14
Πολίτης του Σήμερα

Οι νέοι, κινητήρια δύναμη στην επιτάχυνση της ψηφιακής ανάπτυξης

Οι νέοι, κινητήρια δύναμη στην επιτάχυνση της ψηφιακής ανάπτυξης
Στις 12 Αυγούστου είναι η διεθνής ημέρα νεολαίας και φέτος το θέμα είναι “από τα κλικ στην πρόοδο: Ψηφιακές διαδρομές για τη νεολαία για βιώσιμη ανάπτυξη”, υπογραμμίζοντας τη βασική σύνδεση μεταξύ της ψηφιοποίησης και της επιτάχυνσης της προόδου των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), δίνοντας έμφαση στην κρίσιμη συμβολή των νέων σε αυτή τη διαδικασία.

Η ψηφιοποίηση μεταμορφώνει τον κόσμο μας, προσφέροντας άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για την επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι ψηφιακές τεχνολογίες όπως οι κινητές συσκευές και η τεχνητή νοημοσύνη είναι καθοριστικές για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ. Με βαθύ αντίκτυπο σε όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις, οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα δεδομένα συμβάλλουν σε τουλάχιστον το 70% των 169 στόχων SDG, ενώ δυνητικά μειώνουν το κόστος επίτευξης αυτών των στόχων έως και 55 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από την υιοθέτηση των SDG το 2015, η παγκόσμια συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, με πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού να χρησιμοποιούν το Internet το 2023 και οι συνδρομές κινητών τηλεφώνων να φθάνουν τα 8,63 δισεκατομμύρια το 2022. Συγκεκριμένα, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες αυξήθηκε από 7% του πληθυσμού το 2015 σε 36% το 2023, ενώ η συνδεσιμότητα σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος έφτασε το 92% και το 79% αντίστοιχα.

Εν μέσω αυτής της καθολικής ψηφιοποίησης που βιώνουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και η οποία επιταχύνθηκε την περίοδο της πανδημίας, οι νέοι έχουν τη μεγαλύτερη πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δημογραφικές ομάδες. Η συγκριτική ανάλυση δείχνει ότι παγκοσμίως, το 75%, ή τα τρία τέταρτα των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το 2022, ποσοστό 10% υψηλότερο από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Από την άλλη πλευρά, το ψηφιακό χάσμα και οι ανισότητες παραμένουν, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά το φύλο, παρατηρείται ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο από τους άνδρες, παγκοσμίως (63% των γυναικών έναντι 69% των ανδρών). Ομοίως, υπάρχει επίσης ένα κενό απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων· τα έφηβα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες τείνουν να έχουν περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες σε σύγκριση με τους άνδρες ομολόγους τους.

Οι νέοι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό “ψηφιακοί ιθαγενείς” λόγω της ηλικίας τους και της πρώιμης έκθεσης στην τεχνολογία, πρωτοστατώντας στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, συνθέτοντας τη μεγαλύτερη δημογραφική ομάδα χρηστών και developers που διαμορφώνουν τις ψηφιακές τάσεις παγκοσμίως. Αυτό τους τοποθετεί ως την κινητήρια δύναμη πίσω από την ψηφιοποίηση και την καινοτομία, τις κορυφαίες ψηφιακές διαδικασίες και σε ένα μέλλον που βασίζεται στα data.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι καθώς πλησιάζει η προθεσμία του 2030 για τους SDG, η νέοι άνθρωποι παραμένουν μια ουσιαστική δημογραφική ομάδα για την αξιοποίηση της μεταμορφωτικής δύναμης των τεχνολογιών για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Αυτό το ήξερες;

  • Οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη μας έχουν ηλικία 30 ετών και κάτω. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει το 57% μέχρι το τέλος του 2030.
  • Σύμφωνα με έρευνες, το 67% των ανθρώπων πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον, με τους νέους ηλικίας 15 έως 17 ετών να είναι οι πιο αισιόδοξοι για αυτό.
  • Η πλειοψηφία των ανθρώπων συμφωνεί ότι η ηλικιακή ισορροπία στην πολιτική είναι λάθος. Πάνω από τα δύο τρίτα (69%) των ανθρώπων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συμφωνούν ότι οι περισσότερες ευκαιρίες για τους νεότερους να έχουν λόγο στην ανάπτυξη/αλλαγή πολιτικής θα έκαναν καλύτερα τα πολιτικά συστήματα.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 2,6% των βουλευτών είναι κάτω των 30 ετών και λιγότερο από το 1% αυτών των νεαρών βουλευτών είναι γυναίκες.