4
Υγεία & Fitness

Τα μάτια σου στην μπάλα

Τα μάτια σου στην μπάλα
Αυτό το έξυπνο wearable βοηθά τους αθλητές συγκεκριμένων αθλημάτων, όπως το τένις να εστιάζουν την προσοχή τους εκεί που πρέπει.

Η αγγλική φράση το λέει ξεκάθαρα: keep your eye on the ball. Τα μάτια σου στη μπάλα, δηλαδή, κι αυτό φαίνεται πως είναι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της επιτυχίας στα αθλήματα με μπάλα. Η ικανότητα του κάθε ανθρώπου, όμως, να κρατά τα μάτια του εστιασμένα στη μπάλα, αγνοώντας άλλα οπτικά ερεθίσματα, αλλά ταυτόχρονα έχοντας αντίληψη της θέσης του αντιπάλου στην περιφερειακή όραση, φαίνεται πως είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Ή μήπως όχι;

Οι μελέτες έχουν δείξει πως η ικανότητα του ανθρώπου στο να βλέπει αυτά που έχουν σημασία και να μην αποσπάται από άσχετα ερεθίσματα είναι κάτι το οποίο καλλιεργείται. Δύσκολα μεν, γίνεται δε. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε σαφής τρόπος στο να εκπαιδευτεί κάποιος αθλητής στο να κρατά συνεχώς τα μάτια του πάνω στη μπάλα, έχοντας όμως αντίληψη του γύρω χώρου και της κίνησης του αντιπάλου. Η τεχνολογία, όμως, φαίνεται πως το έχει καταφέρει κι αυτό! Η εταιρεία που θα μας απασχολήσει γι’ αυτό το άρθρο ονομάζεται OcuRay και είναι θυγατρική της Evolution Optiks, μιας εταιρείας με εξειδίκευση στην έρευνα πάνω στην οπτική και την ανάλυση δεδομένων.

Η OcuRay θέτει ένα άκρως ενδιαφέρον ερώτημα: τι σημαίνει “fit”; Αλλιώς, τι σημαίνει το να είναι κανείς αθλητής; Σύμφωνα με την εταιρεία, πολύ μεγάλο ποσοστό του αθλητισμού και του fitness εξαρτάται από το μυαλό, ενώ οι ειδικοί της OcuRay θεωρούν πως εστιάζουμε υπερβολικά στο fitness του σώματος, ενώ το νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει το σώμα, δεν εκπαιδεύεται επαρκώς. Οι ίδιοι χρησιμοποιούν την εμπειρία τους στον έλεγχο του φωτός, αλλά και τις δεκαετίες επιστημονικώς αποδεδειγμένων μεθόδων, ώστε να σχεδιάσουν προϊόντα τα οποία βοηθούν στην εκπαίδευση του εγκεφάλου σε συνδυασμό με το σώμα!

Η OcuRay ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ακαδημία John McEnroe Tennis Academy, του γνωστού τενίστα John McEnroe, με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της τεχνολογίας της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η OcuRay έχει σχεδιάσει το FalconFrames, μια ειδική συσκευή η οποία φοριέται ακριβώς όπως τα γυαλιά, και η οποία στοχεύει στην εκπαίδευση της όρασης! Στη συσκευή υπάρχουν ενσωματωμένα LEDs για να παράγουν φως στην περιφέρεια της όρασης του χρήστη. Το σκεπτικό της συσκευής είναι διττό: αφ’ ενός να εκπαιδεύσει τον χρήστη στο να αγνοεί περιφερειακά ερεθίσματα, κρατώντας τα μάτια του καρφωμένα στη μπάλα, και αφ’ ετέρου στο να μάθει τον χρήστη να εντοπίζει ερεθίσματα χρησιμοποιώντας την περιφερειακή όραση, χωρίς να χάσει τη μπάλα!

Όπως λένε οι ειδικοί, οι κορυφαίοι αθλητές έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις της μπάλας ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει γύρω τους, αλλά και τις κινήσεις του αντιπάλου, χωρίς να χάνουν τη μπάλα από τα μάτια τους. Η ικανότητα αυτή τους επιτρέπει να αναλύουν τη θέση και τη στάση του σώματος του αντιπάλου και να προβλέπουν την επόμενή του κίνηση, ενώ ταυτοχρόνως ελέγχουν την πορεία της μπάλας. Συγκεκριμένα στο τένις αυτές οι ικανότητες είναι πολύτιμες και ξεχωρίζουν τους “καλούς” από τους “κορυφαίους”.

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως στην ανακοίνωση της OcuRay βρίσκεται η δήλωση της Δρ. Anne Reuter, μιας κορυφαίας νευρο-οπτομέτρη, η οποία αναφέρει πως στο κολλέγιο, οπότε και έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα του, έκανε ειδικές προπονήσεις όρασης! Σκεφτείτε πως στις ΗΠΑ, ήδη πριν από 15 χρόνια, σε ένα από τα όχι δημοφιλή αθλήματα, στη γυναικεία ομάδα, ήδη προπονούσαν τους φοιτητές, όχι απλά σωματικά, αλλά μέχρι και σε επίπεδο όρασης! Ίσως αυτό θα πρέπει να το δουν οι Έλληνες προπονητές!