14
Πολίτης του Σήμερα

Ο δορυφόρος που προστατεύει τις καλλιέργειες από το διάστημα!

Ο δορυφόρος που προστατεύει τις καλλιέργειες από το διάστημα!
Νέος δορυφόρος γερμανικής σχεδίασης θα παρατηρεί τις καλλιέργειες από τροχιά, εξασφαλίζοντας καλύτερες σοδειές!

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, εν μέσω κλιματικής κρίσης, είναι η παραγωγή τροφίμων και δη φρούτων, δημητριακών, και λαχανικών. Οι καλλιέργειες πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες, τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, αλλά και τις εντονότερες βροχοπτώσεις. Ο έλεγχος των χωραφιών γινόταν παραδοσιακά, εδώ και χιλιάδες χρόνια, με το μάτι – οι αγρότες απλά πήγαιναν στο κάθε χωράφι και κοίταζαν τις καλλιέργειες. Η εμπειρία τους ήταν αρκετή για να καταλάβουν αν μια καλλιέργεια χρειαζόταν περισσότερο ή λιγότερο νερό. Όμως, καθώς οι σημερινοί αγρότες συχνά δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία το “μάτι” πλέον δεν είναι αρκετό.

Αυτό ακριβώς αποτέλεσε το κίνητρο για μια νεοφυή εταιρεία στη Γερμανία, την constellr, η οποία προήλθε από το γνωστό Fraunhofer, έναν τεράστιο ερευνητικό οργανισμό της Ευρώπης. Η εταιρεία αυτή αναπτύσσει εδώ και χρόνια ένα σύστημα δορυφορικού ελέγχου και εποπτείας καλλιεργειών, το οποίο μπορεί να γίνει το άγρυπνο μάτι του αγρότη. Η τεχνολογία σχεδιάζεται να χρησιμοποιεί έναν “αστερισμό” από μικρούς δορυφόρους, εφοδιασμένους με κάμερες υπερύθρων και ευρέος φάσματος, ώστε να καταγράφουν τις καλλιέργειες αρκετές φορές την κάθε ημέρα, ευρισκόμενοι σε χαμηλή τροχιά. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί απεικονίσεις μεγάλης ανάλυσης για να υπολογίζει και τη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους.

Η constellr μόλις πέρυσι ανέβασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τους πρώτους δοκιμαστικούς αισθητήρες της για να αξιολογήσει την τεχνολογία. Αλλά πριν λίγες εβδομάδες, εξασφάλισε €17 εκατομμύρια για να αναπτύξει την τεχνολογία της περαιτέρω. Πλέον στα σχέδια της εταιρείας είναι να θέσει τον πρώτο μικροδορυφόρο, μεγέθους περίπου όσο ένα κουτί παπουτσιών, σε τροχιά μέσα στο 2024. Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές – βλέπε Starlink – το σύστημα της constellr δεν θα χρειαστεί χιλιάδες τέτοιους δορυφόρους· σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρείας, αρκούν μόλις τέσσερις δορυφόροι για να καλύψουν οποιοδήποτε χωράφι στην επιφάνεια του πλανήτη. Οι αισθητήρες του συστήματος θα καταγράφουν θερμικές εικόνες οι οποίες αναδεικνύουν το θερμικό σοκ των φυτών, αλλά και την ύπαρξη νερού στο υπέδαφος. Είναι προφανές το ότι η τεχνολογία της constellr είναι ειδικά σχεδιασμένη για κάτι τέτοιο και παράγει απείρως καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι υφιστάμενοι δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, όπως ο δορυφόρος Sentinel-3.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας, η τεχνολογία τους θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει αλλαγές στην υγεία των καλλιεργειών αρκετές μέρες ή και εβδομάδες προτού γίνουν ορατά (με γυμνό μάτι) τα σημάδια. Τέτοια δυνατότητα μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να λάβουν τα μέτρα τους νωρίτερα και να αποτρέψουν την καταστροφή των καλλιεργειών.

Η constellr είναι απλά μία από τις εταιρείες που ασχολούνται με την δορυφορική εποπτεία, έναν χώρο ο οποίος δείχνει σημαντική δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό. Μπορεί το εφαλτήριο για αυτές τις τεχνολογίες να είναι η κλιματική αλλαγή, όμως αυτό το επίπεδο ελέγχου και εποπτείας των καλλιεργειών είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ανθρώπινη ιστορία. Η ευκολία που πλέον μπορούμε, ως ανθρωπότητα, να θέσουμε δορυφόρους σε τροχιά, αλλά και η εξέλιξη της ίδιας της τεχνολογίας των αισθητήρων, μας δίνει τεράστιες δυνατότητες. Ελπίζουμε να δούμε σύντομα την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η διασφάλιση της παροχής τροφίμων σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι πλέον κρίσιμη.