16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Φινλανδική startup αξιοποιεί παλιές μπαταρίες

Φινλανδική startup αξιοποιεί παλιές μπαταρίες
Πώς οι παλιές μπαταρίες Tesla μετατρέπονται σε έξυπνες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στις ΗΠΑ γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για την ανάπτυξη του δικτύου φορτιστών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και τις οδούς. Παράλληλα, η Tesla πρωτίστως και οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες δευτερευόντως, πωλούν χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάθε μήνα, και ήδη πολλά από αυτά αποσύρονται, είτε λόγω ατυχημάτων είτε λόγω αλλαγής! Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν εξαρτήματα από αρκετές εκατοντάδες τέτοια οχήματα, τα οποία μπορεί να μην είναι σε κατάσταση να κυκλοφορήσουν, τα εξαρτήματά τους, και κυρίως οι μπαταρίες και οι ηλεκτρικοί κινητήρες, όμως είναι σε καλή κατάσταση και θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν ως έχουν. Ακριβώς εδώ έρχεται μια startup από τη Φινλανδία, η Cactos, η οποία αξιοποιεί τέτοιες μπαταρίες για να κατασκευάσει μονάδες αποθήκευσης ενέργειας για μεγάλες εταιρείες.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον εδώ είναι πως η εταιρεία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, κάτι που από μόνο του είναι ενδεικτικό της χρησιμότητας και της δυναμικής αυτής της αγοράς. Οι μονάδες μπαταριών της Cactos έχουν άμεση χρησιμότητα, καθώς επιτρέπουν στους χρήστες τους να αποθηκεύουν ενέργεια είτε από μονάδες παραγωγής που τυχόν διαθέτουν, είτε ακόμη και από το ίδιο το δίκτυο, όταν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε χαμηλά επίπεδα, και να τη χρησιμοποιούν τις ώρες αιχμής, μειώνοντας το κόστος.

Η διαδικασία ξεκινά για την Cactos από την αγορά μεταχειρισμένων μονάδων μπαταριών από οχήματα της Tesla. Οι τεχνικοί της Cactos αποσυναρμολογούν τις κασέτες (όπως ονομάζονται) της Tesla και βγάζουν τις μεμονωμένες μπαταρίες. Έπειτα τεστάρουν κάθε μπαταρία ξεχωριστά και την υποβάλλουν σε δοκιμές ποιότητας και ασφάλειας. Οι μπαταρίες που περνούν τις δοκιμές εγκαθίστανται σε ειδικά αρθρώματα και τοποθετούνται στις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας της Cactos, όπου συνεχίζουν τη ζωή τους αποθηκεύοντας ηλεκτρική ενέργεια. Όπως αναφέρει ο ιδρυτής και CEO της Cactos, Oskari Jaakkola, οι μπαταρίες της Tesla είναι πολύ καλής ποιότητας και τα χαρακτηριστικά τους τις κάνουν ιδανικές για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε πως και η ίδια η Tesla κατασκευάζει μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μπαταρίες με αυτές που τοποθετεί στα οχήματά της, απλά καινούριες.

Η Cactos παρέχει τις μονάδες αποθήκευσης ως υπηρεσία που περιλαμβάνει τα πάντα. Το σύστημα παρέχει σταθερότητα έναντι των διακυμάνσεων στην τιμή της ενέργειας, μειωμένη κατανάλωση τις ώρες αιχμής, ενέργεια σε περίπτωση διακοπής, αλλά και βέλτιστη χρήση της παραγόμενης ενέργειας, για εταιρείες που διαθέτουν φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες στις εγκαταστάσεις τους. Οι ίδιοι οι επενδυτές της Cactos τονίζουν την επίδραση της “πράσινης” μετάβασης, μιας μετάβασης η οποία απαιτεί την χρήση ηλεκτρισμού σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Ο Toni Mikkonen, προσωρινός CEO του Finnish Climate Fund, τονίζει: «Καθώς αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση σε ηλεκτρισμό αλλά και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό, οι τοπικές εγκαταστάσεις που θα υποστηρίζουν την παραγωγή καθαρής ενέργειας θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των συστημάτων ενέργειας του μέλλοντος. […] Αυτό που είναι ενδιαφέρον με την Cactos […] είναι το ότι προσφέρει στους πελάτες συστήματα ενέργειας μαζί με ένα μοντέλο παροχής υπηρεσιών, επομένως μπορούν να μπουν πολύ γρήγορα σε χρήση». Η επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών από οχήματα Tesla αποτελεί και μια απάντηση σε όσους ανησυχούν για την βιωσιμότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πιστεύουν πως οι μπαταρίες από τα οχήματα που θα αποσύρονται θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι μπαταρίες αυτές των Tesla βρίσκουν μια δεύτερη ζωή, αποθηκεύοντας ενέργεια σε κτήρια και εγκαταστάσεις, και έχουν αρκετά χρόνια ζωής μπροστά τους, προτού σταλθούν στην ανακύκλωση.