7
Τεχνολογία

Η Apple παρουσίασε τα νέα μοντέλα της!

Η Apple παρουσίασε τα νέα μοντέλα της!
Τα νέα iPad, τα νέα Pencil και keyboard, οι νέες δυνατότητες, και ό,τι άλλο πρέπει να ξέρεις από το πρόσφατο event της Apple!

Η Apple παρουσιάζει… και όταν παρουσιάζει η Apple, ολόκληρος ο πλανήτης σταματά ό,τι κάνει και κοιτάζει. Στις αρχές Μαΐου, η εταιρεία μάζεψε όλο τον κόσμο της τεχνολογίας για να παρουσιάσει τα νέα της επιτεύγματα, τα οποία σχετίζονται με τα tablets. Αλλά το “ζουμί” κρυβόταν λίγο πιο μέσα. Ας δούμε τι είδαμε, όμως.

iPad Pro

Το νέο iPad Pro είναι το tablet που η Apple θέλει να βάλει στα χέρια όλων των χρηστών. Το design της συσκευής είναι, όπως πάντα, αψεγάδιαστο. Η αίσθηση που αποπνέει είναι ακριβώς αυτό που θέλει να πετύχει η Apple: να βγάλει απ’ το μυαλό σου το ότι κρατάς έναν υπολογιστή, αλλά ένα κομμάτι γυαλί. Και μάλιστα, το πετυχαίνει χωρίς συμβιβασμούς, μιας και το hardware του iPad Pro είναι απλά κορυφαίο. Το software, από την άλλη, ουδέποτε είχε πρόβλημα στα προϊόντα της Apple και “δένει” απόλυτα στο οικοσύστημα της εταιρείας. Ναι, ίσως είναι υπεραπλουστευμένο, ίσως δεν σου δίνει τις δυνατότητες να το “πειράξεις” όπως άλλα συστήματα, αλλά αυτό είναι η βασική, σαφής, και απαράβατη αρχή της εταιρείας από το Cupertino της California. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι 100% υπολογιστής· αν θες υπολογιστή, παίρνεις Mac!

iPad Air

Το υπέρλεπτο νέο iPad είναι… λεπτό. Είναι μεγαλύτερο από το μοντέλο που θα αντικαταστήσει, σε μέγεθος οθόνης, αλλά όταν το δεις, απλά θα σκεφτείς “…δεν παίζει!” Πλέον έχει οθόνη 13 ιντσών, και μάλιστα έχει και επεξεργαστή ίδιο με το περσινό Pro. Είναι γρήγορο, και… είναι ό,τι πρέπει, αν δεν χρειάζεσαι τις επιδόσεις του φετινού Pro.

Pencil και Keyboard

Μαζί με τα iPads, η Apple παρουσίασε και ένα νέο keyboard, το Magic Keyboard, το οποίο είναι βελτιωμένο στα σημεία και σου επιτρέπει να κάνεις δουλειά. Σοβαρή δουλειά. Έχει μεγαλύτερο touchpad, έχει σώμα αλουμινίου, έχει και F-keys! Και ταιριάζει γάντι στο iPad Pro! Παράλληλα, το νέο Apple Pencil Pro είναι σαφώς καλύτερο, έχει καλύτερη λειτουργία και αισθητήρες για να “καταλαβαίνει” κλίση και περιστροφή, αλλά και… ζούληγμα με απτική ανάδραση! Τι άλλο θα ήθελε κανείς;

Ο κρυφός άσσος

Στην αρχή είπαμε πως το “ζουμί” κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, λοιπόν, είναι ο νέος επεξεργαστής του iPad Pro. Ναι, μιλάμε για τον M4, τον ολοκαίνουριο επεξεργαστή που βγαίνει από τα εργαστήρια της Apple, και ο οποίος είναι απλά ταχύτατος. Στις μετρήσεις “γράφει” 50% μεγαλύτερη ταχύτητα από τον M2 (του αμέσως προηγούμενου μοντέλου), κι αυτό στα απλά. Σε γραφικά, ο M4 μπορεί να δώσει ίδιες επιδόσεις με τον M2, αλλά με τη μισή κατανάλωση ή διπλάσια με την ίδια κατανάλωση. Παράλληλα, το δέλεαρ του AI ήταν ισχυρό, οπότε ο M4 έρχεται με εξειδικευμένο τμήμα εκτέλεσης τανυστικών υπολογισμών (τεχνητής νοημοσύνης), το Neural Engine, το οποίο είναι πολλές φορές πιο ισχυρό από τα προηγούμενα τσιπάκια – η Apple αναφέρει 60× επιτάχυνση σε σχέση με τον A11 Bionic. Ο επεξεργαστής κατασκευάζεται στην πλέον προηγμένη λιθογραφία 3 νανομέτρων, κι έρχεται για να δώσει στο iPad Pro απίστευτη ισχύ!

Συνολικά, η Apple δουλεύει ακατάπαυστα στα tablets της και πραγματικά δείχνει τον δρόμο σε μια αγορά που, εκτός Apple, σπανίως μας δίνει λόγους για να ενθουσιαστούμε. Ειδικά με το iPad Pro, όμως… ενθουσιαστήκαμε!