Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, με τις συνέπειες να είναι πλέον φανερές και στον πιο δύσπιστο. Αλλά σε τι οφείλεται η κλιματική αλλαγή; Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως φταίνε “κάποιοι”, ίσως οι μεγάλες εταιρείες, τα τεράστια εργοστάσια, οι βιομηχανίες στις χώρες της άπω ανατολής. Η απάντηση; Ναι μεν, αλλά. Όλοι αυτοί οι ρυπαντές παράγουν προϊόντα τα οποία, τελικά, καταλήγουν σε… εμάς! Εμείς είμαστε οι τελικοί καταναλωτές, και εμείς είμαστε αυτοί που, αγοράζοντας τα διάφορα προϊόντα, καταναλώνουμε και πληρώνουμε, τροφοδοτώντας αυτές τις βιομηχανίες / εργοστάσια / εταιρείες. Πόσο πολύ επιβαρύνουμε εμείς το περιβάλλον μέσα από τις συνήθειές μας; Μπορεί κανείς να το ποσοτικοποιήσει, να το αναλύσει, να το κάνει απτό; Τώρα, μπορεί!
Ακριβώς αυτή την ανάλυση επιχειρεί να κάνει ένα νέο app, το MyGlimpact. Η νεοφυής εταιρεία Glimpact (εκ του “Global Impact”) έχει κάνει τις αναλύσεις της και έχει δημιουργήσει δύο apps τα οποία ελπίζει να κάνουν τον κόσμο να καταλάβει ακριβώς ποια είναι η δική του συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή – αλλά ταυτοχρόνως και γιατί δεν θα πρέπει να νιώθουμε ενοχικά για αυτό.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο επικεφαλής της Glimpact, Christophe Girardier, η ιδέα ήταν “να δώσουν στους πολίτες του κόσμου μια εικόνα της πραγματικότητας για την κατάσταση της περιβαλλοντικής κρίσης, η οποία δεν αφορά μόνο την κλιματική αλλαγή, αλλά η οποία είναι συστημική.” Είπαμε, όμως, ότι δεν θα πρέπει να νιώθουμε τύψεις. Ας ακούσουμε τον Girardier: “Η πραγματική αιτία της περιβαλλοντικής κρίσης είναι εν μέρει οι πολίτες, αλλά όχι αποκλειστικά. Η ευθύνη πρωτίστως είναι στην πολιτεία, στους πολιτικούς που παίρνουν τις αποφάσεις, και στις εταιρείες.”
Το app είναι δωρεάν και δεν απαιτεί λογαριασμό για να δουλέψει. Λειτουργεί ερωτώντας τον χρήστη για τις συνήθειές του και τον τρόπο που ζει. Οι ερωτήσεις ξεκινούν από το πώς μετακινείται και φτάνουν μέχρι το τι τρώει, πώς θερμαίνει και πώς ψύχει το σπίτι του, αλλά ακόμη και πόσα ρούχα αγοράζει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Εδώ υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσει κανείς: ο πρώτος αφορά την απάντηση λίγων και βασικών ερωτήσεων για κάθε κατηγορία, αφήνοντας το app να μαντέψει τα υπόλοιπα, βάσει τοποθεσίας – περισσότερα γι’ αυτό σε λίγο – και στατιστικών, αλλά υπάρχει και δεύτερη επιλογή. Σε αυτήν ο χρήστης μπορεί να απαντήσει σε περισσότερες και πιο λεπτομερείς ερωτήσεις, αφήνοντας λιγότερα πράγματα στην τύχη και στη στατιστική. Κι εδώ έρχεται και η παράμετρος της τοποθεσίας: το app λειτουργεί βάσει στατιστικών αναλόγως της χώρας, μιας και αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που ο χρήστης καλείται να απαντήσει. Βέβαια, λόγω του ότι το app ακόμη βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, οι επιλογές είναι ελάχιστες (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία), αλλά σύντομα θα προστεθούν και άλλες.
Το αποτέλεσμα εμφανίζεται ως αριθμός: πόσους πλανήτες θα χρειαζόταν η ανθρωπότητα, εάν όλος ο πληθυσμός ακολουθούσε τις δικές μας συνήθειες. Η λογική είναι πως καταναλώνουμε περισσότερους πόρους απ’ όσους είναι σε θέση να παρέχει ο πλανήτης, επομένως… θα χρειαζόμαστε περισσότερες “Γαίες” για να συνεχίσουμε τις ίδιες συνήθειες για πάντα.
Το αποτέλεσμα; Μάλλον θα σε εκπλήξει. Οι δικές μας, πολύ μετριοπαθείς και βάζοντας τη Γαλλία ως τοποθεσία, απαντήσεις μας έδωσαν το εξωφρενικό ποσό των… 6,62 πλανητών! Το 50,74% της επίδρασης αυτής οφείλεται στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο.
Το app βρίσκεται διαθέσιμο στο Play Store αλλά και στο App Store για iPhone.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.