16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Δεν μπορείς να πάρεις απόφαση; Υπάρχει ένα app (και) για αυτό

Δεν μπορείς να πάρεις απόφαση; Υπάρχει ένα app (και) για αυτό
Τα κατάλληλα apps θα σε βοηθήσουν να πάρεις οποιαδήποτε απόφαση, από το ποιο από τα δύο εστιατόρια να επιλέξεις, μέχρι ποια πρόταση για δουλειά να δεχθείς.

Η ζωή είναι γεμάτη αποφάσεις. Είτε αυτές γίνονται σε συνειδητό επίπεδο είτε σε ασυνείδητο, κάθε μέρα παίρνεις δεκάδες αποφάσεις για πολλά πράγματα. Να σηκωθώ από το κρεβάτι ή να κάτσω άλλα 5 λεπτά; Να παρκάρω εδώ ή να ψάξω πιο μακριά; Να μιλήσω στον/στην τάδε ή όχι; Να δω ένα ακόμα επεισόδιο ή να πάω για ύπνο; Πίτσα ή σουβλάκια;

Πολλές φορές, όμως, βρισκόμαστε απέναντι σε επιλογές οι οποίες είναι σαφώς πιο σημαντικές και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται στο να πάρουν τέτοιες αποφάσεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια μέθοδος για να σε βοηθήσει να πάρεις αποφάσεις – αν και υπάρχουν αρκετές θεωρίες για αυτό – και οι περισσότεροι άνθρωποι είτε ανήκουν στην κατηγορία που ξέρουν τι θέλουν και αποφασίζουν γρήγορα χωρίς να έχουν δεύτερες σκέψεις, είτε στην κατηγορία αυτών που νιώθουν ότι πρέπει να το ψάξουν κι άλλο, και τελικά βυθίζονται σε μια απύθμενη κατάδυση στην απόγνωση των επιλογών τους. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, τα θερμά μας συγχαρητήρια. Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, που ανήκουν στη δεύτερη, υπάρχουν τα κατάλληλα apps, τα οποία μπορούν να τους βγάλουν από τη δύσκολη θέση ή και την απόγνωση!

Στρίβοντας το κέρμα

Η πρώτη κατάσταση είναι και η απλή. Θέλεις να πάρεις μια τυχαία απόφαση, χωρίς να το πολυσκεφτείς. Αντί να κάθεσαι να ψάχνεις για κέρμα, μπορείς απλά να έχεις εγκατεστημένο στο κινητό σου ένα app το οποίο θα το κάνει μόνο του και θα σου δώσει την απάντηση εντελώς στην τύχη. Όπως και στο κέρμα. Το Random Decision Maker για Android ή το Tiny Decisions για iOS κάνουν ακριβώς αυτό.

Λίστες και βαθμολογίες

Μπορεί να χρειάζεται να διαλέξεις μεταξύ πραγμάτων τα οποία έχουν μετρήσιμες ιδιότητες. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να εκμεταλλευτείς, για να αποφασίσεις για το καλύτερο. Πες ότι δε μπορείς να αποφασίσεις για το ποια τηλεόραση ή ποιο αυτοκίνητο να αγοράσεις. Ή ποιο κινητό. Αυτό που χρειάζεσαι δεν είναι ένα κέρμα ή ζάρι, αλλά κάτι που θα βάλει τάξη στο χάος. Μπορείς να το κάνεις στο Excel, για παράδειγμα, αλλά υπάρχουν και apps για αυτό. Συγκεκριμένα, το Protagonist έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τέτοιες λίστες από χαρακτηριστικά, προδιαγραφές, ή όποια άλλη παράμετρο θέλεις, και μάλιστα με επιπλέον βάρος για την κάθε μία. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να αξιολογήσεις τις επιλογές σου με βάση αυτό που έχει περισσότερη σημασία για εσένα, και όχι απλά με ευθεία αριθμητική αντιπαραβολή.

Πάνω στο ίδιο concept αλλά με κάπως διαφορετικό τρόπο, τα Decision Crafting και Definitive Choice είναι δύο apps τα οποία θα βάλουν τα υπέρ και τα κατά σε μια σειρά και θα σου βγάλουν τη βέλτιστη επιλογή. Όταν τα κριτήρια είναι πολλά και δε μπορείς να βγάλεις άκρη, τα apps αυτά θα το κάνουν για ‘σένα.

Υπέρ και κατά

Κάποιες φορές, μια απόφαση μεταξύ δύο ή περισσότερων επιλογών δεν θέλει πολλή ανάλυση αλλά απλά να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά. Για τότε, θα χρειαστείς το Pros & Cons για Android ή το Pros-Cons για iOS, για να βάλεις τάξη στο χάος. Είναι τόσο απλό, θα βάλεις όλα τα υπέρ και όλα τα κατά των εναλλακτικών σου, θα τα βαθμολογήσεις για κάθε μία επιλογή, και το app θα οπτικοποιήσει τις επιλογές σου. Με αυτό τον τρόπο, θα δεις αν τελικά τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα και θα πάρεις την πολυπόθητη απόφαση.

Τελικά, τα apps μπορούν να σου δώσουν μια γρήγορη απάντηση. Μπορεί, όμως, τελικά να διαφωνείς με την απάντηση αυτή. Ακόμη κι έτσι, πλέον ξέρεις ποια είναι η πραγματική σου επιλογή! Όπως λέει και η παροιμία, ρίξε ένα κέρμα. Αν χαρείς ή όχι με αυτό που θα βγει, τότε ξέρεις τι πραγματικά ήθελες από την αρχή.