14
Πολίτης του Σήμερα

Βρες τα σωστά ταλέντα στο LinkedΙn

Βρες τα σωστά ταλέντα στο LinkedΙn
Το LinkedIn είναι το μέρος όπου συχνάζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες και ένας από αυτούς μπορεί να είναι ιδανικός για να καλύψει την κενή θέση στην επιχείρησή σου.

Το LinkedIn είναι ένα ιδιαίτερο μέσο. Κατ’ αρχήν να αναφέρουμε πως ανήκει πλέον στη Microsoft, και είναι το μοναδικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έχει η εταιρεία. Αλλά δεν είναι ακριβώς “κοινωνικής”, όχι όπως το Facebook ή το Instagram. Διατηρεί την ταυτότητά του ως μέσο για δικτύωση με προσανατολισμό την εργασία και τους συνεργάτες. Πλέον οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται μέσω LinkedIn, ενώ όλες οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκουν τους υποψήφιους υπαλλήλους τους από εκεί. Το LinkedIn παρέχει έτοιμη την πλατφόρμα για εύρεση εργασίας και υπαλλήλων. Αλλά για να βρεις τον ιδανικό υπάλληλο, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε οι πληροφορίες που δίνεις για την κάθε θέση να είναι αρκετές και ακριβείς, ώστε να προσελκύσεις τους κατάλληλους.

Το πιο χρήσιμο είναι πως το LinkedIn σου δίνει όλα τα δεδομένα σε μια κεντρική σελίδα. Καθώς λαμβάνεις αιτήσεις, μπορείς να τις δεις ακόμη κι από το smartphone, να στείλεις μήνυμα σε κάθε υποψήφιο απ’ ευθείας, αλλά και να τον απορρίψεις ή να τον εγκρίνεις άμεσα. Επίσης μπορείς να προμοτάρεις (επί πληρωμή) την θέση, ώστε να εμφανίζεται υψηλότερα στις λίστες με ανοιχτές θέσεις εργασίας. Το LinkedIn μπορεί να γεμίσει από τέτοιες αγγελίες, επομένως είναι σκόπιμο να διαθέσεις ένα ποσό για να κάνεις τη δική σου αγγελία να φαίνεται.

Επίσης μπορείς να αναρτήσεις μία θέση μόνο. Αν θέλεις να ανεβάσεις περισσότερες αγγελίες για ανοιχτές θέσεις, θα πρέπει να πληρώσεις για αυτές, ενώ οι δωρεάν αγγελίες έχουν περιορισμούς, τόσο χρονικούς όσο και ποσοτικούς. Για παράδειγμα, μπορείς να ανεβάσεις μόνο δύο κάθε 30 μέρες, και όχι ταυτοχρόνως.

Προφανώς, θα πρέπει η εταιρεία σου να έχει τη δική της σελίδα στο LinkedIn, για να μπορέσεις να ανεβάσεις αγγελίες. Θεωρούμε πως είτε έχεις αυτή τη σελίδα έτοιμη, ή ξέρεις πώς να το κάνεις. Για να ξεκινήσεις την ανάρτηση μιας αγγελίας, θα βρεις την επιλογή στο μενού πάνω δεξιά, στο κουμπί με τίτλο For Business ή Work, με όνομα Post a job for free. Θα πρέπει να βάλεις έναν τίτλο για τη θέση, και το LinkedIn θα παράξει αυτόματα μια περιγραφή της θέσης, με βάση αυτά που συνήθως γράφονται για τον τίτλο που έδωσες. Προφανώς μπορείς να κάνεις όσες αλλαγές θέλεις ή να τη διαγράψεις εντελώς και να γράψεις τη δική σου περιγραφή. Ομοίως για τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες.

Αυτό το σημείο είναι και το πιο σημαντικό. Η περιγραφή σου θα πρέπει να είναι ακριβής, να προσδιορίζεις επακριβώς τις αρμοδιότητες που θα έχει ο υπάλληλος, τις γνώσεις που είναι απαραίτητες, ενώ μπορείς να προσθέσεις και άλλες γνώσεις ή δεξιότητες που πιθανώς να είναι χρήσιμες (αλλά όχι απαραίτητες). Η συμβουλή μας είναι να κρατήσεις ρεαλιστικές τις απαιτήσεις και να αποφύγεις τις υπερβολές, καθώς αυτό αποθαρρύνει πολλούς. Αυτό που (θα πρέπει να) ψάχνεις είναι ικανοί υπάλληλοι με ταλέντα και όρεξη.

Τέλος, θα πρέπει να σκεφτείς πως ίσως το LinkedIn παραείναι “σοβαρό” για αυτό που ψάχνεις. Ακόμη κι αν ανεβάσεις ένα post στα κοινά σόσιαλ (Facebook ή και Twitter), είναι πολύ πιθανό να προσελκύσεις ενδιαφερόμενους μέσω γνωστών και φίλων. Μπορεί να μην έχεις τους μηχανισμούς του LinkedIn, αλλά τη δουλειά σου θα την κάνεις και θα σου πάρει λίγα λεπτά.