Στον αστερισμό του… AI! Αυτό θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για οποιοδήποτε (σχεδόν) άρθρο τεχνολογίας εδώ και πάνω από έναν χρόνο, μιας και ολόκληρη η αγορά της πληροφορικής φαίνεται να μην ασχολείται με τίποτε άλλο. Τώρα έρχεται η σειρά του Spotify να μπει στον χορό της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά τουλάχιστον εδώ τα οφέλη είναι προφανή και τα αποτελέσματα απτά. Δεν έχουμε κάποιο chatbot το οποίο σου απαντά, ούτε κάποιο σύστημα που παράγει εικόνες, αλλά μια τεχνολογία με άμεση χρησιμότητα. Το Spotify αποφάσισε να βάλει την τεχνητή νοημοσύνη να φτιάχνει playlists.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η μουσική είναι απείρως περισσότερη απ’ όση μπορεί να “καταναλώσει” ο μέσος άνθρωπος. Ταυτόχρονα, η ίδια η αρχειοθέτηση και η κατηγοριοποίηση της μουσικής απαιτεί πολλές εργατοώρες, κάτι που πλέον αρχίζει να γίνεται πρόβλημα. Μόνο το Spotify έχει στους servers του τόση μουσική που ο καθένας μας θα μπορούσε να πατήσει το play και, μέχρι να πεθάνει, να μην ακούσει δεύτερη φορά το ίδιο τραγούδι. Πώς, όμως, θα μπορούσε κανείς να ακούσει τραγούδια ενός συγκεκριμένου είδους ή ενός συγκεκριμένου ρυθμού, χωρίς να έχει διαλέξει τα κομμάτια ένα προς ένα; Εδώ έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη!
Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη θέση να θέλουμε να ακούσουμε μουσική με κάποιο “θέμα”, ή να βρούμε τραγούδια που μοιάζουν με κάποιο που μας αρέσει. Μέχρι τώρα, βασιζόμαστε στη δουλειά των λεγόμενων “curators”, ανθρώπων των οποίων η δουλειά είναι να φτιάχνουν playlists με βάση κάποια κριτήρια. Τώρα, όμως, το Spotify πειραματίζεται με σύστημα AI το οποίο μπορεί να φτιάξει playlists αυτόματα, με βάση την περιγραφή του κάθε χρήστη. Μάλιστα, η περιγραφή δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί μουσική ορολογία! Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ανακοίνωση του Spotify, μπορεί κανείς να γράψει “ένα playlist με μουσική indie folk για να κάνει μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά το μυαλό μου“, ή “χαλαρωτική μουσική για να με βοηθήσει να περάσω την εποχή των αλλεργιών“, ή “μια playlist που με κάνει να νιώθω σαν πρωταγωνιστής“.
Βέβαια, οι υπεύθυνοι του συστήματος επισημαίνουν πως η playlist που θα παραχθεί, θα είναι καλύτερη εάν η περιγραφή περιέχει αναφορές σε είδη μουσικής, διάθεση, συγκεκριμένους καλλιτέχνες, ή δεκαετίες. Μπορεί όμως να κάνει αναφορά σε μέρη, ζώα, δραστηριότητες, χαρακτήρες από ταινίες, χρώματα, ή ακόμα και emojis! Το σύστημα είναι, ακόμη, σε φάση beta και επομένως δεν είναι τέλειο, αλλά ήδη δείχνει το πόσο χρήσιμο μπορεί να γίνει.
Το Spotify πρόκειται να αρχίσει να ενεργοποιεί τη λειτουργία του “AI Playlist” μόνο στους χρήστες premium, ενώ ήδη δοκιμάζει το σύστημα σε χρήστες από τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία. Ο απώτερος σκοπός του Spotify δεν είναι άλλος από το να επιτρέψει στους χρήστες του να ακούσουν περισσότερη μουσική, αλλά ταυτόχρονα μουσική που θα ταιριάζει περισσότερο σε αυτό που θέλουν να ακούσουν, ενώ παράλληλα θα μπορούν να ανακαλύπτουν καλλιτέχνες και συγκροτήματα που δεν ήξεραν. Το ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι το ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί να κατασκευάζει playlists με καλλιτέχνες και συγκροτήματα που μπορεί να είναι άγνωστα ακόμη και στους περισσότερους επαγγελματίες DJs ή και curators.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως το σύστημα AI του Spotify δεν μπορεί να απαντήσει στο κείμενο των χρηστών, ούτε να δημιουργήσει οτιδήποτε άλλο πέρα από playlists, ενώ η εταιρεία έχει βάλει και δικλείδες ασφαλείας ώστε το σύστημα να αγνοεί προκλητικά σχόλια, ή συγκεκριμένες φίρμες ή εταιρείες. Εμείς περιμένουμε να το δούμε και από κοντά, για να βγάλουμε συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Μόλις γίνει αυτό, θα επανέλθουμε με νέο άρθρο!