7
Τεχνολογία

Τα laptops του μέλλοντος δεν θα έχουν οθόνη!

Τα laptops του μέλλοντος δεν θα έχουν οθόνη!
Δες το πρώτο laptop χωρίς οθόνη, αλλά με γυαλιά που σου δίνουν απεριόριστο desktop, για την απόλυτη εμπειρία multitasking, αλλά και την απόλυτη ιδιωτικότητα!

Η virtual reality επιστρέφει στο προσκήνιο και φαίνεται πλέον έτοιμη για να μείνει! Μπορεί κατά καιρούς να έχουμε δει διάφορα συστήματα εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας, όμως κανένα δεν έκανε τόση επιτυχία ώστε να γίνει best seller και να κατακτήσει την αγορά. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, όμως, έχουμε δύο ανακοινώσεις οι οποίες φαίνονται να κάνουν το άλμα, τουλάχιστον σε προδιαγραφές και χρησιμότητα.

Εκεί που όλα τα VR headsets που είχαμε δει μέχρι πρότινος περιορίζονταν εν πολλοίς στο gaming, τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Την αρχή έκανε η Apple, η οποία ανακοίνωσε το Vision Pro, ένα headset με ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα και φιλοδοξίες για να κατακτήσει την αγορά, αντικαθιστώντας έναν κανονικό υπολογιστή. Και τώρα, από τη Sightful, μια εταιρεία που δεν έχουμε ξανακούσει, έχουμε το Spacetop!

Το Spacetop είναι ένα laptop το οποίο έχει σχεδιαστεί για να… ξεφορτωθεί εντελώς την οθόνη και να την αντικαταστήσει πλήρως με ένα headset. Ναι, καλά διάβασες, δεν υπάρχει καν οθόνη· το Spacetop είναι ένα laptop το οποίο χρησιμοποιεί αποκλειστικά ένα ειδικό headset για να προβάλλει όλες τις εικόνες του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών που τρέχει. Κατά τα άλλα, όμως, πρόκειται για ένα μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιεί πληκτρολόγιο και touchpad, ενώ τρέχει ένα ειδικό λειτουργικό σύστημα, το Spacetop OS, και βέβαια βασίζεται σε hardware το οποίο δεν έχουμε ξαναδεί.

Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό του μηχανήματος βρίσκουμε έναν επεξεργαστή της Qualcomm, τον Snapdragon XR2, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για εφαρμογές VR. Κατά τα άλλα, έχουμε 8GB μνήμης RAM, 256GB σκληρό δίσκο, 2 θύρες USB, ασύρματο δίκτυο, Bluetooth, και τα συνήθη. Ο Snapdragon XR2 διαθέτει 8 πυρήνες Kryo 585, μια GPU Adreno 650, κάτι που του δίνει αρκετή επεξεργαστική ισχύ για πολλά. Στο headset, τώρα, γνωρίζουμε πως πρόκειται για ένα πειραγμένο headset Nreal Light με ανάλυση 1080p σε κάθε μάτι, και πως είναι σε θέση να παράξει μια εικονική οθόνη μεγέθους 100 ιντσών στα μάτια του χρήστη.

Στο επίπεδο του λειτουργικού συστήματος, τώρα, η εταιρεία που το έχει σχεδιάσει, η Sightful, αναφέρει απλά “Spacetop OS”, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Η δική μας εκτίμηση είναι πως πρόκειται μάλλον για κάποια παραλλαγή του Android ή ειδική έκδοση Linux.

Στο βίντεο που παραθέτουμε και το οποίο προέρχεται από την ίδια την εταιρεία, μπορείς να δεις καθαρά πως η στόχευση του μηχανήματος δεν είναι τα παιχνίδια αλλά η σοβαρή δουλειά. Βλέπουμε προγράμματα να τρέχουν, βλέπουμε εφαρμογές γραφείου και τηλεδιάσκεψης στα δικά τους παράθυρα, βλέπουμε apps του Spotify και… του Gmail, όλα να αιωρούνται μπροστά στα μάτια του χρήστη, χωρίς οθόνη!

Βέβαια, ο χειρισμός συνεχίζει και γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο (πληκτρολόγιο – ποντίκι) και όχι με τον… διαστημικό τρόπο χειρισμού της Apple στο Vision Pro, αλλά και πάλι δεν παύει να είναι άκρως εντυπωσιακό. Σκέψου να μπορείς να μεταφέρεις το γραφείο και μια (εικονική) τεράστια οθόνη οπουδήποτε!

Τελικά το VR είναι εδώ για να μείνει, ή θα είναι άλλα δύο πυροτεχνήματα, τα οποία σε λίγο καιρό θα έχουμε ξεχάσει εντελώς; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία του VR και του AR είναι πολύ ενδιαφέρουσες και είμαστε σίγουροι πως οι εταιρείες δεν πρόκειται να σταματήσουν να σχεδιάζουν εντυπωσιακές συσκευές. Έστω κι αν τις βλέπουμε κάθε μερικά χρόνια.