7
Τεχνολογία

Κάνε τον ανεμιστήρα σου πιο… έξυπνο!

Κάνε τον ανεμιστήρα σου πιο… έξυπνο!

Τι σχέση μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στον ανεμιστήρα και το smartphone σου; Μία πολύ καλή αν θες να κάνεις και τον ανεμιστήρα σου και αυτόν smart. Εξάλλου, όσο οι εβδομάδες περνούν τόσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει και εσύ θα έχεις ανάγκη να δροσιστείς χωρίς να ανάψεις το κλιματιστικό.

Μπορεί να σου φαίνεται απλό, όμως, το να χειρίζεσαι τον ανεμιστήρα σου μέσα από το κινητό σού προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Πώς θα κάνεις, λοιπόν, τον ανεμιστήρα σου πιο έξυπνο;

Τρόπος #1: Πάρε απλά έναν νέο ανεμιστήρα

Μήπως ο ανεμιστήρας σου είναι αρκετά παλιός και θέλει αναβάθμιση; Αν ναι, τότε ευκαιρία να αποκτήσεις έναν smart ανεμιστήρα που συνδέεται με το κινητό σου μέσω του Wi-Fi δικτύου του σπιτιού και τον ελέγχεις από οποιοδήποτε δωμάτιο είσαι. Μάλιστα οι σύγχρονοι ανεμιστήρες, όπως οι περισσότερες έξυπνες οικιακές συσκευές, είναι συμβατοί και με φωνητικούς βοηθούς. Έτσι θα μπορείς να ελέγχεις και τον ανεμιστήρα και τα φώτα με τη φωνή σου. Προφανώς θα χρειαστείς κάποιο συμβατό app, το οποίο είτε μπορεί να δίνει ο κατασκευαστής, είτε απλά να τα κάνεις όλα μέσω του Home app της Google.

Τρόπος #2: Κάνε τον ανεμιστήρα σου έξυπνο με μία μόνο κίνηση

Δεν χρειάζεσαι πολλά για να κάνεις τον ανεμιστήρα σου smart. Μία μόνο κίνηση και αρκετή τεχνική – για να είμαστε ειλικρινείς – αρκεί. Ανέβα στη σκάλα ή απλά κατέβασε τον ανεμιστήρα σου και τσέκαρε αν λειτουργεί με IR – το πιο πιθανόν. Μόλις το ελέγξεις αυτό, προσπάθησε με τη βοήθεια ενός ηλεκτρολόγου να το αντικαταστήσεις με έναν αντάπτορα που θα τον κάνει συμβατό με τις Wi-Fi και Bluetooth συσκευές που υπάρχουν σε μικρή απόσταση, άρα σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού.

Ακόμα και οι παλιοί ανεμιστήρες με τα κλασσικά σκοινάκια μπορούν να γίνουν έξυπνοι τοποθετώντας ένα Wi-Fi module. Συνήθως στο σώμα του ανεμιστήρα, εκεί που είναι το μοτέρ υπάρχει χώρος, αλλά θα πρέπει να τον ξηλώσεις και να τον ανοίξεις για να κάνεις τις σχετικές συνδέσεις. Θα χρειαστείς ηλεκτρολόγο εάν δεν κατέχεις από ηλεκτρολογικά.

Τρόπος #3: Ξέχνα τον πιο παλιό διακόπτη

Ένας διακόπτης αρκεί για να κάνεις τη διαφορά. Βέβαια, η διαδικασία αντικατάστασης χρειάζεσαι να γίνει με μεγάλη προσοχή. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. Πρώτο βήμα είναι να βρεις το κέντρο ελέγχου του ανεμιστήρα, να τον ξεβιδώσεις και να τον αντικαταστήσεις με ένα μοτέρ συμβατό με ρούτερ και άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Μόλις γίνει η αντικατάσταση, ο ανεμιστήρας σου είναι έτοιμος και… “πανέξυπνος”. Συνολικά, όλη η διαδικασία αντικατάστασης και εγκατάστασης είναι αρκετά οικονομική και σου «λύνει» τα χέρια.

Τρόπος #4: Ένα app αρκεί…

Εάν ο ανεμιστήρας σου υποστηρίζει ασύρματο έλεγχο IR, μπορείς να τον κάνεις έξυπνο και να τον ελέγχεις μέσω smartphone και Wi-Fi χωρίς να εγκαταστήσεις κάποιο module. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα IR σε Wi-Fi module. Οι συσκευές αυτές τοποθετούνται οπουδήποτε στο δωμάτιο σε οπτική επαφή με την IR συσκευή που θες να ελέγξεις.

Από εκεί και πέρα μέσω του σχετικού app συνδέεις το module στο router σου και μπορείς να ελέγχεις τον ανεμιστήρα (αλλά και άλλες IR συσκευές) ακόμα και μέσω Internet.