8
Ψυχαγωγία

Drone Soccer: το ποδόσφαιρο του μέλλοντος παίζεται με… drones!

Drone Soccer: το ποδόσφαιρο του μέλλοντος παίζεται με… drones!
Ένα νέο άθλημα φέρνει την τεχνολογία πιο κοντά στα παιδιά όλων των ηλικιών: εναέριο ποδόσφαιρο με drones!

Ο κόσμος των σπορ έχει, εδώ και λίγο καιρό, ένα νέο μέλος: το drone soccer! Δεν μοιάζει και πολύ με το ποδόσφαιρο, ούτε αφορά παίκτες μέσα στο γήπεδο. Για την ακρίβεια, δεν απαιτεί ούτε καν γήπεδο. Επίσης, δεν υπάρχει μπάλα. Το νέο αυτό “άθλημα”, όμως, είναι συναρπαστικό, απαιτεί συνεργασία και άριστη χωρική αντίληψη, ενώ απαιτεί και καλές δεξιότητες στη συναρμολόγηση και την επισκευή των drones. Επίσης, προκαλεί τις ομάδες να βελτιώνουν τα drones τους, να πειράζουν τον προγραμματισμό τους, για να έχουν περισσότερες δυνατότητες! Στόχος του αθλήματος είναι να κάνουν τα παιδιά (ανεξαρτήτως ηλικίας) να ενδιαφερθούν για τις επιστήμες, τον προγραμματισμό, τη μηχανολογία. Κοινώς… STEM.

Όπως αναφέραμε, δεν υπάρχει μπάλα. Αυτό που υπάρχει είναι δύο τέρματα κυκλικού σχήματος, τα οποία κρέμονται στις δύο πλευρές του γηπέδου, και… τίποτε άλλο. Η κάθε ομάδα έχει πέντε παίκτες, οι οποίοι παίκτες είναι drones με έναν εξωτερικό σκελετό σφαιρικού σχήματος, ενώ το κάθε ματς περιλαμβάνει 3 σετ των 3 λεπτών έκαστο, και 3-5 λεπτά χρόνο μεταξύ των σετ για μικροεπισκευές ή αλλαγή μπαταρίας.

Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να περάσει ένα drone μέσα από το κυκλικό τέρμα. Αλλά όχι ένα οποιοδήποτε drone! Η κάθε ομάδα έχει 5 drones, με το καθένα να έχει συγκεκριμένο ρόλο: ένας τερματοφύλακας (keeper), ένας αμυντικός (sweeper), ένας κεντρικός (center), ένας προωθημένος (forward), και ένας επιθετικός (striker). Γκολ μετράει μόνο όταν ο striker περάσει το τέρμα της αντίπαλης ομάδας, κινούμενος προς τα εμπρός. Οποιοδήποτε άλλο drone περάσει το τέρμα, δεν μετράει γκολ – αλλά ούτε επισύρει κάποια ποινή. Επομένως, η κάθε ομάδα προσπαθεί να φυλάξει το δικό της τέρμα και να οργανώσει μια στρατηγική για να αποσπάσει την προσοχή των αντίπαλων drones, ανοίγοντας δρόμο για τον striker.

Η κάθε ομάδα μπορεί να έχει 5 ενεργούς παίκτες οι οποίοι ονομάζονται πιλότοι (pilots), αλλά και βοηθητικό προσωπικό (crew).

Προφανώς υπάρχουν μικροζημιές, επομένως οι παίχτες και το crew έχουν λίγα λεπτά για να κάνουν επιδιορθώσεις ή να αλλάξουν μπαταρίες στα drones, μεταξύ των σετ. Επίσης, όλοι (παίχτες και διαιτητές) υποχρεούνται να φοράνε προστατευτικά γυαλιά, καθώς οι σπασμένοι έλικες εκτοξεύονται με μεγάλη ταχύτητα και, παρά το προστατευτικό δίχτυ που περιβάλλει τον αγωνιστικό χώρο, κάποιες φορές ξεφεύγουν θραύσματα.

Νικητής, προφανώς, είναι η ομάδα που γράψει περισσότερα γκολ στα τρία σετ. Σε περίπτωση ισοπαλίας, ο νικητής κρίνεται με τη διαδικασία του Sudden Death – αυτό που γνωρίσαμε στο ποδόσφαιρο ως χρυσό γκολ – δηλαδή παίζεται παράταση και όποιος σκοράρει πρώτος, κερδίζει.

Το “άθλημα” αυτό ξεκίνησε από την Νότια Κορέα, αλλά έχει προσελκύσει ομάδες από πολλές χώρες, καθώς είναι ιδανικό για σχολεία και πανεπιστήμια! Υπάρχει και η FIDA, η ομοσπονδία (τύπου FIFA) του αθλήματος, και πλέον διοργανώνονται και διεθνείς αγώνες αλλά και παγκόσμιο κύπελλο Dronesoccer! Το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο (Jeonju FIDA World Cup) έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2025, και θα συμμετάσχουν 200 εθνικές ομάδες από 32 χώρες. Και, δυστυχώς, όχι από την Ελλάδα.

Πάντως, στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, μπορείς να βρεις μια πλειάδα από drones και αξεσουάρ για να πετάξεις στους αιθέρες και να βγάλεις εκπληκτικά βίντεο από ψηλά.