14
Πολίτης του Σήμερα

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς το Internet;

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς το Internet;
Στις 29 Οκτωβρίου γιορτάζεται αυτό που πολλοί θεωρούν τη σημαντικότερη εφεύρεση στην ανθρώπινη ιστορία.

Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς το διαδίκτυο. Ωστόσο, όσοι έχουν ηλικία γύρω στα 50 έζησαν αυτές τις εποχές, τη γέννηση του Internet, της κινητής τηλεφωνίας και έζησαν μια εποχή που ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ήταν το σταθερό τηλέφωνο.

Λέγαμε κάποτε ότι το διαδίκτυο είναι μια μεγάλη εγκυκλοπαίδεια, αλλά πλέον έχει γίνει κάτι περισσότερο από αυτό. Αποτελεί ουσιαστικά μέρος ολόκληρης της ζωή μας, της επικοινωνίας μας, της διασκέδασής μας, των οικονομικών συναλλαγών μας. Ό,τι κάνουμε γίνεται με τη βοήθεια ή τη συνδρομή του Internet και του Web, είτε σε υπολογιστή, σε smartphone ή σε τηλεόραση. Το διαδίκτυο έχει εξαφανίσει τα σύνορα, έχει φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, έχει βοηθήσει να ξεπεράσουμε κρίσεις όπως η πρόσφατη πανδημία και βέβαια, βοηθά στο να μαθαίνουμε ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη μας (αλλά και έξω από αυτόν) σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Τι θα κάναμε σήμερα χωρίς το διαδίκτυο;

Για να αποδείξουμε περαιτέρω το μεγαλείο αυτής της εφεύρεσης, ας παραθέσουμε ορισμένα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία:

  • Το 2019, υπήρχαν 4,39 δισεκατομμύρια χρήστες του Internet στον κόσμο
  • Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Internet μέσω κινητής συσκευής
  • Το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το Internet
  • Υπάρχουν ένα εκατομμύριο νέοι χρήστες του Internet κάθε μέρα
  • Κατά μέσο όρο, οι χρήστες του Internet περνούν 6 ώρες και 42 λεπτά την ημέρα σε αυτό
  • Κατά μέσο όρο, οι χρήστες του Internet περνούν 2 ώρες και 16 λεπτά την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Η Google είναι ο ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο με το YouTube και το Facebook να κατατάσσονται στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα

Από τα παραπάνω στοιχεία το πιο εντυπωσιακό ίσως είναι το 57%. Ενώ νομίζουμε ότι όλος ο πλανήτης είναι συνδεδεμένος, η πραγματικότητα διαφέρει πολύ καθώς ορισμένες χώρες δεν επιτρέπουν στους πολίτες τους να χρησιμοποιούν το Internet. Για παράδειγμα σε χώρες όπως η Κίνα, η Κούβα, το Ιράν, η Β. Κορέα και η Συρία είτε απαγορεύουν στους πολίτες τους είτε περιορίζουν την ελευθερία τους όταν χρησιμοποιούν το Internet.

Τι είναι το Internet;

Το χρησιμοποιείς καθημερινά από όλες σχεδόν τις συσκευές σου (ακόμα κι από το έξυπνο πλυντήριό σου), γνωρίζεις όμως τι ακριβώς είναι; Στην πραγματικότητα, το Internet είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο διασυνδεδεμένων υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση και να μοιράζονται πληροφορίες, να επικοινωνούν με άλλους και να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα δίκτυο άλλων αμέτρητων ιδιωτικών, δημόσιων, επιχειρηματικών, ακαδημαϊκών και κυβερνητικών δικτύων. Λειτουργεί ως εικονική υποδομή που συνδέει εκατομμύρια υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές παγκοσμίως, επιτρέποντας στους χρήστες να ανταλλάσσουν πληροφορίες απρόσκοπτα.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Internet είναι το γεγονός ότι είναι αποκεντρωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κεντρική αρχή που να διέπει τις λειτουργίες του. Για να καταστεί δυνατή η επικοινωνία μεταξύ συσκευών, το Internet βασίζεται σε πρωτόκολλα και πρότυπα που διέπουν τον τρόπο διαμόρφωσης, διεύθυνσης και μετάδοσης μικρών μονάδων δεδομένων όπως το Internet Protocol (IP) και το Transmission Control Protocol (TCP), για τη σύνδεση συσκευών σε όλο τον κόσμο.

Άλλο Web κι άλλο Internet

Οι όροι διαδίκτυο (Internet) και Παγκόσμιος Ιστός (WWW) χρησιμοποιούνται συχνά ως συνώνυμοι, αλλά τεχνικά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Με απλά λόγια, η έννοια του Internet είναι ότι είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο διασυνδεδεμένων υπολογιστών και δικτύων. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί την υποδομή του διαδικτύου για να παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακές συσκευές και εφαρμογές σε ιστότοπους. Οι δημοφιλείς υπηρεσίες Internet περιλαμβάνουν email, Voice over IP (VoIP) και Short Message Service (SMS). Αυτές οι υπηρεσίες αξιοποιούν τη συνδεσιμότητα του Διαδικτύου για να διευκολύνουν την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των χρηστών σε όλο τον κόσμο.

Αν και η έρευνα σχετικά με την απομακρυσμένη σύνδεση και επικοινωνία μεταξύ υπολογιστών είχε ήδη ξεκινήσει την εποχή του ψυχρού πολέμου τη δεκαετία του ‘60, πατέρας του διαδικτύου θεωρείται ο Βρετανός επιστήμονας υπολογιστών Sir Tim Berners-Lee ο οποίος το 1989 πρότεινε την ιδέα της διασύνδεσης ψηφιακού περιεχομένου καθώς και δικτύων. Στην εργασία του, Berners-Lee περιέγραψε την έννοια του υπερκειμένου (hypertext) και μια νέα γλώσσα σήμανσης για τη δημιουργία ενός συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών.

Αυτό το σύστημα χρησιμοποίησε τη γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου (HTML) για τη δημιουργία των ιστοσελίδων και το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου (HTTP) για τη μετάδοση των δεδομένων. Ο Ιστός, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του Διαδικτύου και χρησιμοποιεί την υποδομή του, άνοιξε τις δυνατότητες του Internet για περισσότερες καθημερινές χρήσεις, διευκολύνοντας την κοινή χρήση και την πρόσβαση σε πληροφορίες στα δίκτυα.

Η κυκλοφορία του Mosaic, του πρώτου προγράμματος περιήγησης, σηματοδότησε ένα άλλο σημαντικό ορόσημο στη διάδοση του Παγκόσμιου Ιστού. Το γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI), η υποστήριξη για εικόνες και η διαισθητική πλοήγηση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να γίνει το Διαδίκτυο πιο προσιτό και οπτικά ελκυστικό για τους πρώτους χρήστες.

Συνολικά, το διαδίκτυο διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία, επιτρέποντας σε άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς να συνδέονται, να επικοινωνούν και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σε παγκόσμια κλίμακα. Η αποκεντρωμένη φύση του και η στιβαρή του υποδομή το καθιστούν ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της καινοτομίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ανάπτυξης.