14
Πολίτης του Σήμερα

Το πιο οικολογικό κρεβάτι είναι… χαρτόνι!

Το πιο οικολογικό κρεβάτι είναι… χαρτόνι!
Τα κρεβάτια από χαρτόνι φέρνουν επανάσταση στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων. Πρόκειται για μια εφεύρεση που επιτρέπει τη μεταφορά χιλιάδων κρεβατιών σε ένα container!

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, σχεδόν κάθε στιγμή, εξελίσσεται και μια ανθρωπιστική κρίση. Οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας, η ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή, ο σεισμός στο Μαρόκο, δεν είναι παρά ελάχιστα παραδείγματα. Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, όμως μέχρι τώρα κάτι τόσο απλό όσο ένα κρεβάτι εκστρατείας δεν είναι κάτι που κατασκευάζεται γρήγορα, ούτε μεταφέρεται εύκολα, και σίγουρα δεν κοστίζει ελάχιστα. Μέχρι τώρα.

Μπορεί να μιλάμε για τεχνολογία, όμως τεχνολογία δεν αφορά αποκλειστικά τσιπάκια, ηλεκτρονικά, πολύχρωμα λαμπάκια, και μικροσκοπικά κυκλώματα, αλλά και κάτι τόσο απλό όσο… το χαρτόνι! Ναι, υπάρχουν προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όμως κάποιες φορές η λύση δεν έρχεται από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά από απλές και δοκιμασμένες λύσεις, γνωστές για αιώνες. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να σκεφτεί έξω από την πεπατημένη και να δει το προφανές! Κάπως έτσι έγινε και με την εταιρεία Humanitaria, η οποία υπόσχεται να λύσει απλά, φθηνά, και εύκολα ένα πρόβλημα αιώνων: Το κρεβάτι εκστρατείας.

Οι ιδρυτές της Humanitaria, μιας εταιρείας από την Ισπανία, έκαναν μια απλούστατη παρατήρηση: ένα μεγάλο ποσοστό των εξόδων σε ενέργειες ανθρωπιστικής βοήθειας, πάνω από το 40%, ξοδεύεται σε εξοπλισμό ανθρωπιστικών ειδών. Αν μπορούσαμε να φέρουμε υπεραποδοτικό εξοπλισμό χαμηλού κόστους, θα μπορούσαμε να εκτοξεύσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να την κάνουμε προσιτή ακόμη και σε μικρού μεγέθους οργανώσεις. Ένα από τα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας είναι και τα κρεβάτια, ένα βασικό είδος το οποίο κοστίζει αρκετά, ενώ ακόμη και η μεταφορά του προσθέτει σημαντικά στο συνολικό κόστος. Μειώνοντας το κόστος κατά 80-90%, βελτιώνεται η χρηστικότητα του αντικειμένου, ενώ παράλληλα μειώνεται δραματικά ο χρόνος παράδοσης στους τόπους που χρειάζεται, μειώνεται εξ’ ίσου δραματικά ο χρόνος στησίματος, ενώ η μεταφορά των κρεβατιών μπορεί να γίνει σε πολλαπλάσιους αριθμούς!

Τα κρεβάτια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από μη κυβερνητικές οργανώσεις εξακολουθούν και είναι κρεβάτια εκστρατείας, με τιμή μεταξύ 100 και 200 ευρώ το ένα, και τα οποία χρειάζονται μεταξύ 5 και 20 λεπτών για να συναρμολογηθούν και να στηθούν. Ταυτόχρονα, το μέγεθος και το σχήμα τους δεν είναι σχεδιασμένο για μεταφορά σε μεγάλες ποσότητες. Τα κρεβάτια αυτά, γνωστά και ως ράντζα εκστρατείας, έχουν παραμείνει πρακτικά απαράλλαχτα τα τελευταία 200 χρόνια, με μοναδική διαφορά το ότι το ξύλο έχει αντικατασταθεί από αλουμίνιο. Το κόστος 1000 τέτοιων κρεβατιών μπορεί να φτάσει τα 200.000 ευρώ, ενώ απαιτούνται δύο εβδομάδες για την κατασκευή τους, άλλες δύο εβδομάδες για τη μεταφορά τους (με πλοίο ή οδικώς) στο μέρος που χρειάζονται, και περισσότερες από 24 ώρες για να στηθούν.

Το σχέδιο της Humanitaria χρησιμοποιεί χαρτόνι αντοχής και μπορεί να υποστηρίξει βάρος μέχρι 350 κιλών, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τα 150 κιλά του ράντζου εκστρατείας. Παράλληλα, το κόστος για 1000 κρεβάτια είναι 16.000 ευρώ, μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και αεροπορικώς, και μπορούν να στηθούν μέσα σε 20 λεπτά! Σε όρους παραγωγής, κοστίζουν 90% λιγότερο, με την τιμή μονάδας να είναι περί τα 16-17 ευρώ, ενώ είναι 99% πιο αποδοτικά από οτιδήποτε υπάρχει αυτή τη στιγμή σε χρήση παγκοσμίως.

Η σχεδίαση των κρεβατιών βασίζεται στην τεχνολογία κιβωτίων και χαρτονιού. Το αποτέλεσμα είναι απλότητα, ταχύτητα στη συναρμολόγηση, ταχύτητα στην κατασκευή. Το κρεβάτι της Humanitaria μπορεί να κατασκευαστεί σε ρυθμούς 1000 μονάδων ανά ώρα, σε 24ωρη βάση. Αυτό και μόνο σημαίνει πως η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων μπορεί να γίνει πολύ πιο αποδοτική, μειώνοντας δραματικά το κόστος, με τους πόρους να είναι διαθέσιμοι για πράγματα μεγαλύτερης αξίας, όπως φάρμακα!