7
Τεχνολογία

Έρχεται το Android 15!

Έρχεται το Android 15!

Η Google ετοιμάζει την επόμενη μεγάλη έκδοση του Android. Βρισκόμαστε στην έκδοση 15, η οποία αναμένεται στις 13 Αυγούστου οπότε θα γίνει το event “Made by Google” και θα ανακοινωθεί και το νέο smartphone της εταιρείας, το Pixel 9. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις εκδόσεις beta από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ από αρχές Ιουνίου το Android 15 έχει μπει στη λεγόμενη φάση “feature freeze”, κατά την οποία δεν προστίθενται νέες λειτουργίες ή χαρακτηριστικά, και η προσοχή των προγραμματιστών εστιάζεται στο “platform stability”, δηλαδή στο να κάνουν όλα όσα έχουν αλλάξει σταθερά και αξιόπιστα.

Έχουμε δει, όμως, πολλές προ-εκδόσεις του Android 15, και έχουμε δει νέα χαρακτηριστικά και νέες λειτουργίες, ενώ υπάρχουν και αλλαγές στη συμπεριφορά του λειτουργικού συστήματος. Οι αλλαγές που έχει προγραμματίσει η Google, λοιπόν, ακολουθούν μαζί με επεξηγήσεις.

Predictive Back

Το σύστημα αυτό αφορά την χειρονομία “πίσω” (back gesture), η οποία είναι το τράβηγμα από μια κάθετη πλευρά, συνήθως από την αριστερή, προς το κέντρο της οθόνης (για όσους χρησιμοποιούν το νέο interface και όχι τα πλήκτρα). Ο λόγος είναι το ότι, πολλές φορές, το gesture δεν κάνει αυτό που περιμένει ο χρήστης, μιας και στο ίδιο gesture συνδυάζεται η επιστροφή στη home screen, η αλλαγή app, και η επιστροφή στην προηγούμενη οθόνη του ενεργού app. Πλέον τα animations θα πληροφορούν τον χρήστη για την επικείμενη λειτουργία, ενώ το σύστημα θα μπορεί να προβλέπει το τι θέλει να κάνει ο χρήστης με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Adaptive Timeout

Αφορά τον χρόνο αδράνειας, μετά τον οποίο σβήνει το κινητό. Πολλές φορές συμβαίνει να διαβάζεις κάτι και το Android να κλείνει την οθόνη, ενώ άλλες να περιμένει ολόκληρα λεπτά μέχρι να κλείσει, ενώ το έχεις αφήσει στο τραπέζι. Πλέον, το Android θα μπορεί να προσαρμόζει τον χρόνο αυτόν, ανάλογα με το αν όντως χρησιμοποιείς το smartphone ή όχι.

Edge-to-edge

Οι προγραμματιστές του Android προσπαθούν εδώ και χρόνια να μειώσουν τα χαμένα pixels από τις οθόνες των smartphones. Τι είναι όμως τα “χαμένα” pixels; Αυτά που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από στοιχεία του λειτουργικού συστήματος και όχι από το εκάστοτε app. Για παράδειγμα, η μπάρα στο πάνω μέρος με το ρολόι και τα εικονίδια, ή η μπάρα στο κάτω μέρος με τα πλήκτρα χειρισμού (ή τη μπάρα χειρισμού αν είσαι στο νέο interface). Η Google θέλει να δώσει εργαλεία στους developers ώστε να χρησιμοποιούν ακόμη και την περιοχή γύρω από την τρύπα της κάμερας, αλλά και πίσω από τα πλήκτρα χειρισμού. Μιας και οι developers δεν φαίνεται να το χρησιμοποιούν, χάνοντας πολύτιμο χώρο στην οθόνη, τώρα η Google θα ενεργοποιεί το edge-to-edge ως προεπιλογή.

Volume panel

Ο πίνακας με τις εντάσεις ήχου παίρνει νέα σχεδίαση, ενώ πλέον θα μπορεί και να διπλώσει, καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο. Παράλληλα, το ρυθμιστικό ήχου για κάποιο μέσο που παίζει, θα παραμένει στο panel για περισσότερη ώρα και δεν θα εξαφανίζεται μόλις πατήσεις “pause”.

Bluetooth auto-on

Πλέον το Bluetooth δεν θα παραμένει στο off μέχρι να το ενεργοποιήσεις χειροκίνητα, αλλά η προεπιλογή θα είναι να ενεργοποιείται αυτομάτως την επόμενη μέρα – εκτός κι αν απενεργοποιήσεις και το auto-on.

Adaptive vibration

Πλέον και η δόνηση θα προσαρμόζει την έντασή της ανάλογα με τις συνθήκες. Το Android θα παρακολουθεί τον θόρυβο του περιβάλλοντος και άλλους αισθητήρες, έτσι ώστε να διαλέγει την κατάλληλη ένταση δόνησης – με άλλα λόγια, σε ένα ήσυχο περιβάλλον, δεν θα δονείται σαν… κομπρεσέρ.