16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Έρχονται τα φωτοβολταϊκά… μπαλκόνια!

Έρχονται τα φωτοβολταϊκά… μπαλκόνια!
Το Βερολίνο θέλει να βάλει φωτοβολταϊκά σε κάθε μπαλκόνι και επεκτείνει την επιδότηση για την αγορά και εγκατάστασή τους σε περισσότερα σπίτια.

Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει, σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία βλέπουμε πολλές νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, αλλά και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μεγάλη κλίμακα. Στη Γερμανία, όμως, στην οποία ήδη βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από τις περισσότερες χώρες, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περνά σε ένα άλλο στάδιο. Συγκεκριμένα, στο Βερολίνο έγινε μια μεγάλη μελέτη, η οποία εντόπισε μια τεράστια πηγή ενέργειας η οποία παρέμενε αναξιοποίητη: τα μπαλκόνια!

Η πόλη του Βερολίνου έχει θέσει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2045, στόχος ο οποίος χρονικά βρίσκεται μακριά, όμως οι υπεύθυνοι ξέρουν καλά πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν αρχίσουν από σήμερα να φροντίζουν για την εκμετάλλευση της ενέργειας, όπου αυτή είναι διαθέσιμη. Εξ άλλου, μιλάμε για μια τεράστια πόλη και όχι κάποια περιοχή με μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις. Έτσι, ο στόχος που τέθηκε ήταν το 25% της ενέργειας του Βερολίνου να παράγεται από τον ήλιο. Κάπως έτσι μπήκαν στο στόχαστρο όλοι οι διαθέσιμοι χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκές συστοιχίες, με τις ταράτσες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι επικεφαλής, όμως, βλέπουν ανεκμετάλλευτο δυναμικό και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα μπαλκόνια και τις τέντες!

Το Βερολίνο, μάλιστα, εξασφάλισε και κονδύλια για την επιδότηση των εγκαταστάσεων αυτών, με την επιδότηση για κάθε τέτοια συσκευή (ηλιακό πάνελ) να ανέρχεται στα 500 ευρώ – το κόστος κάθε τέτοιου ηλιακού συλλέκτη δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ (περίπου 600 ευρώ με τιμές Μαρτίου). Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, όμως, οι επικεφαλής του Βερολίνου απλοποίησαν τις διαδικασίες και άνοιξαν τους κανονισμούς, επιτρέποντας όχι μόνο στους ιδιοκτήτες αλλά ακόμη και στους ενοικιαστές διαμερισμάτων να μπορούν να πάρουν αυτή την επιδότηση και να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στα μπαλκόνια τους! Οι Γερμανοί φρόντισαν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της εγκατάστασης, ακόμη και να διασφαλίσουν φθηνότερη παράδοση στα σπίτια, αλλά και εγκατάσταση χωρίς ο ιδιοκτήτης (ή ο ενοικιαστής) να χρειαστεί να κάνει το οτιδήποτε, πέραν του να βρίσκεται στο σπίτι! Τέλος, η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει θεσπίσει όριο ισχύος στα 600 Watt για τέτοιες οικιακές εγκαταστάσεις, όριο το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας θέλει να ανεβάσει στα 800 Watt, όσο πιο σύντομα γίνεται! Οι ηλιακοί συλλέκτες θα συνδέονται απλά σε μια οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού, απλοποιώντας ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση. Ομοίως θέλουν να απλοποιήσουν και την γραφειοκρατία που απαιτείται για την εγκατάσταση, κάτι που αυτή τη στιγμή απαιτεί τη συμπλήρωση δύο εγγράφων, την έγκριση του ιδιοκτήτη, αλλά και την αλλαγή μετρητή με νέου τύπου ο οποίος θα υποστηρίζει και την ανάστροφη ροή ενέργειας από το σπίτι προς το δίκτυο.

Είναι φανερό πως τα φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια δεν πρόκειται να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα του Βερολίνου – ούτε καμμίας άλλης πόλης. Όμως πρόκειται για ενέργεια η οποία απλά παραμένει ανεκμετάλλευτη, και η οποία μπορεί να μειώσει την ανάγκη του κάθε σπιτιού, του κάθε κτηρίου, και τελικά της κάθε πόλης στο να “αγοράσει” ενέργεια από το δίκτυο. Συνακολούθως, μειωμένη ζήτηση για κάθε ένα σπίτι, αν πολλαπλασιαστεί με όλα τα σπίτια μιας πόλης, δίνει μια σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, και τελικά μπορεί να καλύψει ένα ποσοστό της ενέργειας και να μειώσει την ανάγκη για άλλες εγκαταστάσεις, όπως αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα. Η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη κατά 80% των ενεργειακών της αναγκών (σε ηλεκτρισμό) από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, και τα φωτοβολταϊκά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.