Το World Economic Forum, ένας παγκόσμιος μη κυβερνητικός οργανισμός, think tank, και οργανισμός lobbying, ταγμένος στην βελτίωση της ανθρωπότητας παγκοσμίως, δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για τις 10 κορυφαίες αναδυόμενες τεχνολογίες για το 2024 που αναμένουν να αλλάξουν τον κόσμο. Καθώς όλοι μας έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον και περιέργεια για αυτές, πάμε να τις δούμε αναλυτικά.
1. Τεχνητή Νοημοσύνη για επιστημονικές ανακαλύψεις
Τα άλματα στην τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν ήδη στους επιστήμονες να κάνουν ανακαλύψεις οι οποίες θα ήταν αδύνατον να γίνουν χωρίς το AI, αλλά και να επιταχύνουν τον ρυθμό της επιστημονικής έρευνας.
2. Τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας
Οι ανησυχίες για τα άλματα στο AI πολλαπλασιάζονται μαζί με τις προόδους σε αυτόν τον τομέα. Η ιδιωτικότητα είναι ένα φλέγον ζήτημα, καθώς τα συστήματα αυτά χρειάζονται όγκους δεδομένων για εκπαίδευση. Οι τεχνολογίες παραγωγής “συνθετικών δεδομένων”, όπως και η κρυπτογραφία, θα έχουν προεξάρχουσα θέση στο μέλλον, για την διασφάλιση της ιδιωτικότητας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
3. Αναδιαμορφώσιμες έξυπνες επιφάνειες
Ονομάζονται RIS (Reconfigurable Intelligent Surfaces) και αναμένεται να φέρουν επανάσταση στις ασύρματες επικοινωνίες, καθώς η χρήση μεταϋλικών, έξυπνων αλγόριθμων, και προηγμένης επεξεργασίας σήματος, τους επιτρέπουν να μετατρέπουν επιφάνειες όπως οι τοίχοι κτηρίων σε επιφάνειες ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ενισχύοντας τα σήματα των δικτύων της επόμενης γενιάς (6G).
4. Σταθμοί μεγάλου υψομέτρου
High Altitude Platform Stations είναι η μέση λύση μεταξύ δορυφόρων και επίγειου δικτύου για την μεταφορά δεδομένων. Τα HAPS θα επιτρέπουν σε απομονωμένες κοινότητες και απομακρυσμένες τοποθεσίες να έχουν σταθερή επικοινωνία και σύνδεση με το internet, σε περιπτώσεις που ούτε οι δορυφόροι αλλά ούτε και οι επίγειοι σταθμοί επαρκούν.
5. Ενοποίηση αισθητήρων και επικοινωνίας
Η ενοποίηση συστημάτων καταγραφής μέσω αισθητήρων με συστήματα ασύρματης επικοινωνίας θα φέρει μια μικρή επανάσταση με πολλές εφαρμογές. Τα ασύρματα δίκτυα θα μπορούν να συλλέγουν δεδομένα όπως καιρικές συνθήκες, υγρασία εδάφους, ποιότητα του αέρα ή του νερού, επιτρέποντας την ανάπτυξη συστημάτων έξυπνης γεωργίας, χωροταξίας, ενώ και τα δίκτυα ενέργειας θα γίνουν έξυπνα σε επίπεδο τοπικού κόμβου, παρακολουθώντας την κατανάλωση αλλά και την παροχή σε πραγματικό χρόνο.
6. Τεχνολογίες εμβύθισης για τον κατασκευαστικό κλάδο
Τα εργαλεία immersive reality αναμένεται να επιτρέψουν στους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς να σπάσουν το φράγμα μεταξύ ψηφιακού και πραγματικού κόσμου, και να γίνουν άλματα στην ακρίβεια, την ασφάλεια, και την βιωσιμότητα. Το immersive design κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα βοηθήσει στον εντοπισμό σφαλμάτων, τη δοκιμή λύσεων, αλλά και τον πειραματισμό. Η τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων ήδη χρησιμοποιείται σε βιομηχανικό επίπεδο, αλλά τώρα θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερη κλίμακα, ακόμη και σε εφαρμογές χωροταξίας και πολεοδομίας.
7. Elastocalorics
Το ελααστοθερμιδικό φαινόμενο έχει οδηγήσει στην κατασκευή αντλιών θερμότητας με τεράστια μείωση στην ψύξη και τη θέρμανση. Η ευρεία διάδοση αυτής της τεχνολογίας πρόκειται να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα θα φέρει λύσεις ψύξης σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε δίκτυα ενέργειας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σε περιοχές που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.
8. Μικρόβια που συλλέγουν άνθρακα
Χρησιμοποιώντας ένα πανάρχαιο όπλο της ίδιας της φύσης, τα ειδικά τροποποιημένα μικρόβια συλλέγουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου και τα μετατρέπουν σε προϊόντα υψηλής αξίας. Ερευνητές χρησιμοποιούν βακτηρίδια και μικροάλγη για να συλλέξουν τα αέρια, με μοναδική πηγή ενέργειας το φως του ήλιου. Τα προϊόντα της διαδικασίας αυτής μπορεί να είναι βιοντήζελ ή πρωτεΐνες για ζωοτροφές υψηλής αξίας.
9. Εναλλακτικές ζωοτροφές
Η πορεία προς την βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί καλύτερες μεθόδους για την κτηνοτροφία. Με την ζήτηση σε κρέας και είδη κτηνοτροφίας να αυξάνει, οι ζωοτροφές οφείλουν να είναι βιώσιμες και αποδοτικές. Χρησιμοποιώντας έντομα, άλγη, πρωτεΐνες από μονοκύτταρους οργανισμούς, ή απόβλητα τροφών, για την παραγωγή εναλλακτικών ζωοτροφών, εκτοξεύεται η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και μειώνονται φαινόμενα καταστροφής δασών, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αλλά και η ζημία στη βιοποικιλότητα.
10. Γονιδιωματική για μεταμοσχεύσεις
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, η εύρεση οργάνων για μεταμοσχεύσεις, φαίνεται πως βρίσκει λύση. Η πρόσφατη επιτυχημένη μεταμόσχευση μη ανθρώπινου οργάνου σε άνθρωπο, τον Μάρτιο, αποτελεί ένα ορόσημο στην ιατρική. Χάρη σε τεχνολογίες όπως το CRISPR, πλέον είναι δυνατόν να τροποποιηθούν γενετικά οργανισμοί και να εισαχθούν γονίδια τα οποία θα επιτρέπουν την ανάπτυξη οργάνων συμβατών με τον εκάστοτε άνθρωπο λήπτη, σε ζώα όπως χοίροι. Η γονιδιωματική, όμως, έχει τεράστια δυναμική και εκτός των μεταμοσχεύσεων οργάνων. Ασθένειες όπως ο διαβήτης ή το Parkinson’s μπορεί να θεραπευτούν με εξειδικευμένα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα.