7
Τεχνολογία

Νομίζεις πως μπορείς να διακρίνεις ένα πορτραίτο φτιαγμένο από AI;

Νομίζεις πως μπορείς να διακρίνεις ένα πορτραίτο φτιαγμένο από AI;
Νομίζεις πως μπορείς να διακρίνεις ένα πορτραίτο φτιαγμένο από AI; Κι όμως, δε μπορείς! Μελέτες δείχνουν πως, πλέον, οι άνθρωποι κάνουν λάθος τις περισσότερες φορές! Το ανθρώπινο πρόσωπο έχει "κατακτηθεί" από AI!

Το ξέρεις πως βλέπεις πρόσωπα που δεν υπάρχουν, τα τελευταία 1-2 χρόνια; Ειδικά τους τελευταίους μήνες, αν συχνάζεις σε social media και ειδικά σε Instagram, πολλά από τα προτεινόμενα accounts που σου εμφανίζονται, ειδικά αυτά με πιο… δολωματικό περιεχόμενο, προέρχονται από AI. Για του λόγου το αληθές, υπάρχει ένα site αφιερωμένο ειδικά στην παραγωγή προσώπων που δεν υπάρχουν. Δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το https://thispersondoesnotexist.com/ “This Person Does Not Exist” και κάθε φορά που το επισκέπτεσαι ή πατάς Refresh (F5), θα βλέπεις κι άλλο πρόσωπο. Πείστηκες;

Η πραγματικότητα είναι πλέον μελετημένη και αποδεδειγμένη με επιστημονικό τρόπο: η ικανότητα των μηχανών στην ψηφιακή ζωγραφική προσώπων έχει ξεπεράσει την αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπου. Ένα paper που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Psychological Science, το αποδεικνύει.

Οι επιστήμονες επιστράτευσαν 610 εθελοντές, με μέση ηλικία στα 35 χρόνια. Αυτοί κλήθηκαν να αξιολογήσουν φωτογραφίες ανθρώπων, άλλες πραγματικές και άλλες από σύστημα AI, βάσει 14 κριτηρίων. Θα έπρεπε να πουν πόσο χαρούμενο έδειχνε το πρόσωπο της εικόνας, ή πόσο ελκυστικό ήταν, πόσο “ζωντανά” έδειχναν τα μάτια, ή αν υπήρχε κάτι περίεργο στην κάθε εικόνα. Τέλος, έπρεπε να πουν εάν πίστευαν πως η εικόνα ήταν πραγματική ή αποτέλεσμα συστήματος AI. Σε κάθε εθελοντή δόθηκε ένα πακέτο 100 φωτογραφιών, μία κάθε φορά, σε τυχαία σειρά. Οι εθελοντές έπρεπε να αξιολογήσουν και το πόσο βέβαιοι ήταν για την αξιολόγηση της κάθε φωτογραφίας, από το 0 (καθόλου βέβαιος) έως το 100 (απολύτως βέβαιος). Το πείραμα οδήγησε σε τρία πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι το προφανές: οι εθελοντές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα αληθινά πρόσωπα από αυτά που παρήγαγε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Για την ακρίβεια, όχι μόνο δε μπορούν, αλλά τα τρία πρόσωπα που πήραν τη μεγαλύτερη βαθμολογία από όλους τους εθελοντές ως “τα πιο ανθρώπινα”, ήταν εικόνες από AI.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι το ότι τα πρόσωπα λευκών ανθρώπων που παράγουν τα συστήματα AI είναι πιο πειστικά από τις πραγματικές φωτογραφίες! Αυτό το φαινόμενο δεν ισχύει για πρόσωπα άλλων φυλετικών ομάδων.

Τέλος, ως τρίτο συμπέρασμα, και κάτι που παρατηρείται συχνά σε τέτοιες μελέτες, είναι το ότι οι εθελοντές που είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στο να εντοπίζουν πρόσωπα από AI ήταν και αυτοί που είχαν τη μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις επιλογές τους! Η μεγάλη σιγουριά είναι συχνός σύντροφος της ανικανότητας.

Η μελέτη που διεξήγαγε η διδακτορική ερευνήτρια Elizabeth Miller του Australian National University στην Canberra, σε συνεργασία με αρκετά πανεπιστήμια σε Αγγλία και Ολλανδία, αποδεικνύει πως οι άνθρωποι πλέον δεν μπορούν να διακρίνουν ένα πρόσωπο δημιουργημένο από σύστημα AI, κι αυτό έχει τεράστιες συνέπειες στον πραγματικό κόσμο. Επίσης αναδεικνύει ένα δεύτερο, υποβόσκον, πρόβλημα: το ότι η ανισότητα μεταξύ των λευκών και των άλλων φυλών εξακολουθεί να υφίσταται, κάτι που αντανακλάται από τα συστήματα AI μέσω της πολύ πιο πειστικής απεικόνισης λευκών ανθρώπων. Αυτό μπορεί να έχει μελλοντικά προβλήματα – για παράδειγμα σε συστήματα αναγνώρισης προσώπων – αν δεν διορθωθεί.

Ως επίλογο, να αναφέρουμε πως τα συστήματα AI σιγά σιγά αρχίζουν και ξεπερνούν την αντιληπτική ικανότητα του μέσου ανθρώπου. Η εύκολη δικαιολογία του “μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω αν είναι από AI” πλέον δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο. Το πιο πιθανό είναι πως έχεις ήδη δει πρόσωπα που δεν υπάρχουν, ακόμη και σε διαφημίσεις, και δεν έχεις καταλάβει καν πως δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Κι αν υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας ως ανθρωπότητα να καταλάβουμε το AI από την πραγματικότητα, τότε είμαστε καταδικασμένοι να μην ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα – αρκεί να το βλέπουμε σε social media και ειδησεογραφικά sites.