Εκεί που νομίζαμε ότι ηρεμήσαμε με τις τηλεοράσεις, ξαναμπλέξαμε! Κάποτε είχαμε ταυτόχρονα CRTs (καθοδικού σωλήνα), plasma, LCD (υγρών κρυστάλλων), αλλά και πάμπολλα παρακλάδια (trinitron, shadow mask, STN, VA, κλπ). Πλέον έχουμε μόνο LCD και OLED, με τις δεύτερες να φαίνεται πως θα επικρατήσουν τελικά, ίσως με έναν μικρό αστερίσκο για τις nanoLED, αλλά και πάλι οι δυο τους είναι πολύ κοντά. Και πάνω που χαρήκαμε έχοντας να εξηγούμε μόνο τι είναι OLED, ξαφνικά έχουμε διάφορες παραλλαγές OLED από τις εταιρείες. Τι είναι όλες αυτές οι OLED που βλέπουμε σήμερα, όμως; Ποια είναι η καλύτερη, αν υπάρχει καλύτερη; Τι πρέπει να ξέρω;
Συνέχισε την ανάγνωση και θα σου εξηγήσουμε!
Βασικά… OLED
Για αρχή, οι OLED είναι δίοδοι εκπομπής φωτός, οι οποίες βασίζονται σε οργανικά μόρια. Εξ ου και η ονομασία Organic Light Emitting Diode (OLED). Η θεωρία είναι απλή: έχεις τρεις διόδους, μία για κάθε βασικό χρώμα (κόκκινο, πράσινο, μπλε), για κάθε pixel οι οποίες εκπέμπουν φως. Η μίξη των τριών βασικών χρωμάτων σε διάφορες εντάσεις είναι αυτή που παράγει στα μάτια μας τα υπόλοιπα χρώματα. Ωστόσο, κάθε κατασκευαστής προσπαθεί ταυτόχρονα να κάνει την κατασκευή πιο απλή και φθηνή, τη φωτεινότητα και τη διάρκεια των OLEDs μεγαλύτερη, τα χρώματα πιο ζωντανά, την κατανάλωση ενέργειας μικρότερη, κτλ. Ενώ λοιπόν κανείς θα περίμενε να κατασκευάζονται πάνελ με τρία οργανικά LEDs σε κάθε pixel, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει, κι από εκεί προκύπτουν διαφορές μεταξύ ειδών OLED.
Μοντέλα
Στις OLED, κυρίαρχη είναι η LG, η οποία κατασκευάζει OLED panels εδώ και χρόνια, ενώ η Samsung, έχει μπει κι αυτή δυναμικά στο παιχνίδι.
LG 3ης γενιάς 4k με Micro Lens: Η LG είναι η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε μεγάλα panels με OLED, και τώρα είναι στην 3η γενιά. Πλέον εφοδιάζει τα πάνελ με μικροσκοπικούς φακούς οι οποίοι συγκεντρώνουν το εκπεμπόμενο φως προς τα εμπρός, αντί να το διασπείρουν ισόποσα προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς οι θεατές δεν κάθονται στο πλάι αλλά στην ευθεία. Αυτό βελτιώνει τη φωτεινότητα κατά πολύ και επιτρέπει στην LG να μην φθείρει τα OLEDs βάζοντάς τα να λειτουργούν στο μέγιστο.
LG 3ης γενιάς 8k με Micro Lens: Πρακτικά ίδιο με την προηγούμενη αλλά σε ανάλυση 8k (7680×4320) και σε μεγάλη διάσταση.
LG OLED EX: Η τεχνολογία της LG για μεσαίου κόστους τηλεοράσεις, χρησιμοποιεί πιο αποδοτικά υλικά για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερη κατανάλωση. Βγαίνει σε διαστάσεις από 42 έως 83 ίντσες και είναι φθηνότερη στην κατασκευή από τις προηγούμενες.
LG OLED 120Hz: Πρακτικά είναι η προηγούμενη της EX γενιά, με κάπως χαμηλότερη φωτεινότητα αλλά στην ίδια ανάλυση και τα ίδια μεγέθη. Η LG την τιμολογεί χαμηλότερα, επομένως θα τη βρεις σε πιο φθηνές OLED.
LG OLED 60Hz: Η χαμηλότερη κλάση σε OLED, μοιάζει με την προηγούμενη αλλά δεν φτάνει τα 120Hz σε ρυθμό ανανέωσης, επομένως τοποθετείται στο χαμηλότερο επίπεδο τιμής.
Samsung QD-OLED 2ης γενιάς: Η Samsung ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από την LG. Χρησιμοποιεί μόνο μπλε OLEDs, τα οποία περνούν μέσα από φίλτρα Quantum Dot (κβαντικών σημείων) για να παράξουν το πράσινο και κόκκινο χρώμα σε κάθε pixel. Αυτό το φίλτρο είναι εξαιρετικά αποδοτικό και επιτρέπει στα panels της Samsung να έχουν μεγαλύτερο χρωματικό εύρος, χαμηλότερη κατανάλωση, αλλά και μεγαλύτερη ευκολία κατασκευής, καθώς όλα τα pixels είναι μπλε! Έρχεται σε panels με ανάλυση 4k και με refresh rate 144Hz.