12
Η COSMOTE και Εσύ

Νέα Εφαρμογή COSMOTE CHRONOS  – Η COSMOTE δίνει “ζωή” στην ιστορία μας

Νέα Εφαρμογή COSMOTE CHRONOS  – Η COSMOTE δίνει “ζωή” στην ιστορία μας
Τώρα, τα σπουδαιότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ζωντανεύουν ξανά, είτε βρίσκεσαι στον βράχο της Ακρόπολης είτε σε οποιοδήποτε σημείο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό με τη δύναμη των τεχνολογιών αιχμής AR, VR και ΑΙ.

Χρόνος: η πιο αρχέγονη θεότητα των αρχαίων, συμβόλιζε την έννοια της ροής του χρόνου και ήταν υπεύθυνος για την δημιουργία του σύμπαντος!

Σήμερα, η Cosmote φέρνει στα χέρια όλου του κόσμου την εφαρμογή COSMOTE CHRONOS , μέσω της οποίας δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους χρήστες να γυρίσουν πίσω τον χρόνο και όχι μόνο να θαυμάσουν αλλά και να περιηγηθούν στο εσωτερικό των πιο σπουδαίων μνημείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στην αρχαιότητα.  

Με τη χρήση των τεχνολογιών αιχμής Επαυξημένης (AR) και Εικονικής πραγματικότητας (VR), καθώς και με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης (AI), σε περιβάλλον δικτύου 5G, ξαναδίνεται στα σπουδαιότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η μορφή που είχαν την περίοδο ακμής τους.

Μέσα από την οθόνη του κινητού ή του tablet σου, μπορείς πλέον να θαυμάσεις σε όλο τους το μεγαλείο το Ιερό της Αρτέμιδος και την Χαλκοθήκη που πλέον δεν σώζονται, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τα μνημεία της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα  από τον τρίτο  όροφο του Μουσείου. Και φυσικά τον Παρθενώνα, το διασημότερο παγκοσμίως μνημείο της αρχαίας Ελλάδας!

Μέσα από μία μοναδική κι εμβυθιστική εμπειρία, μπορείς να θαυμάσεις όποιο μνημείο επιλέξεις και να κινηθείς γύρω αλλά και στο εσωτερικού του σαν να βρίσκεσαι 2.500 χρόνια πριν! Με “παράθυρο” την οθόνη του κινητού σου, θα περιηγηθείς στους χώρους του Παρθενώνα, του Ιερού της Αρτέμιδος, της Χαλκοθήκης όπου ήταν αποθηκευμένα τα χάλκινα όπλα και αντικείμενα, αλλά και του ωδείου του Ηρώδου του Αττικού.

Μια επίσκεψη στον virtual κόσμο του ωδείου θα σου δώσει να καταλάβεις γιατί η λέξη “ωδείο” έχει διατηρηθεί μέχρι και σήμερα σε όλο τον κόσμο (“odeon”) αλλά και θα ανακαλύψεις ότι κάποτε το ωδείο αυτό είχε στέγη. Και φυσικά θα μάθεις γιατί ο Παρθενώνας θεωρείται ένα από τα κορυφαία μνημεία ολόκληρου του αρχαίου κόσμου, ανεξαρτήτως χώρας.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων.

Η Κλειώ σε ξεναγεί και απαντά στις ερωτήσεις σου

Μία σημαντική καινοτομία της εφαρμογής, είναι ότι η περιήγησή σου δεν γίνεται μοναχικά! Το app διαθέτει και ψηφιακή βοηθό, την Κλειώ, που είναι δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και η οποία, εφόσον διαθέτεις 5G συσκευή και είσαι συνδεδεμένος σε δίκτυο 5G, θα σε ξεναγήσει και θα απαντήσει στις ερωτήσεις σου σχετικά με τα μνημεία του Βράχου της Ακρόπολης. Επομένως, μπορείς να της κάνεις ερωτήσεις και αυτή θα σου απαντήσει με λεπτομέρειες και πληροφορίες για το κάθε ένα πράγμα που σου κινεί το ενδιαφέρον και θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες! Και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο, χάρη στις υπερ-υψηλές ταχύτητες και το σχεδόν μηδενικό latency του δικτύου 5G!

Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για τα μνημεία της Ακρόπολης, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Σε περιβάλλον δικτύου 4G ή Wi-Fi η εμπειρία είναι το ίδιο εντυπωσιακή, απλώς η ξενάγηση γίνεται με ηχογραφημένο ιστορικό περιεχόμενο.

H αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή avatar (powered by ΑΙ), με υψηλής ποιότητας γραφικά για κινητές συσκευές και real time διαδραστικότητα μέσα από το δίκτυο 5G, είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον χώρο του Πολιτισμού.

Μια ακόμη λειτουργία της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS , η οποία κάνει τις περιηγήσεις πιο συναρπαστικές όταν είσαι συνδεδεμένος σε δίκτυο 5G, είναι η δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης, για έως και 5 χρήστες ταυτοχρόνως (ο καθένας με το δικό του κινητό) και με δυνατότητα συνομιλίας με την Κλειώ!

Επιστημονική τεκμηρίωση και περιεχόμενο

Το COSMOTE CHRONOS είναι δωρεάν για όλους, σε όλο τον κόσμο, και έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως.  

Για την υλοποίηση της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει επιλεγεί ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης η οποία εξασφαλίζει την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση από τη Κλειώ. Πρέπει να τονίσουμε ότι το ιστορικό περιεχόμενο της εφαρμογής έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε όλα τα δίκτυα 4G, 5G και Wi-Fi, είναι διαθέσιμη για όλους τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ανεξαρτήτως παρόχου και για όλες τις κινητές συσκευές Android και iOS που υποστηρίζουν ARCore ή ARKit αντίστοιχα.

Δες στο βίντεο πώς λειτουργεί η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, κατέβασέ την στο κινητό σου και δες τα πιο σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου!