4
Υγεία & Fitness

Θες να βελτιώσεις την απόδοση στη δουλειά σου; Ασκήσου!

Θες να βελτιώσεις την απόδοση στη δουλειά σου; Ασκήσου!
Αν και τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στη γενική ευεξία είναι ευρέως αναγνωρισμένα, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι επηρεάζει θετικά την απόδοση στην εργασία. Σήκω από τον καναπέ λοιπόν και ασκήσου!

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της συστηματικής άσκησης. Επίσης οι περισσότεροι εξ ημών δεν το κάνουμε! Τα στοιχεία δείχνουν πως στον ανεπτυγμένο κόσμο, τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια ενήλικοι δεν κινούνται αρκετά, με μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους τέσσερις άντρες να μην κάνουν ούτε την ελάχιστη σωματική δραστηριότητα. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός πως αυτά τα ποσοστά δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια και η ακινησία αυτή είναι δύο φορές μεγαλύτερη σε χώρες με υψηλά εισοδήματα. Η ακινησία είναι πλέον φαινόμενο αντίστοιχο της πανδημίας! Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε το 2018 ένα πλάνο με δράσεις σε παγκόσμια κλίμακα για την μείωση της αδράνειας κατά 15% έως το 2030.

Τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά όσον αφορά την σωματική υγεία και την μείωση παθήσεων, και έχουν μελετηθεί εκτενώς. Οι μελέτες δείχνουν σημαντικά οφέλη στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, διαφόρων ειδών καρκίνου, σημαντική βελτίωση στην σωματική και πνευματική ευεξία, αλλά και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό που δεν είχε μελετηθεί μέχρι πρότινος ήταν η επίδραση της άσκησης στον εργασιακό χώρο, στις επιδόσεις και στην υγεία. Κάτι τέτοιο έγινε επιβεβλημένο κατά την περίοδο των lockdowns λόγω της πανδημίας, οπότε και νέες μορφές εργασίας από το σπίτι έγιναν απαραίτητες. Βλέπεις, ένα μεγάλο μέρος της άσκησης, εντός ή εκτός εισαγωγικών, ήταν το περπάτημα κατά τη μετάβαση στο γραφείο, σε ραντεβού, σε meetings. Πλέον, με την εργασία εξ αποστάσεως, εκμηδενίστηκε και αυτή!

Μετά από μελέτες σε υπαλλήλους τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Κίνα, ερευνητές μέτρησαν την σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, τόσο μέσω συσκευής τύπου smart band, όσο και μέσω των δικών τους, υποκειμενικών, αναφορών. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Υπάρχει μια σαφής απόσταση από το κίνητρο μέχρι την κίνηση. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κίνητρο για να κινηθούν, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα κινηθούν! Επίσης, και ίσως πιο σημαντικό, η σωματική δραστηριότητα επέσυρε διάφορα οφέλη και στην επόμενη. Για αρχή, οι άνθρωποι που ασκήθηκαν είχαν πιο ποιοτικό ύπνο το ίδιο βράδυ. Η σωματική δραστηριότητα προωθεί την σύνθεση πρωτεϊνών και χρησιμοποιεί τον ποιοτικό ύπνο ως διεργασία επαναφοράς, ωφελώντας το σώμα και το μυαλό. Δευτερευόντως, οι ερευνητές είδαν βελτίωση στο σφρίγος, μια ποσότητα η οποία σχετίζεται με την ενέργεια και τη ζωτικότητα. Το τρίτο όφελος ήταν η ικανότητα εστίασης, κάτι που βοηθά στην επεξεργασία πληροφοριών, την διατήρηση της προσοχής, και τη συγκέντρωση.

Η έρευνα εστίασε σε σωματική δραστηριότητα για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως την άσκηση κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος· δεν έλαβε υπ’ όψιν, όμως, την ανάγκη για διαρκή σωματική δραστηριότητα σε όλη τη μέρα. Αυτό είχε επίπτωση στα αποτελέσματα, καθώς κάποιοι συμμετέχοντες ένιωσαν εξάντληση και μείωση σφρίγους και συγκέντρωσης αμέσως μετά την άσκηση, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιδόσεις τους στην εργασία.

Η πραγματικότητα είναι πως το σώμα του ανθρώπου έχει φτιαχτεί, μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, για να κινείται και όχι για να βρίσκεται ακίνητο σε μια καρέκλα όλη τη μέρα. Η άσκηση είναι απαραίτητη για την αποφυγή πολλών προβλημάτων. Αξιοσημείωτο είναι το ότι, όποια θέματα εξάντλησης αναφέρθηκαν στις μελέτες, δεν προέρχονταν από ανθρώπους συνηθισμένους σε άσκηση ή κίνηση. Με άλλα λόγια, το σώμα αντιδρά σε κάτι νέο, ακόμη κι αν αυτό είναι προς όφελός του – όπως η άσκηση. Τα οφέλη, όμως, είναι μεγάλα και μετρήσιμα, και θα τα δεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εντάσσοντας άσκηση μέτριας έντασης στο καθημερινό σου πρόγραμμα!