14
Πολίτης του Σήμερα

Γεωθερμία και κύματα: δύο τεχνολογίες για πράσινη ενέργεια πλησιάζουν

Γεωθερμία και κύματα: δύο τεχνολογίες για πράσινη ενέργεια πλησιάζουν
Η γεωθερμία γίνεται προσιτή, ενώ η ΕΕ εγκρίνει σύστημα παραγωγής ενέργειας από τη θάλασσα. Δύο ανανεώσιμες πηγές που πλησιάζουν.

Η αναζήτηση για καθαρή ενέργεια είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα ολόκληρης της ανθρωπότητας εδώ και πολλά χρόνια. Πέραν των ερευνών στην πυρηνική σύντηξη, κι ενώ οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά μονοπωλούν το ενδιαφέρον, υπάρχουν και άλλες πηγές οι οποίες έχουν παραμείνει στην σχετική αφάνεια. Δύο από αυτές, η γεωθερμία και η ενέργεια της θάλασσας, αρχίζουν και αποκτούν ένθερμους υποστηρικτές. Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο είναι πολύ ενθαρρυντικές, με τη μία να βρίσκεται ήδη στο στάδιο των δοκιμών, ενώ η άλλη, παρά το γεγονός πως είναι ώριμη τεχνολογία με δεκαετίες χρήσης, προσπαθεί να γίνει ευρέως δεκτή.

Γεωθερμία: ανοίγοντας τους ορίζοντες

Η γεωθερμία χρησιμοποιεί την θερμότητα του ίδιου του πλανήτη, εξάγοντας ενέργεια από το εσωτερικό της Γης. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες σε σημεία όπως το Larderello στην Ιταλία και ολόκληρη η Ισλανδία. Για την ανάπτυξη απαιτείται συγκεκριμένη γεωλογία, περιοχές που το μάγμα είναι κοντά στην επιφάνεια ενώ υπάρχει και νερό στο υπέδαφος.  Τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στον τομέα, παρουσιάζοντας τεχνολογίες που απλά απαιτούν το μάγμα να είναι (σχετικά) κοντά στην επιφάνεια, με το νερό να εισάγεται τεχνητά σε ειδικές γεωτρήσεις και να επιστρέφει σε μορφή ατμού ή υπέρθερμου νερού σε υψηλή πίεση. Η παραγωγή της ενέργειας γίνεται από ατμοστρόβιλους και γεννήτριες.

Η γεωθερμία είναι μια τεχνολογία 100% καθαρή, η οποία υπόσχεται συνεχή παροχή ενέργειας και πλέον μπορεί να εγκατασταθεί σε πολλές περιοχές (πχ Σαντορίνη, Σαμοθράκη, Μέθανα, Νίσυρος, Λέσβος, Μήλος, Κίμωλος), ενώ στη χώρα μας υπάρχει τεράστιο γεωθερμικό δυναμικό το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Ενέργεια από τα κύματα: ψάχνοντας για το ιδανικό

Η ενέργεια από τα κύματα είναι κάτι πολύ νέο. Η συστηματική μελέτη και οι πρώτες δοκιμαστικές μηχανές παραγωγής ενέργειας από τον κυματισμό της θάλασσας πρόσφατα άρχισαν. Οι μετατροπείς ενέργειας κυμάτων είναι το επόμενο πεδίο στην καθαρή ενέργεια, και μάλιστα με πολύ μεγάλες δυνατότητες καθώς ο πλανήτης μας καλύπτεται κατά τα ⅔ από νερό. Το νεαρό της τεχνολογίας, όμως, σημαίνει πως οι ερευνητές ακόμη δοκιμάζουν διάφορες διατάξεις και μηχανισμούς για την παραγωγή ενέργειας, χωρίς να υπάρχουν παλαιότερα δεδομένα, όπως δεν υπάρχουν και δεδομένα για την αντοχή τους, την αξιοπιστία, τις απαιτήσεις σε συντήρηση, ούτε καν για την μέγιστη δυναμικότητα των μονάδων αυτών. Οι εκτιμήσεις, όμως, κάνουν λόγο για δυναμικό παραγωγής που φτάνει τις 30 TWh (τερα-βατ-ώρες) ανά έτος, ένα εξωφρενικό ποσό που είναι δεκαπλάσιο από την συνολική κατανάλωση ενέργειας ολόκληρης της Ευρώπης.

Δείτε τα βίντεο:


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το WEDUSEA project (Wave Energy Demonstration at Utility Scale to Enable Arrays – Δοκιμαστική Ενέργειας Κυμάτων σε Βιομηχανική Κλίμακα για την Δημιουργία Συστοιχιών). Παρά το μακρόσυρτο αρκτικόλεξο, το project έχει ως στόχο την μελέτη συγκεκριμένης διάταξης (ΟΕ35), η οποία έχει ονομαστική ισχύ 1MW (μεγα-βάτ) και είναι από τις μεγαλύτερες του είδους της. Η OE35 κατασκευάζεται από την Ιρλανδική Offshore Energy και μπορεί ήδη να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Οι δοκιμές θα γίνουν σε τρεις φάσεις: η πρώτη αφορά την κατασκευή της γεννήτριας και την εγκατάστασή της στο European Marine Energy Centre (EMEC) στο Orkney της Σκωτίας, η δεύτερη φάση αφορά τις δοκιμές για περίοδο δύο ετών, ενώ στην τρίτη φάση θα γίνει η εκμετάλλευση σε μαζική κλίμακα, με βάση τα δεδομένα των δοκιμών.