Οι διακοπές είναι κάτι που όλοι περιμένουμε, αλλά που οι περισσότεροι δεν θέλουμε να οργανώσουμε. Το να βρεις πού θα πας, πώς θα πας, τι θα κάνεις εκεί, πού θα φας, τι θα (πρέπει να) επισκεφθείς, πώς θα πας σε αυτά τα μέρη, και πολλά ακόμη είναι που κάνουν τη διαδικασία εφιάλτη. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όμως, έχουν το πλεονέκτημα πως ήδη έχουν διαβάσει εκατομμύρια κριτικές, άρθρα, και posts από το internet, και έχουν τις απαντήσεις για όλα αυτά! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα ρωτήσεις!
ChatGPT, Copilot, Gemini, ή όποιο άλλο σύστημα προτιμάς, είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσεις. Όσο πιο σαφής και συγκεκριμένος είσαι στις ερωτήσεις σου, περιγράφοντας τι σου αρέσει να κάνεις, σε τι είδους μέρος θέλεις να πας, τι θέλεις να δεις, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Το AI θα σου απαντήσει λεπτομερώς και θα σου δώσει προτάσεις – αν και καλό θα είναι να τις τσεκάρεις κι εσύ έπειτα, καθώς τα AI έχουν την τάση, κάποιες φορές, να παραλογίζονται! Για παράδειγμα, γράψε: “Πρότεινέ μου μερικούς προορισμούς για δύο άτομα που πάνε διακοπές για 10 μέρες. Οι προορισμοί θα πρέπει να είναι ζεστοί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να είναι κοντά σε μεγάλη πόλη, αλλά και με άμεση πρόσβαση σε παραλία.”
Σε δεύτερο επίπεδο, μπορείς να εστιάσεις στο μέρος που έχεις επιλέξει και να αρχίσεις τις πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις στο σύστημα AI της επιλογής σου. Συγκεκριμένα, μπορείς να ζητήσεις να σου φτιάξει ένα πρόγραμμα για όσες ημέρες θα μείνεις εκεί, να του ζητήσεις να περιλάβει συγκεκριμένα μέρη που θέλεις οπωσδήποτε να επισκεφθείς, ή ακόμη και να ζητήσεις προτάσεις για εστιατόρια με συγκεκριμένη κουζίνα ή και καλή θέα! Αν θέλεις καλύτερες επιλογές, μπορείς να τσεκάρεις και το Google Maps, μιας και η Google το έχει πλέον εφοδιάσει με πολλά εργαλεία για προγραμματισμό ή εύρεση δραστηριοτήτων, ενώ βέβαια θα σου βγάλει και τις διαδρομές για να πας και να γυρίσεις!
Μόλις οριστικοποιήσεις τα πλάνα σου, θα πρέπει προφανώς να βγάλεις εισιτήρια. Εδώ χρειάζεται λίγη δουλειά εκ μέρους σου, αλλά πολλά ταξιδιωτικά sites διαθέτουν AI στις ιστοσελίδες τους, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν για να βρεις τα πιο οικονομικά εισιτήρια, ή και να εντοπίσεις εναλλακτικούς τρόπους μετάβασης.
Παράλληλα, μπορείς να βρεις και ξενοδοχεία και μέρη διαμονής, μιας και η Google συγκεκριμένα διαθέτει τόσο το Google Flights όσο και το Google Hotels, τα οποία συνεργάζονται και μεταξύ τους αλλά και με το Gemini, το σύστημα AI της εταιρείας.
Τέλος, τα συστήματα AI μπορούν να σπάσουν το φράγμα της γλώσσας, να σε βοηθήσουν να επικοινωνήσεις με τους ντόπιους ακόμη κι αν δεν μιλάτε κάποια κοινή γλώσσα, και να μη χαθείς. Το Google Translate app μπορεί να μεταφράσει επί τόπου ταμπέλες και πινακίδες μέσα από την κάμερα του κινητού σου, κάτι που λύνει γρήγορα το πρόβλημα χωρών που δεν έχουν επιγραφές στα Αγγλικά. Με αυτό μπορείς να μεταφράσεις γρήγορα ταμπέλες καταστημάτων, ακόμη και σε χώρες που δεν χρησιμοποιούν κάποιο κατανοητό αλφάβητο ή σύστημα γραφής (π.χ. Κινέζικα ή Αρμένικα).
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, πάλι από τη Google έχουμε και σύστημα ηχητικής μετάφρασης, το οποίο θα σε βοηθήσει να επικοινωνήσεις με κάποιον ντόπιο, κάνοντας τον μεταφραστή ανάμεσα στους δύο. Προφανώς εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν τρόπο επικοινωνίας και με το σύστημα της Google να παρέχει τις απαραίτητες βοήθειες, αυτό γίνεται παιχνιδάκι!
Καλό καλοκαίρι, λοιπόν, και καλό ταξίδι!