16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Τι είναι οι κινούμενες εικόνες και πώς να τις ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις;

Τι είναι οι κινούμενες εικόνες και πώς να τις ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις;
Οι Motion Photos στο Android είναι το αντίστοιχο του Live Photos στο iOS. Μικρά βιντεάκια που το κινητό βγάζει αυτόματα κάθε φορά που θες να βγάλεις μια φωτογραφία. Εάν δεν χρησιμοποιείς αυτό το χαρακτηριστικό μπορείς να το απενεργοποιήσεις.

Η αρχή είχε γίνει από το Windows Phone και το Nokia Lumia, πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Η Microsoft το ονόμαζε “living images”. Έπειτα ήρθε το iOS και τα “live photos”, ενώ πλέον η λειτουργία υπάρχει και στο Android, αλλά μόνο στα Google Pixel και επιλεγμένες συσκευές Samsung και Motorola, και ονομάζεται “motion photos”. Σε κάθε περίπτωση είναι η λειτουργία που, αντί για φωτογραφία, το κινητό καταγράφει λίγο πριν και λίγο μετά το πάτημα του πλήκτρου λήψης. Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό βίντεο όπου μπορείς εκ των υστέρων να επιλέξεις το καρέ που θες. Ο σκοπός είναι να μπορέσεις να επιλέξεις το καλύτερο καρέ, που συνέλαβε η κάμερα, αλλά δεν πρόλαβες εσύ. Όπως είχε πει ένας φίλος, από τους ελάχιστους που είχαν Windows Phone, εκείνη την εποχή, “καταγράφει τη στιγμή”. Είναι όντως ένας καλός τρόπος για να “πιάσεις” τη φευγαλέα στιγμή, αλλά αν θέλεις να βγάλεις μια νορμάλ φωτογραφία, είναι εκνευριστικό. Αλλά μπορείς να το απενεργοποιήσεις!

Στα κινητά της Google, η λειτουργία ονομάζεται, περιέργως, “top shot” και είναι ο λόγος που οι περισσότεροι δεν το βρίσκουν. Για να το απενεργοποιήσεις (ή να το ενεργοποιήσεις αν το θες), ανοίγεις το app της κάμερας, πατάς το πλήκτρο των ρυθμίσεων (settings) στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης, και (απ)ενεργοποιείς την επιλογή “Top Shot” από το μενού. Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις τη λειτουργία “Motion Photo” στο αυτόματο, και το Pixel θα (προσπαθεί να) καταλαβαίνει πότε χρειάζεται και πότε όχι.

Στα κινητά Samsung, η επιλογή βρίσκεται και πάλι μέσα στο Camera app, και ελέγχεται από το προτελευταίο εικονίδιο στο πάνω μέρος της οθόνης.

Για τη Motorola, η λειτουργία ονομάζεται “Active Photos” και… είναι ακριβώς η ίδια. Ανοίγεις το app Camera, πατάς στο βελάκι πάνω από το πλήκτρο λήψης για να φανούν οι επιπλέον ρυθμίσεις, και απενεργοποιείς το “Active Photos”. Ομοίως και εδώ μπορείς να το βάλεις στο αυτόματο και να αφήσεις το software να αποφασίσει.

Το Google Photos έχει την κακή συνήθεια να “παίζει” αυτά τα μικρά βιντεάκια αυτόματα, μόλις ανοίγεις το app. Για να μην σπαταλάς μπαταρία χωρίς λόγο, απλά άνοιξε μια motion photo που είναι αποθηκευμένη στο Photos, κι εκεί που θα τη βλέπεις να παίζει, πάτα το πλήκτρο “motion photo” στο πάνω μέρος, αριστερά από το πλήκτρο του cast, και θα σταματήσει. Από τη στιγμή που σταματήσεις μία, το Google Photos σταματά την αυτόματη αναπαραγωγή σε όλες!