους να χτίσουν πάνω της. Το Vision Pro έρχεται με πλήρη υποστήριξη από την Apple για να βοηθήσει τους developers να δημιουργήσουν νέα προγράμματα πάνω του! Σε άκρα αντίθεση με άλλες εταιρείες που έχουν βγάλει VR headsets κατά καιρούς, η Apple δεν περιορίζει το βλέμμα της στο gaming, ούτε έχει κάνει “χαριτωμένα” πλην όμως παντελώς άχρηστα demos, όπως αυτό του Facebook / Meta με την “τηλεδιάσκεψη” με cartoons χωρίς πόδια. Η Apple φαίνεται πως το έχει πάρει σοβαρά!

Τώρα όμως, λίγο καιρό μετά την επίσημη κυκλοφορία του Vision Pro, βλέπουμε πολλά νέα apps τα οποία χρησιμοποιούν το headset για να βάλουν τον χρήστη σε έναν εικονικό κόσμο και να κάνουν τη γυμναστική παιχνίδι. Είτε μιλάμε για απλό τρέξιμο, όπου το Vision Pro μπορεί να μεταφέρει τον διάδρομο του σπιτιού σου σε οποιοδήποτε μέρος του σύμπαντος θέλεις, είτε να μετατρέψει την εκγύμναση πυγμαχίας σε video game γρήγορων αντανακλαστικών, είτε να κάνει το στατικό ποδήλατο να σε ταξιδεύει σε δρόμους σε ολόκληρο τον πλανήτη, ή ακόμη και να σε τηλεμεταφέρει στο γυμναστήριο κάποιου διάσημου γυμναστή, για να συμμετέχεις σαν να ήσουν εκεί!

Το μέλλον για το Apple Vision Pro προδιαγράφεται μάλλον λαμπρό, αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει από διάφορους developers και εταιρείες, και μάλιστα υπάρχουν πολλές εφαρμογές οι οποίες ήδη βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο και επεκτείνουν τις δυνατότητες του Vision Pro πέρα από αυτά που είχε σκεφτεί η Apple. Ταυτοχρόνως, περιμένουμε να δούμε και νέα αξεσουάρ για το Vision Pro, και ειδικότερα όσον αφορά την γυμναστική, αναμένονται νέα λουράκια για μεγαλύτερη σταθερότητα στο κεφάλι, νέα ενθέματα για την καλύτερη διαχείριση του ιδρώτα στο πρόσωπο, ή και χειριστήρια με grips για μεγαλύτερη σταθερότητα όταν τα χέρια του χρήστη είναι νωπά από την εφίδρωση. Το γνωρίζουμε πως το κόστος του Vision Pro είναι απαγορευτικό για πολλούς – ξεκινά από 3.500 δολάρια – όμως η γυμναστική μπορεί να γίνει προστιθέμενη αξία για όσους το έχουν ήδη αγοράσει ή μπορούν να δικαιολογήσουν την αγορά του. Και βέβαια, να δείξει το δρόμο και στους άλλους κατασκευαστές!