16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Η Google βάζει reactions στο Gmail

Η Google βάζει reactions στο Gmail
Τώρα θα μπορείς να κάνεις 'like' ή 'χαχα' και στα e-mails που λαμβάνεις, αλλά μόνο στο Gmail.

Τελικά, το Facebook έχει κάνει μεγαλύτερη “ζημιά” απ’ όση νομίζαμε! Η ανθρωπότητα έχει συνηθίσει τόσο πολύ στα γνωστά “reactions”, δηλαδή το like, την καρδούλα, το γέλιο, το δάκρυ, και τα υπόλοιπα reactions που έχει βάλει το Facebook στην πλατφόρμα του, ώστε κάποιοι νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν παντού, ακόμη και σε πράγματα που προϋπήρχαν των reactions του Facebook και τα χρησιμοποιούσαμε για δεκαετίες. Η Google φαίνεται πως είναι σε αυτό το στρατόπεδο και πλέον έχει βάλει στο Gmail τη δυνατότητα να “απαντήσεις” σε κάποιο e-mail με emoji reaction!

Για να προλάβουμε τυχόν λανθασμένες εντυπώσεις, δε μιλάμε για χρήση emoji μέσα στο κείμενο του e-mail, αλλά κανονικά reactions! Δηλαδή ο αποστολέας του e-mail θα δει το reaction που έκανε ο παραλήπτης, στη λίστα των e-mails, δίπλα από την επικεφαλίδα του e-mail. Η νέα λειτουργία που βάζει η Google στο Gmail ξεκινά από τους προσωπικούς λογαριασμούς Gmail, και θα εμφανίζεται ως ένα νέο πλήκτρο με ένα smiley, δίπλα στα πλήκτρα “Reply”, “Reply all”, και “Forward”. Πατώντας το, θα μπορείς να στείλεις reaction στον αποστολέα του e-mail, κι αυτό είναι κάτι που η ίδια η Google έκρινε πως έλειπε από το Gmail εδώ και χρόνια! Δηλαδή, καλύπτει την ανάγκη για να απαντήσεις σε ένα e-mail χωρίς να γράψεις ένα νέο απαντητικό e-mail.

Η Google έχει προσθέσει αυτή τη λειτουργικότητα βασιζόμενη στη δική της πλατφόρμα, δηλαδή την υποδομή του Gmail, πάνω στην οποία έχει και άλλες λειτουργίες, όπως την ανάκληση απεσταλμένου e-mail. Αυτό σημαίνει πως η λειτουργία αυτή υπάρχει μόνο στα apps και το web mail του Gmail, ενώ για όσους δεν χρησιμοποιούν Gmail αλλά κάποια άλλη υπηρεσία (π.χ Outlook), τα reactions των παραληπτών που χρησιμοποιούν Gmail θα τους έρχονται σαν ξεχωριστά νέα e-mails, σε απάντηση του απεσταλμένου – κάτι που είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει συμφόρηση στο inbox τους! Γι’ αυτό, αν εσύ χρησιμοποιείς Gmail και θέλεις να απαντήσεις με reaction σε κάποιο mail που έλαβες, καλό θα είναι να κοιτάξεις πρώτα εάν ο αποστολέας έχει διεύθυνση @gmail.com και, αν δεν έχει, να μην απαντήσεις με “καρδούλα” ή “γελάκι”.

Προφανώς, η Google ουδόλως ενδιαφέρεται για όσους δεν χρησιμοποιούν την υπηρεσία της, και ήδη η λειτουργία των reactions έχει ενεργοποιηθεί εδώ και έναν περίπου μήνα. Μάλιστα, απ’ ότι φαίνεται, οι επικεφαλής της Google δείχνουν να βρίσκουν θαυμάσια την ιδέα των reactions γενικά, και η Google έχει ανακοινώσει πως θα βάλει την ίδια λειτουργία των reactions με emoji και σε ένα άλλο προϊόν της, το Google Sheets, το αντίστοιχο δωρεάν λογιστικό φύλλο τύπου Excel, μέσα στα σχόλια. Με άλλα λόγια, κάθε σχόλιο που μπαίνει σε ένα φύλλο του Sheets θα έχει και πλήκτρο για reaction με όποιο emoji επιθυμείς!

Όπως προαναφέραμε, αυτό είναι λειτουργία ήσσονος σημασίας και μάλιστα το γεγονός πως δεν ακολουθεί κάποια γενική προδιαγραφή αλλά αποτελεί ειδική υλοποίηση της Google, αποκλειστικά για το Gmail, το κατατάσσει στην κατηγορία του “ενδιαφέροντος”, και σίγουρα όχι κάτι που θα είναι χρήσιμο για όλους – απλώς διότι δεν χρησιμοποιούν όλοι Gmail. Και θα είναι σίγουρα εκνευριστικό να γεμίσει το inbox κάποιου (ο οποίος δεν χρησιμοποιεί Gmail) με απαντητικά e-mails με reactions όσων το χρησιμοποιούν.