6
Πολιτισμός

Ας βγάλουμε τους ηλικιωμένους από το περιθώριο

Ας βγάλουμε τους ηλικιωμένους από το περιθώριο
Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, είναι μια σημαντική ευκαιρία να δώσουμε τη σημασία που αξίζει σε αυτούς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται πολλές φορές στο περιθώριο της ζωής. Η ημέρα αυτή που καθιερώθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, χρησιμεύει ως υπενθύμιση της σημασίας της διασφάλισης της ευημερίας και της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναδείξει τους πολύτιμους ρόλους που διαδραματίζουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας στην κοινωνία. Η σοφία, η εμπειρία και η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητα. Και βέβαια, η συγκεκριμένη ημέρα εστιάζει επίσης στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως η περιθωριοποίηση, η κακοποίηση, η μοναξιά και πολλά άλλα. Όπως και με κάθε άλλη κοινωνικοί ομάδα, έτσι και εδώ υπάρχει άμεση ανάγκη για πολιτικές και δράσεις που υποστηρίζουν την κοινωνική ένταξη και την υγεία.

Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες ηλικίες

Παρά τη σημαντική συνεισφορά τους, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν συχνά πολλές προκλήσεις. Η ίδια η ηλικία, ή οι διακρίσεις λόγω της ηλικίας, είναι ένα διάχυτο ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό και μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες. Επιπλέον, πολλά ηλικιωμένα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οικονομική ανασφάλεια και απομόνωση. Η κακοποίηση είναι μια άλλη κρίσιμη ανησυχία. Μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, συναισθηματικής και οικονομικής κακοποίησης. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα ζητήματα και η προώθηση μέτρων είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των ηλικιωμένων.

Η υγεία αποτελεί βασικό επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων και περιλαμβάνει τη διατήρηση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οι ευκαιρίες για κοινωνική ένταξη και η συνεχής υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν πολιτικές που να απευθύνονται ειδικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η οποία όπως και τα παιδιά έχει ξεχωριστές ανάγκες. Και η συγκεκριμένη ημέρα – αλλά και κάθε μέρα – είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης.

Τα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, την προώθηση της δια βίου μάθησης και τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των ηλικιωμένων, οι κοινωνίες μπορούν να εξασφαλίσουν ότι όλοι μπορούν να γεράσουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των ηλικιωμένων. Από τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής – χαρακτηριστικό παράδειγμα το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής που έχει αναπτύξει ο όμιλος ΟΤΕ για τα νησιά του Αιγαίου – έως τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι ηλικιωμένοι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες και πρόσβαση για να επωφεληθούν από αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για να μην χάσουν την επαφή με τους ανθρώπους νεότερης γενιάς, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Δεν πρέπει η νέες τεχνολογίες να τους απομονώνουν, αλλά να τους φέρνουν πιο κοντά με τους νέους και τους αγαπημένους τους, όπως κάνουμε όλοι μας.

Αν έχεις έναν ηλικιωμένο παππού ή γιαγιά ή γονιό αγόρασέ του ένα απλό smartphone και μάθε του πώς να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή βιντεοκλήσης. Επισκέψου τώρα ένα κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ και ζήτα μια συσκευή ειδικά για ένα ηλικιωμένο άτομο. Υπάρχουν μοντέλα με μεγάλα κουμπιά, ενώ δεν είναι ανάγκη να είναι καν κινητό. Ένα tablet είναι ιδανικό για εφαρμογές επικοινωνίας.

Αυτή τη μέρα και κάθε μέρα μην ξεχνάς τους ηλικιωμένους, όχι μόνο τους δικούς σου ανθρώπους, καθώς εκεί έξω μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι τους. Δείξε τους ότι δεν είναι!