8
Ψυχαγωγία

Parental controls στο YouTube; Κι όμως έχει…

Parental controls στο YouTube; Κι όμως έχει…
Πώς να ρυθμίσεις το YouTube με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βλέπουν τα παιδιά σου βίντεο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.

Κακά τα ψέματα, το YouTube έχει γίνει πλέον ότι ήταν το «ζάπινγκ» τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Βαριέσαι; Ψάχνεις να δεις κάτι στο YouTube. Θες να σκοτώσεις την ώρα σου; Ψάχνεις να δεις κάτι στο YouTube. Θες να ακούσεις κάποιο τραγούδι, να δεις ένα αστείο κλιπάκι, να θυμηθείς μια παλιά σειρά; Ψάχνεις στο YouTube.

Ειδικά για τα παιδιά, το YouTube είναι μια ανεξάντλητη πηγή υλικού. Για τους γονείς, όμως, είναι και μια ανεξάντλητη πηγή ανησυχίας, μιας και ένα λάθος πάτημα ή ένα λάθος γράμμα στην αναζήτηση αρκεί για να πάει το πράγμα πολύ, πάρα πολύ στραβά.

Ευτυχώς όμως, στο YouTube υπάρχουν και parental controls, για να διασφαλίσουν στους γονείς πως τα παιδιά τους θα μπορούν να βλέπουν τα βίντεο που θέλουν και να ακούν τη μουσική που τους αρέσει, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού σε «περίεργα μονοπάτια».

YouTube Kids

Ειδικά για παιδιά, το YouTube έχει και ειδικό ξεχωριστό app, το YouTube Kids (https://www.youtube.com/kids/), το οποίο είναι πολύ καλύτερη επιλογή μιας και το υλικό που μπορεί να βρει κανείς εκεί είναι προορισμένο για παιδιά, με στόχο μάλλον την προσχολική περίοδο. Σε γενικές γραμμές είναι μια πολύ καλή επιλογή μιας και το υλικό φιλτράρεται εκ προοιμίου, αν και, όπως σε όλα τα πράγματα, έχουν υπάρξει και κάποια βίντεο τα οποία έχουν ξεγλυστρήσει (για λίγο) από τον έλεγχο της Google.

Restricted Mode

Ο βασικός τρόπος για να ελέγξεις το (κανονικό) YouTube είναι μέσω του χαρακτηριστικού που ονομάζεται Restricted Mode. Η ίδια η Google το περιγράφει ως ένα σύστημα που «βοηθά και κρύβει βίντεο που πιθανώς αφορούν ενήλικες. Κανένα φίλτρο δεν είναι 100% ασφαλές».

Για να μπεις στο Restricted Mode, ανοίγεις το YouTube στον browser και κάνεις login στο λογαριασμό σου. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του λογαριασμού, στο κάτω μέρος του μενού που εμφανίζεται υπάρχει η επιλογή Restricted Mode: Off. Κάνεις κλικ σε αυτήν και θα ανοίξει ένα μικρό pop-up που εξηγεί τι είναι η επιλογή και έχει το «διακόπτη» ενεργοποίησης. Επίσης σου εξηγεί πως η επιλογή αυτή θα ισχύει μόνο στον συγκεκριμένο browser, επομένως θα πρέπει να επαναλάβεις τη διαδικασία σε όλους τους υπολογιστές που χρησιμοποιεί το παιδί.

Το Restricted Mode υπάρχει και σε smartphones και tablets, μέσα στο app του YouTube. Απλά πηγαίνεις στα settings και μέσα στην κατηγορία General υπάρχει ο διακόπτης του Restricted Mode.

Αυτό ήταν. Τώρα μπορείς να κοιμάσαι λίγο πιο ήσυχος. Βέβαια, όλοι όσοι έχουν παιδιά (ειδικά από μια ηλικία και πάνω) ξέρουν πολύ καλά πως, αν το παιδί θέλει να δει κάτι, ό,τι σύστημα και περιορισμό και να του βάλεις, θα βρει τρόπο να το δει. Με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον περιορίζεις τις πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπο με πράγματα που δεν θέλει να δει.