Η ολογραφική τεχνολογία δεν είναι απλά κάτι καινούριο. Είναι κάτι πολύ παλιό, το οποίο όμως… δεν υπάρχει ακόμη! Ας εξηγήσουμε: η ολογραφική προβολή υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ως μια τεχνολογία η οποία μπορεί να προβάλλει στον αέρα τρισδιάστατες εικόνες, αλλά μόνο σε ταινίες (και σειρές και βιβλία) επιστημονικής φαντασίας. Ποιος δεν θυμάται την ολογραφική εικόνα της πριγκίπισσας Leia στο πρώτο Star Wars να λέει “help me Obi-Wan Kenobi, you’re my only hope”; Ή το εκπληκτικό holodeck της σειράς Star Trek The Next Generation, στην οποία οι ήρωες έμπαιναν στο ειδικό δωμάτιο το οποίο δημιουργούσε εικόνες και αντικείμενα που δεν υπήρχαν; Στην πράξη, όμως, η ολογραφική προβολή, τουλάχιστον στον αέρα, δεν υπάρχει.
Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι το αμέσως καλύτερο: προβολή μέσω συστήματος virtual reality, το οποίο λειτουργεί με μια ειδική “κάσκα” (headset) την οποία πρέπει να φορά ο χρήστης.
Περνάμε τώρα στο τμήμα της τηλεμεταφοράς: πάλι γυρνάμε στο Star Trek, μιας και εκεί οι περισσότεροι είδαμε για πρώτη φορά την ικανότητα να μεταφέρεται ένας άνθρωπος σε μακρινές αποστάσεις. Προφανώς ούτε αυτή η τεχνολογία υπάρχει στην πραγματικότητα και μάλιστα απέχουμε δεκαετίες ή και αιώνες από το να γίνει πραγματικότητα.
Αυτό που υπάρχει στην πράξη είναι η μεταφορά της εικόνας και του ήχου, δηλαδή η επικοινωνία. Ακόμη και μια τηλεφωνική κλήση ή βιντεοκλήση είναι κατά κάποιον τρόπο “τηλεμεταφορά”, καθώς μεταφέρεται ο ήχος και η εικόνα ενός ανθρώπου σε μακρινή απόσταση, έστω κι αν δεν μεταφέρεται ο ίδιος ο άνθρωπος.
Ο συνδυασμός των δύο τεχνολογιών, της ολογραφίας (μέσω VR) και της τηλεπικοινωνίας, έγινε πραγματικότητα πριν από λίγους μήνες για πρώτη φορά! Το ολόγραμμα ενός ανθρώπου μεταδόθηκε σε μακρινή τοποθεσία για πρώτη φορά στην ιστορία. Συγκεκριμένα, μια μικρή ομάδα φοιτητών του Western Institute for Space Exploration (Western Space – University of Western Ontario) μαζεύτηκε σε μια αίθουσα για να το δει. Η πρώτη διεθνής ολογραφική τηλεμεταφορά ήταν γεγονός!
Από το Huntsville της Alabama των ΗΠΑ στο London του Ontario στον Καναδά, η ολογραφική τηλεμεταφορά έγινε πραγματικότητα. Μάλιστα, οι φοιτητές από το Ontario μπόρεσαν, ένας ένας, να φορέσουν το headset και να συνδεθούν με την Alabama και να επικοινωνήσουν με την εκεί ομάδα, στιγμιαία.
Η δυναμική της τεχνολογίας αυτής είναι, προφανώς, τεράστια. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε hardware κατασκευασμένο από τη Microsoft, σε συνδυασμό με software γραμμένο από την εταιρεία Aexa Aerospace, η οποία έχει έδρα το Houston του Texas. Η εταιρεία αυτή συνεργάζεται με την Western και μια άλλη εταιρεία από τον Καναδά, την Leap Biosystems, για να αναπτύξει την τεχνολογία αυτή για ιατρικές χρήσεις. Η συνεργασία αυτή οδήγησε και στην πρώτη αυτή υλοποίηση, με την πρώτη διεθνή ολογραφική τηλεμεταφορά.
Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το επίτευγμα, χρησιμοποιήθηκε μια ειδική κάμερα η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα ολογραφικό αντίγραφο ενός αντικειμένου. Αυτό το ολογραφικό αντίγραφο είναι που αποστέλλεται στην άλλη άκρη της “γραμμής”, καταλήγοντας σε μια συσκευή που ονομάζεται hololens. Η συσκευή αυτή είναι παρόμοια με τα VR headsets που υπάρχουν για παιχνίδια. Μέσα από το hololens, ο χρήστης μπορεί να δει τον άνθρωπο στην άλλη άκρη της γραμμής, σε τρεις διαστάσεις, ενώ θεωρητικά μπορούν και οι δύο να φορούν ένα hololens, οπότε και θα μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλο, σαν να βρίσκονταν στον ίδιο χώρο!
Η πραγματικότητα είναι πως η τεχνολογία αυτή έχει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι να αποκτήσει πρακτική αξία. Έγινε, όμως, το πρώτο βήμα. Οι ίδιοι οι φοιτητές έχουν απόλυτη συνείδηση του ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να γίνει πολύ σημαντική ειδικά σε θέματα ιατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχουν ιατροί. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον χώρο της ιατρικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές ή ακόμη και σε απομακρυσμένα περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου δεν υπάρχει ιατρός.
Προφανώς, η τεχνολογία δεν περιορίζεται στην ιατρική. Για την ακρίβεια, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το κόστος και να βελτιωθούν οι δυνατότητες είναι να περάσει η τεχνολογία αυτή στην καθημερινότητα. Όπως κάποτε φάνταζε “επιστημονική φαντασία” μια απλή βιντεοκλήση, ενώ σήμερα είναι κάτι το συνηθισμένο, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει στο κοντινό μέλλον και με την ολογραφική κλήση (τηλεμεταφορά). Η δυναμική του συστήματος στο να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, είναι τεράστια. Ακόμη κι αν το δούμε από την οπτική του διαστήματος, ο κάθε αστροναύτης, ο οποίος βρίσκεται σε έναν διαστημικό σταθμό για μήνες, θα μπορούσε να φορέσει το headset και να βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο με την οικογένειά του, έστω και για λίγο!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.