Τα trackers είναι μια σχετικά νέα εφεύρεση. Είτε μιλάμε για τα AirTags της Apple, τα Tile, ή τα SmartTags της Samsung, όλα κάνουν την ίδια δουλειά: σε βοηθούν να εντοπίζεις πράγματα που ξεχνάς, όπως τα κλειδιά σου, τις βαλίτσες σου, τον σκύλο σου, ή την τσάντα σου, ακόμη και το ίδιο σου το αυτοκίνητο!
Αλλά υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά. Είναι εύκολο να βάλεις ένα tracker για να παρακολουθείς τις κινήσεις κάποιου, χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Ο κάτοχος του tracker θα βλέπει τις κινήσεις οποιουδήποτε πάνω στον χάρτη, ενώ αυτός ο άτυχος θα είναι εντελώς στην άγνοια. Όμως υπάρχει φως στο σκοτάδι!
Η Google και η Apple έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και έχουν βάλει συστήματα για την καταπολέμηση αυτών των κακόβουλων χρήσεων. Στο Android μπορεί να σε ειδοποιήσει το ίδιο σου το smartphone, αν ανιχνεύσει κάποιο tracker το οποίο δεν ανήκει σε εσένα, και το οποίο κινείται όπου κινείσαι εσύ. Μάλιστα, υπάρχει σε όλες τις πρόσφατες εκδόσεις Android, και λειτουργεί ανεξαρτήτως μάρκας κινητού ή tracker.
Για να ενεργοποιήσεις το σύστημα (το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργό από το εργοστάσιο), θα πρέπει να ανοίξεις τα Settings του Android, να πας στην υποκατηγορία Safety & Emergency, και εκεί θα βρεις την επιλογή Unknown tracker alerts. Εκεί θα μπορείς να επιβεβαιώσεις πως είναι ενεργή, αλλά και να κάνεις επί τόπου ανίχνευση κοντινών trackers τα οποία δεν συνοδεύονται από τον κάτοχό τους.
Από εκεί μπορείς και να απενεργοποιήσεις τα alerts, αν για παράδειγμα είσαι σε κάποιο τραίνο, λεωφορείο, πλοίο, ή άλλο μέσο και ταξιδεύεις με πολύ κόσμο, κάτι που προκαλεί συνεχόμενα alerts.
Αν βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να εντοπίσεις ένα tracker πάνω σου ή στα πράγματά σου, είναι σημαντικό να πάρεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς. Ίσως είναι δυνατόν και να απενεργοποιήσεις το tracker, αλλά έτσι δεν θα μάθεις ποτέ σε ποιον ανήκει. Σε κάθε περίπτωση, ίσως είναι καλύτερο το να ειδοποιήσεις την αστυνομία ή τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να τους ενημερώσεις για το εύρημα, καθώς και το ότι κάποιος προσπαθεί να παρακολουθήσει τις κινήσεις σου.