16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Θέλεις να φωτογραφίσεις τα αστέρια στον βραδινό ουρανό; Μάθε πώς!

Θέλεις να φωτογραφίσεις τα αστέρια στον βραδινό ουρανό; Μάθε πώς!
Η φωτογράφιση των αστεριών για μεγάλο χρονικό διάστημα πλέον δεν είναι δύσκολη. Αρκεί να ξέρεις τον τρόπο και να έχεις τα σωστά εργαλεία!

Σίγουρα έχεις δει και έχεις μαγευτεί από τις φωτογραφίες των αστεριών. Είτε αυτές προέρχονται από επίγεια τηλεσκόπια, είτε από το ολοκαίνουριο James Webb Space Telescope που σε λίγες μέρες κλείνει δύο χρόνια στο διάστημα και ενάμιση σε λειτουργία, είτε και από το γερασμένο αλλά ακόμη λειτουργικό Hubble, το ανθρώπινο είδος έχει λατρεία στα θαύματα του διαστήματος. Δυστυχώς, όμως, η ρύπανση της ατμόσφαιρας αλλά και η φωτορύπανση έχουν καταφέρει να μη μπορούμε να δούμε παρά ελάχιστα από τον νυκτερινό ουρανό, εκτός κι αν πάμε σε κάποιο απόμακρο μέρος ή κάποια βουνοκορφή. Ακόμη κι έτσι, όμως, μπορείς να βγάλεις κι εσύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες – και μια από τις πιο φαντασμαγορικές τεχνικές είναι αυτή του star trail! Αρκεί να ξέρεις τον τρόπο!

Ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλεις την κάμερα σε ένα τρίποδο, ώστε να μην κουνηθεί ούτε χιλιοστό, να τη βάλεις σε ευρυγώνια λήψη (ή να βάλεις ευρυγώνιο φακό), να ρυθμίσεις το κλείστρο σε ταχύτητα 30 δευτερολέπτων ανά λήψη, και το ISO στο 800. Αν βγάλεις πολλές λήψεις, για παράδειγμα μία ανά 2-3 λεπτά, είτε από τις ρυθμίσεις της κάμερας είτε με το χέρι, θα καταλήξεις με μερικές εκατοντάδες φωτογραφίες. Έπειτα χρησιμοποιείς ένα κατάλληλο πρόγραμμα όπως το δωρεάν StarStaX και αυτό θα αναλάβει να συνθέσει την τελική φωτογραφία από όλες αυτές τις λήψεις.

Ο πιο παραδοσιακός τρόπος είναι απλά να αφήσεις το κλείστρο της μηχανής ανοιχτό για πολύ ώρα. Η διαφορά στο αποτέλεσμα είναι, αφ’ ενός ο θόρυβος, και αφ’ ετέρου το ότι, αν στο πλάνο σου υπάρχει και κάτι στο προσκήνιο (δηλαδή δεν βλέπεις μόνο ουρανό), αυτό θα ενισχυθεί δραματικά, ακόμη κι αν είναι στο σκοτάδι. Βέβαια, αυτή η μέθοδος δούλευε την εποχή του φιλμ, αλλά ακόμη και τώρα, με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, μπορεί να γίνει διδακτική εμπειρία.

Τα τελευταία χρόνια, μέχρι και τα smartphones έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο παιχνίδι της αστροφωτογραφίας, και κάποια έχουν και επιλογή για κάτι τέτοιο, όπως το Samsung Galaxy S23 (βρες το σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ), με το Hyperlapse mode. Ο χειρισμός τους είναι σαφώς πιο εύκολος από τις φωτογραφικές μηχανές, και υπάρχουν μέχρι και apps για να αυτοματοποιήσουν τουλάχιστον τη διαδικασία της λήψης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, χρειάζεσαι ένα καλό τρίποδο, γιατί το smartphone, όπως και η κάμερα, θα πρέπει να παραμείνει απολύτως ακίνητη, ακόμη και αν φυσήξει αεράκι.

Για πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες των star trails, προτείνουμε να μην κοιτάς μόνο ουρανό, αλλά να φροντίσεις έτσι ώστε να υπάρχει και κάτι στο προσκήνιο: ένα σπίτι στην απόσταση, λίγα δέντρα, μια βουνοκορφή, η θάλασσα, ακόμη κι ένας άνθρωπος, αν καταφέρεις να κρατήσεις κάποιον ακίνητο για ώρες. Το προσκήνιο κάνει καλή αντίθεση και δίνει στη φωτογραφία σου ένα σημείο αναφοράς. Επίσης, αν θέλεις να δεις μεγάλες φωτεινές γραμμές με την τροχιά των αστεριών (που στην πραγματικότητα είναι η περιστροφή της Γης), μη στρέφεις την κάμερα προς τον πολικό αστέρα αλλά προς την ανατολή ή τη δύση. Ο βοράς (δηλαδή ο πολικός αστέρας) δίνει τους γνωστούς ομόκεντρους κύκλους, ενώ ο νότος απλά… σχεδόν ευθείες γραμμές.

Σου φαίνονται ενδιαφέροντα όλα αυτά, ή και οι φωτογραφίες που βλέπεις εδώ; Δοκίμασε να βγάλεις κι εσύ μερικές αστροφωτογραφίες! Ο νυχτερινός ουρανός είναι εκεί έξω και σε περιμένει!