8
Ψυχαγωγία

Video edit στο κινητό σου; Κι όμως γίνεται…

Video edit στο κινητό σου; Κι όμως γίνεται…
Με το δωρεάν app Adobe Premiere Clip, μπορείς να φτιάχνεις μικρά αριστουργήματα με βίντεο, φωτογραφίες, μουσική, μεταβάσεις και ό,τι άλλο θέλεις και όλα αυτά από το κινητό σου. Μάθε πώς να το αξιοποιήσεις σωστά.

Η Adobe βρήκε τρόπο να διαφημίσει τις δυνατότητες του Adobe Premiere, του ειδικού software επεξεργασίας βίντεο που παράγει, κυκλοφορώντας το Premiere Clip υπό τη μορφή δωρεάν app για tablets και smartphones. Με αυτή την κίνηση, όμως, έδωσε σε πολύ κόσμο τη δυνατότητα να κάνουν βασικό video editing ακόμη και στο δρόμο!

Κατ’ αρχήν αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα σύγχρονο smartphone. Σε ένα κατάστημα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ μπορείς να δεις τι νέο κυκλοφορεί.

Το interface του app δεν είναι ακριβώς όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τυπικά timeline-based προγράμματα video editing. Αντιθέτως, το κάθε κλιπάκι αντιστοιχεί σε ένα τετράγωνο thumbnail, και όλα έχουν το ίδιο μέγεθος. Μόνο αν πατήσεις πάνω σε κάποιο, θα εμφανιστεί στο preview του πάνω μέρους, με τον ήχο ακριβώς από κάτω. Εκεί θα βρεις και τα handles αρχής και τέλους, αν θες να κόψεις συγκεκριμένο τμήμα του κλιπ. Μπορείς επίσης να κόψεις το κλιπ σε τμήματα, αν θες περισσότερα του ενός τμήματα του ίδιου κλιπ.

Με αυτή τη μέθοδο, μπορείς να δημιουργήσεις ένα σύντομο βίντεο πολύ εύκολα. Ίσως όμως χρειαστεί μερικές μικροδιορθώσεις. Μπορείς να πειράξεις την έκθεση, τις σκιές και τις φωτεινές περιοχές μέσω τριών sliders, αλλά ακόμη και να επιβραδύνεις το βίντεο. Μπορείς να ελέγξεις και τον ήχο, από το να τον αφαιρέσεις εντελώς, να μειώσεις ή να αυξήσεις την ένταση, ακόμη και να κάνεις fade-in ἤ fade-out. Επίσης υπάρχει και «smart volume» για να κρατάει σταθερή ένταση ήχου σε όλο το βίντεο.

Εφέ, εφέ κι άλλα εφέ!

Υπάρχουν, όμως, και άλλα! Θες τίτλους και εφέ; Κανένα πρόβλημα, το Clip τα έχει κι αυτά. Βέβαια η «τιτλέζα» του Clip έχει περιορισμούς, άλλωστε μιλάμε για ένα μικρό app, όχι για πρόγραμμα για στούντιο, σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι αρκετές οι επιλογές για επεξεργασία στο δρόμο.

Τα εφέ είναι αρκετά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να βάλεις μουσική υπόκρουση πάνω από τον ήχο του ἤ των βίντεο. Υπάρχει και επιλογή συγχρονισμού του βίντεο με τη μουσική που έχεις βάλει, αλλά και «έξυπνο μιξάρισμα», έτσι ώστε η ένταση της μουσικής να μειώνεται όταν υπάρχει ήχος στο βίντεο.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εφέ είναι το Look, το οποίο εφαρμόζει συγκεκριμένο φίλτρο σε όλα τα κλιπ που έχεις βάλει στο βίντεο που ετοιμάζεις, έτσι ώστε να έχουν σταθερή όψη. Επίσης υπάρχουν επιλογές για ζουμ και pan μέσα στο καρέ του βίντεο.

Μόλις τελειώσεις την επεξεργασία, μπορείς να κάνεις export και να σώσεις το project ἤ να ανεβάσεις το τελικό αποτέλεσμα, είτε στο Creative Cloud της Adobe, είτε σε YouTube ἤ Twitter!

Το Clip είναι ένα δυνατό εργαλείο για να συνθέτεις βίντεο, ακόμη και όταν θες να ανεβάσεις κάτι μακριά από τον υπολογιστή σου! Δοκίμασέ το!