16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Θέλεις να θυμάσαι τα πάντα; Δες πώς!

Θέλεις να θυμάσαι τα πάντα; Δες πώς!
Η ανθρώπινη μνήμη δεν έχει μετρητή, αλλά σίγουρα δεν είναι άπειρη. Κάποιοι έχουν βρει τον τρόπο να θυμούνται σχεδόν τα πάντα και μοιράζονται τις τεχνικές τους!

Η ανθρώπινη μνήμη είναι περιορισμένη. Όλοι μας θυμόμαστε περιστατικά από τα σχολικά χρόνια, όταν πασχίζαμε να απομνημονεύσουμε μαθήματα, κυρίως ιστορίας ή γεωγραφίας, με ημερομηνίες, ονομασίες τοποθεσιών ή ανθρώπων, και άλλων πραγμάτων τα οποία πλέον ελάχιστοι θυμόνται. Η μνήμη του ανθρώπου, όμως, λειτουργεί με συσχετισμούς και όχι όπως οι μνήμες των υπολογιστών, στις οποίες είναι απαραίτητο να διατηρείται ακέραιο ακόμη και το τελευταίο bit πληροφορίας. Επίσης, ο εγκέφαλος προσπαθεί να αποσυμφορήσει τη μνήμη από άχρηστες πληροφορίες, συμπυκνώνοντας και πολλές φορές ενώνοντας άσχετα πράγματα. Αν θέλεις να θυμάσαι κάτι, υπάρχουν τρόποι για να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου, όπως μας εξηγούν οι επιστήμονες.

Για να βελτιώσεις την ικανότητα απομνημόνευσης, τα πέντε βήματα που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν!

1. Έντονες εικόνες

Η μνήμη δουλεύει καλύτερα με εικόνες! Προσπάθησε να δημιουργήσεις ζωντανές εικόνες για να θυμάσαι πράματα – όσο πιο έντονες και ίσως συναισθηματικές εικόνες! Για παράδειγμα, αν θέλεις να θυμάσαι τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, μην τα μάθεις ονομαστικά. Φτιάξε μια εικόνα των πυραμίδων της Αιγύπτου, του αγάλματος του Δία, του φάρου της Αλεξάνδρειας! Βάλε λεπτομέρειες, βάλε και άλλες αισθήσεις – για παράδειγμα σκέψου πώς θα μύριζε το εσωτερικό του ναού του Δία ή τη ζέστη στην έρημο της Αιγύπτου!

2. Τοποθέτησε τις εικόνες

Βάλε αυτές τις εικόνες σε μέρη που γνωρίζεις καλά, για παράδειγμα στο εσωτερικό του σπιτιού σου. Σκέψου τον Δία να κάθεται στην πολυθρόνα σου, την πυραμίδα τοποθετημένη στο ταβάνι, τον φάρο να καίει μέσα στο τζάκι σου, τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας στο μπαλκόνι!

3. Δώσε προσοχή

Αν πρέπει να απομνημονεύσεις κάτι πολύ απαιτητικό, χρειάζεται συγκέντρωση! Βρες μια φράση για να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου, όπως το “πρέπει να το μάθω” και επανέλαβέ το! Ακούγεται περίεργο, αλλά λειτουργεί όπως το mantra του διαλογισμού και βάζει τον εγκέφαλο να εστιάσει.

4. Σπασ’ το σε κομμάτια

Για μεγάλα ποσά δεδομένων, είναι πιο εύκολο να τα χωρίσεις σε μικρότερα τμήματα. Αν θέλεις να μάθεις απ’ έξω πολλούς αριθμούς ή μια ακολουθία πραγμάτων, σπάσε το σύνολο σε μικρότερα υποσύνολα και μάθε το καθένα χωριστά.

5. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως

Οι αρχαίοι το ήξεραν καλά. Αφού έχεις φτιάξει τις νοητικές σου εικόνες, έχεις σπάσει τα δεδομένα σε τμήματα, τα έχεις μάθει, έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, ξεκίνα επανάληψη! Για να μεταφερθούν τα δεδομένα από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη περιοχή της μνήμης, πρέπει να δείξεις στον εγκέφαλό σου ότι αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι το να προσπαθείς να τα θυμηθείς συνεχώς!

Τελικά, αυτό το τελευταίο βήμα είναι και το πιο σημαντικό, απλά διότι… έτσι λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος! Οι πληροφορίες παραμένουν στον αποθηκευτικό χώρο του εγκεφάλου μας για λίγο και μόνο η επανάληψη δίνει σήμα στον εγκέφαλο πως θα πρέπει να τις διατηρήσει. Οποιαδήποτε πληροφορία δεν χρησιμοποιείται, δίνει στον εγκέφαλο να καταλάβει πως δεν χρειάζεται και, επομένως, θα μπορούσε και να διαγραφεί για να κάνει χώρο για άλλες πληροφορίες, πιθανώς πιο χρήσιμες! Επανάληψη και πάλι επανάληψη, λοιπόν, για να μάθεις το οτιδήποτε.