Η πανδημία έφερε παγκόσμιες ανακατατάξεις σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς, τον οποίο είδαμε και στην χώρα μας κυρίως τον πρώτο χρόνο ήταν αυτός του fitness. Τις πρώτες εβδομάδες της καραντίνας, βλέπαμε πολύ κόσμο να βγαίνει σε βουνά, λόφους και… πεζοδρόμια με αθλητική περιβολή, για άθληση εντός ή εκτός εισαγωγικών. Το κλείσιμο των γυμναστηρίων επηρέασε πολύ κόσμο και, ταυτόχρονα, εκτόξευσε τις πωλήσεις των οργάνων γυμναστικής: διάδρομοι, ποδήλατα, κωπηλατικά, ελλειπτικά, steppers, βαράκια, μονόζυγα, μέχρι και στρώματα yoga, όλα είδαν χρυσές μέρες! Για τον ίδιο λόγο, όμως, εμφανίστηκαν και πολλά συστήματα γυμναστικής νέας τεχνολογίας, τα οποία υπόσχονταν την εμπειρία του γυμναστηρίου με γυμναστή, στο σπίτι.
Σύντομα έγινε φανερό πως, αν κάποιος ήθελε να ξεχωρίσει σε αυτή την καινούρια αγορά, θα έπρεπε να είχε “κάτι” το οποίο δεν έχει κανένας άλλος. Η Peloton ήταν από τις εταιρείες που ξεχώρισαν· μάλιστα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έφτασε μέχρι και τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια! Η εταιρεία, όμως, έχει καταλάβει πως, ειδικά μετά την “νέα κανονικότητα” και το άνοιγμα των γυμναστηρίων, θα χρειαστεί κάτι νέο και διαφορετικό για να διατηρήσει τους χρήστες της και να προσελκύσει νέους. Και αυτό δεν είναι άλλο από το Peloton Guide!
Από τα video games στα workouts
Η Microsoft είχε δημιουργήσει το Kinect, ένα σύστημα χειρισμού για video games μέσω κάμερας και κινήσεων του σώματος, πριν από πολλά χρόνια, για το Xbox 360. Η τεχνολογία, λοιπόν, δεν είναι κάτι καινούριο. Η Peloton, όμως, αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει για να καλύψει το τελευταίο κενό που υπάρχει στην εκγύμναση από το σπίτι σε σχέση με την εκγύμναση με γυμναστή: το ότι ο γυμναστής μπορεί να διορθώσει τις κινήσεις σου και να δει αν εκτελείς σωστά κάθε άσκηση. Το Peloton Guide σχεδιάστηκε για να κάνει ακριβώς αυτό!
Το Peloton Guide είναι μια μικρή συσκευή η οποία συνδέεται με την τηλεόραση και, μέσω της κάμερας και του μικροφώνου που διαθέτει, παρακολουθεί την πορεία της εκγύμνασης του χρήστη. Την ίδια στιγμή, στην τηλεόραση προβάλλει βίντεο με το πρόγραμμα γυμναστικής που θα ακολουθήσει, δείχνοντάς του τις ασκήσεις από γυμναστή, αλλά και την δική του εικόνα, για να μπορεί να βλέπει αν εκτελεί την κάθε άσκηση όπως πρέπει και να συγκρίνει τις κινήσεις του με αυτές του γυμναστή. Παράλληλα, μπορεί να συνδεθεί και με μετρητή καρδιακών παλμών για καλύτερη εποπτεία της εκγύμνασης.
Μέσα από την παρακολούθηση των κινήσεων του χρήστη κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σύστημα της Peloton μπορεί να υπολογίσει την πρόοδο που έχει κάνει, να προτείνει πιο στοχευμένες ασκήσεις για περαιτέρω εκγύμναση, αλλά και να προβάλλει την πρόοδο του χρήστη στην οθόνη, εντοπίζοντας τις διάφορες μυϊκές ομάδες. Με απλά λόγια, το Peloton Guide μετράει τις επαναλήψεις του χρήστη αλλά και την ταχύτητα εκτέλεσης.
Οι φιλοδοξίες της Peloton για το Peloton Guide είναι μεγαλύτερες από αυτό, όμως! Η εταιρεία θέλει να επεκτείνει τις ικανότητες του Guide, για να περιλαμβάνει και άλλα είδη γυμναστικής, όπως yoga ή pilates! Επίσης θέλει να ενσωματώσει και σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, όχι απλά για την ανίχνευση των κινήσεων του χρήστη αλλά για την βαθύτερη κατανόηση της πορείας της εκγύμνασης του σώματός του! Ο απώτερος στόχος για το Peloton Guide είναι το να μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη και να εξατομικεύσει το πρόγραμμα για να ταιριάζει ακριβώς στις απαιτήσεις του.
Η Peloton μπορεί να ξεκίνησε άλλη μια επανάσταση στον χώρο της γυμναστικής! Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και κάμερας για να καταγράφει και να αξιολογεί την πορεία της άσκησης είναι κάτι πρωτοποριακό αλλά αναμενόμενο, καθώς η αγορά των συστημάτων εκγύμνασης από το σπίτι έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Η εποχή του ψηφιακού personal trainer έφτασε!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.