Η Microsoft είναι η εταιρεία που υποστηρίζει ενεργά την OpenAI και το εκπληκτικό ChatGPT, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής παγκοσμίως, τις τελευταίες εβδομάδες. Η εταιρεία από το Redmond έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια στην OpenAI, και φαίνεται πως είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία της δεύτερης για να προσφέρει λειτουργίες και υπηρεσίες με τεχνητή νοημοσύνη, ξεπερνώντας τόσο τη Google όσο και όλες τις άλλες εταιρείες που έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Ήδη το Bing σημειώνει άνοδο έναντι του Google Search και η Microsoft θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την πρωτοπορία, ενσωματώνοντας παρόμοιες δυνατότητες και στις εφαρμογές του Office. Το Word, το Excel, το PowerPoint, το Outlook, και άλλες πρόκειται σύντομα να αποκτήσουν “νοημοσύνη”. Το σύστημα της η Microsoft το ονομάζει “copilot”, δίνοντας και το στίγμα των στόχων της.
Η βασική επιδίωξη – ή το selling point αν προτιμάς – της Microsoft, όπως δήλωσε ο Jared Spataro, corporate Vice President της εταιρείας, είναι το να αφαιρέσει τις βαρετές επαναληπτικές διαδικασίες από τη δουλειά γραφείου. Αλλά σχολίασε και πάνω στην ακρίβεια του copilot, αναφέροντας πως «κάποιες φορές θα το πετυχαίνει, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι χρήσιμο, ακόμη και να κάνει λάθος».
Για τη λειτουργία του, το σύστημα θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του κάθε χρήστη, μεταξύ αυτών και οτιδήποτε έχει στο OneDrive, στα e-mails, αλλά και πέρα από αυτά, για να προσαρμόσει και να εξατομικεύσει το περιεχόμενο που θα παράγει ο copilot. Η Microsoft ονομάζει τη διαδικασία αυτή “grounding”. Δεν γνωρίζουμε το μέλλον, αλλά σίγουρα μπορούμε να δούμε αρκετές υπηρεσίες περί ασφαλείας και ιδιωτικότητας των προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό. Πάντως οι της Microsoft ήδη ανέφεραν πως το σύστημα διαθέτει δικλείδες ασφαλείας και φίλτρα για την ιδιωτικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι της Microsoft έδειξαν ήδη κάποιες από τις λειτουργίες του copilot στις εφαρμογές του Office, και συγκεκριμένα στο πώς μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη στο να γράψει κείμενο στο Word, να δημιουργήσει slides και ολόκληρες παρουσιάσεις στο PowerPoint, αλλά και πίνακες στο Excel, χρησιμοποιώντας απλές γραπτές εντολές. Ένα παράδειγμα ήταν όταν ζήτησαν από το σύστημα να δημιουργήσει μια παρουσίαση με 10 slides για τον εορτασμό της αποφοίτησης της κόρης του παρουσιαστή. Το σύστημα “τράβηξε” φωτογραφίες και πληροφορίες από το OneDrive για να δημιουργήσει slides πάνω σε διαφορετικά θέματα. Ο χρήστης μπορεί να βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα με περαιτέρω γραπτές εντολές, όπως το να μειώσει το κείμενο ή να κάνει τη γλώσσα πιο “διασκεδαστική”. Ο copilot μπορεί ακόμη και να κάνει επεμβάσεις σε εικόνες ή να δημιουργήσει animations με βάση αυτές! Στην παρουσίαση της Microsoft είδαμε και άλλες χρήσεις, όπως το copilot να συντάσσει απαντήσεις σε e-mails στο Outlook, ακόμη και να γράφει ομιλίες πάνω σε ένα προκαθορισμένο θέμα! Αυτό που δεν αναφέρθηκε, είναι το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του συστήματος αυτού. Όπως ανέφεραν, η τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft ακόμη βρίσκεται υπό δοκιμές με “επιλεγμένους εμπορικούς πελάτες”. Όλα δείχνουν πως η κυκλοφορία αυτού, αλλά και άλλων παρόμοιων συστημάτων σε άλλα προϊόντα της Microsoft, δεν είναι μακριά. Ήδη το βλέπουμε στο Bing, στον Edge, ακόμη και στην ίδια την taskbar των Windows 11, επομένως… ο καιρός γαρ εγγύς!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.