7
Τεχνολογία

Τι είδαμε στη CES 2023

Τι είδαμε στη CES 2023
Η μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών στον κόσμο άνοιξε τις πύλες της στις αρχές Ιανουαρίου. Δες τα καλύτερα που είδαμε και που έρχονται!

Η CES είναι η μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών και γίνεται στις αρχές κάθε χρόνου στο Las Vegas, προσελκύοντας χιλιάδες εκθέτες από τις κορυφαίες εταιρείες αλλά και από μικρότερες εταιρείες οι οποίες έρχονται για να παρουσιάσουν συσκευές και εφευρέσεις που (ευελπιστούν πως) θα φέρουν μια μεγάλη ή μικρή επανάσταση στον εκάστοτε χώρο. Φέτος είχαμε μερικά πολύ βαριά ονόματα του χώρου της μικροηλεκτρονικής, της τεχνολογίας, αλλά και της αυτοκίνησης! Πάμε να δούμε τις σημαντικότερες ανακοινώσεις.

AMD, Intel, Nvidia

Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες ημιαγωγών στον κόσμο είχαν να παρουσιάσουν κάτι. Η AMD ήταν αυτή που έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας, όμως, παρουσιάζοντας νέες σειρές επεξεργαστών για desktop αλλά και για laptops, μα και GPUs για κάρτες γραφικών. Οι νέοι επεξεργαστές της σειράς Ryzen 7000X3D έρχονται για να πάρουν τα σκήπτρα της απόλυτης επίδοσης με προσθήκη μνήμης cache τρίτου επιπέδου στην τρίτη διάσταση! Η Intel παρουσίασε τις φορητές εκδόσεις της 13ης γενιάς επεξεργαστών Core, φέρνοντας περισσότερους πυρήνες και χαμηλότερη κατανάλωση. Τέλος, η Nvidia ανακοίνωσε τις φορητές εκδόσεις των GPUs της σειράς GeForce RTX 4000, φέρνοντας τη νέα γενιά και σε laptops.

Τηλεοράσεις από LG και Samsung

Η LG ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση στον χώρο των τηλεοράσεων, με μια εντυπωσιακή OLED στις 97 ίντσες και μάλιστα… χωρίς καλώδια! Η M3 είναι το μοντέλο που έρχεται με το πάνελ διαχωρισμένο από μια μονάδα διασυνδέσεων, με την επικοινωνία των δύο να γίνεται ασύρματα, για να μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και ψηλά σε κάποιον τοίχο, χωρίς να κρέμονται καλώδια. Εκτός αυτού, έφερε και ανανεωμένες σειρές OLED με μεγαλύτερη φωτεινότητα και καλύτερη χρωματική απόδοση. Η Samsung από την πλευρά της είχε να παρουσιάσει τη νέα σειρά S95C, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία QD-OLED (Quantum Dot) για μεγαλύτερη φωτεινότητα και εντυπωσιακό contrast.

Samsung Foldable

Η Samsung, όμως, είχε να επιδείξει και μια συσκευή από το μέλλον: το Samsung Flex Hybrid, το οποίο είναι ένα tablet που διπλώνει και ξετυλίγεται ταυτοχρόνως, για μια οθόνη που μεγαλώνει χωρίς όριο! Επίσης έδειξε εικόνες από ένα άλλο μοντέλο, το Flex S, το οποίο ξεδιπλώνει δύο φορές (σε σχήμα S) και από μέγεθος smartphone γίνεται… tablet!

Sony και Honda φτιάχνουν αυτοκίνητα!

Οι δύο γίγαντες συνεργάζονται για να φέρουν μια νέα σειρά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υπό την ονομασία Afeela. Το αυτοκίνητο που επιδείχθηκε ήταν εντελώς φουτουριστικό στο εσωτερικό αλλά συμβατικού σχήματος. Η Sony φρόντισε ώστε το εσωτερικό να είναι γεμάτο οθόνες, βασισμένο πάνω στην πλατφόρμα Snapdragon Digital Chassis της Qualcomm, η οποία περιλαμβάνει πλήρως διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεματικής, αυτόνομης οδήγησης, και υποβοήθησης. Σε συνδυασμό με 45 κάμερες και αισθητήρες, τα οχήματα θα παρέχουν αυτονομία επιπέδου 3 (η οποία απαιτεί την ύπαρξη οδηγού για όποτε είναι αναγκαίο). Και βέβαια, τα οχήματα θα είναι εντελώς ηλεκτρικά, ενώ θα κάνουν την εμφάνισή τους σε αντιπροσωπείες και δρόμους μάλλον περί το 2026.

It’s a home… Matter

Το έξυπνο σπίτι και ο αυτοματισμός περνούν μέσα από την διασύνδεση. Το πρωτόκολλο Matter οριστικοποιήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες, και όλοι οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών σπεύδουν να το υποστηρίξουν. Μέσα από το Matter σταματά να έχει σημασία ο κατασκευαστής της κάθε συσκευής που βάζεις σπίτι σου, καθώς όλες πλέον έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται και να ελέγχονται από ένα κεντρικό σημείο – και το smartphone σου, αλλά και τον assistant που χρησιμοποιείς: Alexa, Siri, ή Google Assistant! Είδαμε μοντέλα από Amazon, Apple, Google (Nest), Samsung, αλλά και πιο παραδοσιακούς κατασκευαστές όπως οι Philips, GE, Eero, Nanoleaf, μα και κάποιες εκπλήξεις, όπως η κλειδαριά της Yale!