Ο στόχος είναι γνωστός εδώ και χρόνια: πράσινες πόλεις, φιλικές για το περιβάλλον αλλά και τους κατοίκους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι και σε αυτή την περίπτωση αμείλικτη: για να γίνουν οι πόλεις πράσινες, χρειάζονται χρήματα. Πολλά χρήματα. Διαφορετικά, μπορεί να περάσουν αιώνες για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Παράλληλα, όμως, είναι απαραίτητη και η τεχνογνωσία, ώστε τα χρήματα να μην ξοδεύονται σε projects χωρίς συνολικό σχέδιο ή χωρίς αντίκρισμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το ξέρει και για ακριβώς αυτούς τους λόγους ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση πόλεων, και όχι μόνο!
Η ΕΕ έχει ήδη καθιερώσει το EU Mission Label, κάτι που πιστοποιεί και αναγνωρίζει τα σχέδια για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030, ως μέρος των προγραμμάτων Smart Cities και Climate-Neutral. Αυτό αποτελεί και τη βάση για την πρόσβαση στο νέο ταμείο, το οποίο θα παρέχει πολλά περισσότερα εκτός από χρήματα.
Και το όνομα αυτού: Climate City Capital Hub (σε ελεύθερη μετάφραση “Κεφαλαιακός Κόμβος Κλιματικής Πόλης”). Στα αγγλικά ακούγεται καλύτερα, αλλά όπως και να το πεις, είναι μια πηγή για την υποστήριξη πόλεων που συμμετέχουν στα προγράμματα της ΕΕ. Εκτός από το προφανές, οι πόλεις θα έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες οικονομικής φύσεως, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα είναι σε θέση να κατανοήσουν σε βάθος τις επιλογές που έχουν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, αλλά και θα μπορούν να επιδείξουν αυτά τα προγράμματα σε πιθανές πηγές χρηματοδότησης, όπως φιλανθρωπικούς οργανισμούς, επενδυτές, κεφαλαιουχικές εταιρείες, ή και σε τράπεζες.
Ο στόχος του CCCH θα είναι η σύνδεση με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ τα προγράμματα θα είναι επιλεγμένα έτσι ώστε να παρέχουν μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Το CCCH θα λειτουργεί κάτω από την πλατφόρμα υλοποίησης του Cities Mission, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται κάτω από το πρόγραμμα NetZeroCities.
Αυτό που ίσως ενδιαφέρει περισσότερο, όμως, είναι το ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δημιουργήσει έναν λογαριασμό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ειδικά για την υποστήριξη πόλεων με το Mission Label, ώστε να επενδύσουν σε ενεργειακά συστήματα, αποδοτικά κτήρια, συστήματα τηλεθέρμανσης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμη κινητικότητα, αστική ανανέωση και αναγέννηση, υποδομές νερού, και κοινωνικές υποδομές.
Μέχρι στιγμής, 33 είναι οι πόλεις που έχουν λάβει το Mission Label στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό από μόνο του είναι σημαντικό βήμα για μια πόλη. Για αυτές τις 33 πόλεις, έχουν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 114,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για κλιματικές ενέργειες, το οποίο αντιστοιχεί σε 3,6 δισ. για κάθε πόλη, κατά μέσο όρο. Επίσης, στη λίστα αναμονής της Κομισιόν βρίσκονται άλλες 23 πόλεις.
Δεδομένου ότι οι πόλεις δημιουργούν το 70% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ καταναλώνουν πάνω από το 65% της ενέργειας, οι δράσεις για τη μείωση αυτού του αποτυπώματος είναι επιβεβλημένες. Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί νομικά στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, αλλά και έχει θέσει στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, είναι επιβεβλημένες σημαντικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.