Η ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης στη σύγχρονη εποχή είναι σχετικά καινούρια. Η Google εθεωρείτο η ηγέτιδα δύναμη στον χώρο, έχοντας προβεί σε εξαγορές πρωτοπόρων εταιρειών του χώρου, ενώ το ίδιο το τμήμα έρευνας της εταιρείας ήταν απλά κορυφαίο. Οι δημοσιεύσεις των ερευνητών της Google είχαν θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας, ενώ ας μην παραβλέπουμε και την ύπαρξη στη Google του Demis Hassabis, του αγγλοκύπριου παιδιού-θαύμα και δημιουργού της DeepMind. Αυτά και μόνο θα έπρεπε να αποτελούν εχέγγυα για την πρωτοπορία της Google στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Κι όμως…
Η πραγματικότητα είναι πως, στον χώρο της τεχνολογίας, αν σταματήσεις να εξελίσσεσαι, έστω και για λίγο, έχασες! Η Google σαφώς δεν στάθηκε, όμως δεν είχε δώσει στις τεχνολογίες και στην έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη την πρέπουσα σημασία, με αποτέλεσμα να πιαστεί στον ύπνο πριν από μερικούς μήνες, όταν η OpenAI έδωσε σε κυκλοφορία το ChatGPT. Εκεί που η Google αναπαύθηκε στις δάφνες των συστημάτων AlphaGo και AlphaFold, τα οποία ελάχιστη σημασία είχαν στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου, εμφανίστηκαν άλλες εταιρείες οι οποίες έκαναν το αυτονόητο και δημιούργησαν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με απτά και ορατά αποτελέσματα. Αίφνης, η Google φάνηκε έτη φωτός πίσω.
Προφανώς όλοι περίμεναν την απάντηση της Google, καθώς συστήματα όπως το ChatGPT, το DALL-E, το Midjourney, μεταξύ άλλων, έκαναν αίσθηση και οδήγησαν πολλούς στο να πιστέψουν πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα της δημιουργίας αληθινής Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Google, όμως, παρέμενε υπόπτως σιωπηλή. Ακόμη και η κυκλοφορία του Bard, ενός συστήματος το οποίο η ίδια η Google διαφήμισε ως την απάντηση στο ChatGPT, όμως φάνηκε περισσότερο ως σπασμωδική κίνηση παρά ως κάτι το οποίο ήταν προγραμματισμένο. Ταυτοχρόνως, ενώ η Microsoft αξιοποιούσε τις τεράστιες επενδύσεις στην OpenAI, την εταιρεία πίσω από το ChatGPT, και έσπευσε να ενσωματώσει την τεχνολογία σε μια σειρά προϊόντων της, από το Bing search και το Edge μέχρι και το Office, η Google εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία για το Google Assistant και όλες τις άλλες υπηρεσίες της.
Στις αρχές Αυγούστου, όμως, διέρρευσε ένα εσωτερικό e-mail της Google, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα πως στο εσωτερικό της εταιρείας γίνονται κινήσεις τεράστιας σημασίας. Το e-mail περιγράφει μια τεράστια ανακατάταξη, με αλλαγές σε επικεφαλής τομέων, συγχωνεύσεις, απολύσεις, εσωτερικές μετακινήσεις, και δύσκολες αποφάσεις. Ο στόχος, ο οποίος δεν είναι εικασία αλλά περιγράφεται ξεκάθαρα στο e-mail, είναι η ενσωμάτωση των τεχνολογιών τύπου ChatGPT – ή Large-Language Model – στο προϊόν που ονομάζεται Assistant: «[βλέπουμε] μια τεράστια ευκαιρία να εξερευνήσουμε το πώς θα έμοιαζε ένας supercharged Assistant, κινούμενος από την πλέον προηγμένη τεχνολογία LLM».
Η πραγματικότητα για όλα τα συστήματα ψηφιακού βοηθού, όπως Siri, Alexa, Assistant, μέχρι τώρα είναι πως λειτουργούν χωρίς καμμία τεχνητή νοημοσύνη. Η ανάλυση των ερωτήσεων ή εντολών του χρήστη γίνεται απλά σπάζοντας την κάθε πρόταση σε υποκείμενο + ρήμα + αντικείμενο, και ενεργώντας καταλλήλως. Τα συστήματα LLM έχουν την δυνατότητα, όμως, να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού και η Google είναι η πρώτη εταιρεία (απ’ όσα ξέρουμε) που δουλεύει πάνω στην ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακού βοηθού.
Βέβαια, οι ψηφιακοί βοηθοί εκ φύσεως δεν είναι συστήματα με τα οποία θα ανοίξει κάποιος κουβέντα, κάτι στο οποίο διαπρέπουν τα LLMs, αλλά συστήματα τα οποία καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις ή να εκτελέσουν εντολές. Αυτός είναι και ο λόγος που λειτουργούν μια χαρά, και χωρίς ίχνος τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά η Google κρίνει πως είναι καλύτερο το να ετοιμάσει το σύστημα από τώρα, παρά να τρέχει ξανά για να προλάβει τις εξελίξεις, όταν και εάν έρθουν.