13
Επιστήμη & Έρευνα

Νέες δυνατότητες επικοινωνίας για άτομα με σοβαρές αναπηρίες

Νέες δυνατότητες επικοινωνίας για άτομα με σοβαρές αναπηρίες
Στην πρόσφατη CES 2024, η Lenovo παρουσίασε το DeepBrain AI, ένα avatar με τη φωνή και την προσωπικότητα μιας 24χρονης γυναίκας με μυατροφική πλευρική σκλήρυνση επιτρέποντάς της την άνευ προηγουμένου επικοινωνία με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται συνεχώς τους τελευταίους 12 μήνες και η τεχνολογία αποτελεί το πιο “καυτό” θέμα συζήτησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών της τεχνολογίας αυτής, όμως, αφορά πράγματα τα οποία δεν είναι ζωτικής σημασίας. Βλέπουμε συστήματα με τα οποία μπορεί κανείς να ανοίγει κουβέντα με το AI, να βρίσκει πιο εύκολα διάφορα πράγματα, να το βάζει να γράφει κείμενο ή και κώδικα για προγράμματα, να φτιάχνει εικόνες, να συνθέτει μουσική. Ωραία όλα αυτά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή κάποιου. Όλα αυτά μέχρι τώρα!

Η Lenovo, η μη κερδοσκοπική Scott-Morgan Foundation, και η DeepBrain AI, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν ένα άκρως ρεαλιστικό avatar ενός ατόμου με εκφυλιστική ασθένεια. Το avatar δημιουργήθηκε με βάση μια 24χρονη κοπέλα η οποία πάσχει από μυατροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), ενώ ο στόχος ήταν το να διατηρήσουν τη φωνή της, την προσωπικότητά της, καθώς και όλες τις χειρονομίες και τις εκφράσεις που χαρακτηρίζουν τις κινήσεις και την ομιλία της. Η ριζοσπαστική αυτή τεχνολογία έγινε με τη συνδρομή της Lenovo, η οποία πρότεινε στο Scott-Morgan Foundation να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν αυτό το avatar, βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, και να ξεπεράσουν τις παραδοσιακές τεχνολογίες με σύνθεση φωνής. Κάνοντας αυτό το άλμα, ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες για άτομα με σοβαρές αναπηρίες, στον τομέα της επικοινωνίας και της σύνδεσης με τον έξω κόσμο.

Η κοπέλα που επιλέχθηκε για το πείραμα ήταν η Erin Taylor, η οποία πάσχει από ALS, μια πάθηση η οποία οδηγεί σε πλήρη παράλυση του σώματος, και η οποία κλήθηκε να συμμετάσχει και να βοηθήσει την ανάπτυξη του συστήματος σε επίπεδο “proof of concept” για την υποβοηθούμενη επικοινωνία. Τα αποτελέσματα μπορείς να τα δεις στο παρακάτω βίντεο:

Αυτό που βλέπεις δεν είναι βίντεο της πραγματικής Erin αλλά κάτι που έχει παραχθεί από το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης!

Οι ειδικοί της Lenovo και του Scott-Morgan Foundation συνεχίζουν την ανάπτυξη διαφόρων τεχνολογιών πρόβλεψης, βασισμένων σε AI, ώστε να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την επικοινωνία των ασθενών. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ALS είναι μια πάθηση η οποία επηρρεάζει την κινητικότητα των ασθενών, μειώνοντας τον έλεγχο των άκρων ενώ επηρρεάζει και την αναπνοή. Όμως δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην ευφυία, τη σκέψη, την όραση, ή την ακοή των ασθενών, κάτι που σημαίνει πως οι ασθενείς είναι εγκλωβισμένοι στο ίδιο τους το σώμα. Μέχρι να υπάρξει κάποια πρόοδος από πλευράς ιατρικής, η τεχνολογία αυτή μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να επικοινωνήσουν πολύ πιο άνετα και φυσικά.

Η Erin διαγνώστηκε με ALS μόλις πριν 6 μήνες, κάτι που έβαλε τη δουλειά της ως βοτανολόγος σε παύση. Η ίδια έχει πλέον να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της ασθένειας, η οποία προκάλεσε σοκ τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένειά της. «Αισθανόμουν τόσο συντετριμμένη και χαμένη. Είμαι ευγνώμων στο Scott-Morgan Foundation που με κάλεσε να βοηθήσω στην ανάπτυξη κάτι εντελώς νέου και να πλάσω το μέλλον. Το avatar είναι εκπληκτικό, αλλά αυτό που έχει σημασία για μένα είναι το ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να αλλάξει τη ζωή πολλών περισσότερων ανθρώπων που πάσχουν από ALS ή άλλες ασθένειες – είναι κάτι που δείχνει πόσο φωτεινό μπορεί ακόμη να είναι το μέλλον τους».