Η φωτογραφία έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο από την είσοδο των ψηφιακών αισθητήρων και την ενσωμάτωση κάμερας στο κινητό τηλέφωνο. Αυτό επέτρεψε στον οποιονδήποτε άνθρωπο να έχει μια φωτογραφική μηχανή πάντοτε μαζί του. Ίσως τα πρώτα χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι κάμερες αυτές να ήταν – αντικειμενικά – κακής ποιότητας, αλλά έκαναν τα βασικά. Χρειάστηκε να περάσουν δύο δεκαετίες μέχρι να έχουμε στην τσέπη μας ποιότητα επιπέδου φωτογραφικής μηχανής. Τώρα όμως έχουμε! Αλλά ίσως έχεις παρατηρήσει πως, και πάλι, οι φωτογραφίες των επαγγελματιών φαίνονται καλύτερες! Πλέον ο λόγος δεν είναι οι δυνατότητες της κάμερας (τουλάχιστον όχι πάντα), αλλά ο τρόπος! Οι φωτογράφοι γνωρίζουν κόλπα που πολύ συχνά κάνουν τη διαφορά, και μάλιστα πολλές φορές δεν είναι παρά λεπτομέρειες! Πάμε να δούμε μερικά από αυτά.
Εστίαση και έκθεση
Η λογική του “point and shoot” που έχουν τα smartphones κάνει τους περισσότερους χρήστες να ξεχνούν πως μπορούν απλά να πατήσουν πάνω στην οθόνη για να υποδείξουν στο app της κάμερας το πού θέλουν να εστιάσει. Παράλληλα, με παρατεταμένο πάτημα πάνω στο θέμα, μπορείς να κλειδώσεις την έκθεση και, τραβώντας πάνω ή κάτω, να ρυθμίσεις την έκθεση σε πιο φωτεινό ή πιο σκοτεινό σημείο!
Επεξεργασία σε 2ο χρόνο
Μην ανεβάζεις τις φωτογραφίες όπως τις τράβηξες. Πολλές φορές, μια ελάχιστη περιστροφή, ένα ελαφρύ “κροπάρισμα” (κόψιμο των άκρων), μια αλλαγή κάδρου, ή κάποιο άλλο εύκολο “πείραγμα” είναι αρκετά για να μετατρέψουν μια βαρετή φωτογραφία σε αριστούργημα.
Χρώμα, κι άλλο χρώμα!
Το χρώμα είναι η 3η διάσταση στη φωτογραφία. Κάποιες φορές χρειάζεται, κάποιες άλλες, όμως, όχι. Μπορείς να τσεκάρεις τα διαθέσιμα φίλτρα του app που χρησιμοποιείς για την επεξεργασία, ή να κάνεις ρυθμίσεις από το ίδιο το app της κάμερας. Μήπως η φωτογραφία σου θα δείχνει καλύτερα σε σέπια; Σε ασπρόμαυρο; Ή μήπως θα χρειαζόταν να ανεβάσεις τον κορεσμό των χρωμάτων;
Φώτα, κι άλλα φώτα!
Ο φωτισμός είναι το α και το ω της φωτογραφίας. Και δυστυχώς το ενσωματωμένο φλας είναι εντελώς ακατάλληλο για το 99% των περιπτώσεων. Το φως στον ίδιο άξονα με την κάμερα απλά μηδενίζει το βάθος, εξαφανίζει τις σκιές, και κάνει τα πάντα επίπεδα και βαρετά. Κλείσε το φλας και χρησιμοποίησε ό,τι υπάρχει διαθέσιμο για φωτισμό: λάμπες, αντανακλάσεις, λαμπατέρ, φακούς άλλων κινητών, καθρέφτες… ό,τι μπορείς να φανταστείς! Αρκεί το φως να μην έρχεται από την κατεύθυνση της κάμερας, ώστε να έχεις ενδιαφέρουσες σκιάσεις!
Προτίμησε την κύρια κάμερα
Τα smartphones πλέον έχουν 2-3 κάμερες. Προτίμησε την κύρια, γιατί αυτή έχει τον καλύτερο αισθητήρα και τον καλύτερο φακό. Γύρνα το app της κάμερας στο “pro” mode για να ανακαλύψεις τις ρυθμίσεις που τα αυτόματα modes κρατούν κρυμμένες. Ναι, το κινητό σου έχει κι άλλες ρυθμίσεις!
Στήριξε το κινητό!
Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα είναι η κίνηση του κινητού (και η δική σου). Στήριξε το κινητό όπου βρεις, για να εξαλείψεις όσο το δυνατόν την κίνηση. Πεζούλια, τοίχοι, κολώνες, κάγκελα, φράχτες, βράχοι… όλα παίζουν. Ακόμη καλύτερα, πάρε ένα τρίποδο – αν δεν θες να κουβαλάς μεγάλο, υπάρχουν και μικρά με εύκαμπτα πόδια και μαγνήτες, για να πιάνουν παντού! Σταθερή κάμερα = καλύτερες φωτογραφίες.
Apps
Τελευταία συμβουλή: διάλεξε το app ή τα apps που θα χρησιμοποιείς για την επεξεργασία. Κάποια είναι δωρεάν, αλλά αν είσαι σοβαρός με το θέμα της φωτογραφίας, ίσως αξίζει να επενδύσεις σε ένα εμπορικό. Υπάρχουν πολλά – ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα Snapseed, VSCO, TouchRetouch, LD Photo Editor, FOCOS, και βέβαια το αναπόφευκτο Photoshop.