Wearables έχουμε πολλά! Smart bands, ρολόγια, γυαλιά, δακτυλίδια, trackers για παπούτσια, και πολλά άλλα. Μέχρι τώρα, όμως, δεν είχαμε κάτι αποκλειστικά σε μενταγιόν. Τώρα, όμως, έχουμε! Και δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις!
Τα wearables (δες ό,τι καινούριο κυκλοφορεί στον ΓΕΡΜΑΝΟ) είναι οι συσκευές που φοριούνται, οι “φορετές” συσκευές πάσης φύσεως, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται στο χέρι, στο πόδι, στον κορμό, στο στήθος, στα χέρια, στο κεφάλι, οπουδήποτε. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν αισθητήρες και καταγράφουν διάφορα δεδομένα, βήματα, τρέξιμο, αθλητικές δραστηριότητες, μέχρι καρδιακούς παλμούς, οξυγόνωση αίματος, πίεση, και πολλά άλλα. Και όλα συνδέονται με το smartphone, για να μεταφέρουν τα δεδομένα και συνεργάζονται με εξειδικευμένο app για να τα αξιοποιήσει.
Το νέο wearable για το οποίο μιλάμε, όμως, δεν μετράει τίποτα. Απλά σου μιλάει.
Και ονομάζεται… Friend.
Καλώς ήλθατε σε κάτι που μοιάζει με επεισόδιο του Dark Mirror (ή άλλης αντίστοιχης σειράς δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας). Ναι, το Friend είναι ένα μενταγιόν το οποίο έχει έναν και μόνο σκοπό: να συνομιλεί μαζί σου, μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.
Το φοράς στον λαιμό σου σαν κόσμημα, και του μιλάς όπως θα μίλαγες σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Μετά από λίγο, θα σου απαντήσει σε γραπτό μήνυμα στο κινητό σου.
Αν αυτό σου φαίνεται κάπως creepy, είναι! Και δεν το λέμε μόνο εμείς, απλά δες το επίσημο trailer της συσκευής για να καταλάβεις για τι μιλάμε:
Η συσκευή μας έρχεται από έναν τύπο ονόματι Avi Schiffmann, ο οποίος αρχικά είχε οραματιστεί το Friend σαν μια συσκευή που θα βοηθούσε στην παραγωγικότητα, αλλά όπως λέει ο ίδιος, “κανένας δεν πρόκειται να νικήσει την Apple ή την OpenAI και να φτιάξει τον Jarvis” [Σ.Σ. Jarvis είναι ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης του Tony Stark από τις ταινίες Iron Man]. Αντί αυτού, λοιπόν, σκέφτηκε να φτιάξει μια συσκευή για να καταπολεμήσει τη μοναξιά. “Το Friend είναι μια έκφραση του πόσο μόνος έχω νιώσει“, αναφέρει ο ίδιος.
Μάλιστα, επειδή οι εποχές είναι περίεργες, η εταιρεία αναφέρει πως δεν αποθηκεύονται συνομιλίες ή ηχητικές εγγραφές από το Friend, ενώ τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα από άκρη σε άκρη. Επίσης όλες οι “αναμνήσεις” μπορούν να διαγραφούν με το πάτημα ενός πλήκτρου στο app.
Στο βίντεο βλέπουμε το Friend να παίρνει τον ρόλο ενός πραγματικού φίλου, αν και ίσως με πιο “αμερικάνικη” χροιά φιλίας – π.χ. βλέπουμε και λίγο “φιλικό” trash-talking το οποίο δεν πολυταιριάζει στα Ελληνικά μας αυτιά. Παράλληλα, όλες οι απαντήσεις εμφανίζονται με όνομα (Emily, Amy, Jackson), κάτι που υποδηλώνει πως μπορείς να δώσεις όποιο όνομα θέλεις στο Friend σου. Επίσης από το βίντεο βλέπουμε πως, για να ενεργοποιήσεις την αλληλεπίδραση, πρέπει να αγγίξεις το μενταγιόν του Friend (ή να πατήσεις κάποιο πλήκτρο, δεν είναι σαφές από το βίντεο). Όμως, το Friend ακούει τα πάντα, συνεχώς, και σχηματίζει τις δικές του “σκέψεις” όπως λέει η εταιρεία, αλλά και πως έχουν δώσει στο Friend “ελεύθερη βούληση” για να αποφασίσει πότε θέλει να σου μιλήσει.
Οι αντιδράσεις του κοινού μετά την ανακοίνωση είναι ανάμικτες. Κάποιοι αναφέρουν πως η εταιρεία έδωσε σχεδόν ολόκληρο το κεφάλαιό της απλά για να αγοράσει το domain “friend.com” – το εξαγόρασε έναντι 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων – παρά για να φτιάξει τη συσκευή. Για την ώρα, το Friend είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία στην τιμή των 91,27 ευρώ, ενώ θα έχει app για συσκευές iOS, ενώ αντίστοιχο app για Android θα ακολουθήσει, εάν υπάρξει ζήτηση για κάτι τέτοιο. Οι “φίλοι” θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις αρχές του επόμενου έτους.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.