7
Τεχνολογία

Η Motorola ετοιμάζει κινητό–βραχιόλι

Η Motorola ετοιμάζει κινητό–βραχιόλι
Τα εύκαμπτα smartphones δεν είναι όνειρο! Η Motorola δείχνει το concept της και αφήνει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό!

Στο δρόμο που χάραξε πριν από 15 χρόνια η Nokia κινείται πλέον η Motorola, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα το concept smartphone της, το οποίο είναι εύκαμπτο και φοριέται σαν βραχιόλι.

Πριν από 15 χρόνια, η Nokia η οποία δεν είχε πωληθεί ακόμη στη Microsoft, συνεργαζόταν με το τμήμα νανοτεχνολογίας του Cambridge. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν ένα “όραμα” για ένα smartphone, ονόματι Morph, το οποίο θα ήταν εύκαμπτο, θα ενσωμάτωνε άκρως πρωτοποριακές τεχνολογίες – πολλές από τις οποίες δεν υπάρχουν ούτε σήμερα – και θα βρισκόταν στα χέρια όλων των ανθρώπων. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του concept παρέμειναν… μοναδικά, καθώς δεν υπήρξε συνέχεια. Αυτά μέχρι πριν λίγες μέρες! Η Motorola φαίνεται πως δεν ξέχασε το Morph – ή απλά σκέφτηκαν κάτι παρόμοιο – και στην έκθεση Lenovo Tech World ’23 παρουσίασε ένα smartphone το οποίο είναι εύκαμπτο γενικά και μπορεί να γίνει επίπεδο αλλά και εντελώς καμπύλο.

Το Motorola Flexible, όπως είναι το όνομά του, είναι ένα smartphone το οποίο επίσης είναι concept, αλλά σε αυτή την περίπτωση το concept συνοδεύεται και από ένα λειτουργικό πρωτότυπο! Το Flexible δεν είναι το τυπικό αναδιπλώμενο, όπως αυτά που έχουν κυκλοφορήσει από την ίδια τη Motorola και άλλες εταιρείες (πχ Samsung), αλλά μπορεί να καμφθεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Το μέγεθος του Flexible είναι τυπικό στις 6,9 ίντσες, με οθόνη pOLED και ανάλυση FHD+, με αναλογίες παρόμοιες με αυτές που θα περίμενε κανείς από ένα smartphone τελευταίας εσοδείας. Η κύρια διαφορά, πέραν του ότι κάμπτεται, είναι πως στην πλάτη της συσκευής φαίνεται κάποιο μαλακό υλικό σαν μαξιλαράκι, κάτι αναμενόμενο μιας και ο στόχος της Motorola είναι να το κάνει “μπρασελέ”, δηλαδή να διπλώνει στον καρπό του χρήστη.

Σε αυτό το επίπεδο, από την παρουσίαση φαίνονται δύο πράγματα. Το ένα είναι πως δεν διπλώνει εντελώς κυκλικά και, για να σταθεροποιηθεί στο χέρι, ο χρήστης πρέπει να φορά ένα ειδικό βραχιόλι πάνω στο οποίο θα κλειδώνει το Motorola . Το δεύτερο είναι πως δεν είναι ολόκληρη η συσκευή εύκαμπτη, αλλά τα άκρα της φαίνονται πιο άκαμπτα, ίσως και εντελώς. Μάλλον αυτή η λεπτομέρεια έχει καθορίσει και την αναγκαιότητα ύπαρξης βραχιολιού υποστήριξης, διότι το Flexible δεν μπορεί να καμφθεί τόσο ώστε να σχηματίσει έναν πλήρη κύκλο.

Δες το παρακάτω βίντεο από την παρουσίαση του Motorola Motorola:

Εκτός της χρήσης ως βραχιόλι, το Flexible μπορεί να καμφθεί κατά το ήμισυ και να στηθεί σε κάποιο γραφείο, όπως φαίνεται κι από τη φωτογραφία. Η γενικότερη τάση προς τα εύκαμπτα smartphones, βέβαια, σε συνδυασμό με την ραγδαία άνοδο των smartwatches, δείχνει καθαρά το μέλλον. Οποίον μέλλον, βέβαια, δείχνει μια πορεία προς την ενοποίηση των δύο συσκευών, με απώτερο στόχο… το Morph της παλιάς Nokia! Μια συσκευή, δηλαδή, η οποία θα είναι εντελώς εύκαμπτη και θα μπορεί να φορεθεί στο χέρι σαν βραχιόλι και να έχει τις λειτουργίες και των δύο. Ίσως βέβαια πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε στο απαραίτητο τεχνολογικό επίπεδο για κάτι τέτοιο, αλλά… μήπως μπορούσε κανείς να φανταστεί, πριν από 30, 20, ή και 10 χρόνια, πως θα είχαμε κινητά που διπλώνουν ευρέως διαθέσιμα στην αγορά;

Ακόμα δεν μπορείς να αγοράσεις το Flexible, αλλά μπορείς να αγοράσεις ό,τι αναδιπλώμενο κυκλοφορεί στην αγορά σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Η Motorola έχει το razr 40, η Oppo το Find N2 Flip, και η Samsung τα Galaxy Z Fold5 και Galaxy Z Flip5.